Apu

Kameleontin iho inspiroi tutkijoita – voi auttaa väärennösten paljastamisessa

Kameleontin iho inspiroi tutkijoita – voi auttaa väärennösten paljastamisessa
Kameleontin erityisominaisuuksille voi olla käyttöä myös erilaisissa salaustekniikoissa.
Julkaistu: 20.11.2020

Kameleontin kyky vaihtaa väriään on kautta aikain kiehtonut ihmisiä. Myös tutkijat ovat yrittäneet ottaa mallia liskon värinvaihtokyvystä erilaisia väärentämisen torjuntatoimia ja sähköisiä näyttöjä varten. Kehitetyillä materiaaleilla on kuitenkin rajoituksensa.

Kun kameleontin iho kiristyy tai löystyy, sen alla olevien äärimmäisen pienten guaniinikiteiden etäisyys muuttuu. Tämä muuttaa valon heijastumista ja siten väriä.

Nyt kiinalaistutkijat ovat kehittäneet joustavan ja kestävän kalvon, joka muuntuu sateenkaaren väreihin venytyksen, paineen tai kosteuden mukaan. Tutkimuksesta kertoo ACS Applied Materials & Interfaces -julkaisu.

Kun kameleontin iho kiristyy tai löystyy, sen alla olevien äärimmäisen pienten guaniinikiteiden etäisyys muuttuu. Tämä muuttaa valon heijastumista ja siten väriä. Kamele­ontin ihon nanokiderakenteet olivat kiinalaistutkijoiden mallina, kun he kehittivät nanokiteisestä selluloosasta ­valmistetun väriä vaihtavan kalvon. Kalvoon saatiin lisää joustavuutta lisäämällä siihen UV-valon avulla PEGDA-­nimistä polymeeriä. Biopohjainen kalvo on kestävä ja joustava: se venyy pituutta 39 prosenttia ennen katkeamistaan.

Muotoaan ja väriään vaihtaville kalvoille voi olla käyttöä salaustekniikoissa ja väärennösten paljastamisessa.

Kommentoi »