Tuulilasi

Kaliforniassa hurja ehdotus vuodeksi 2030 – polttomoottoriautot kieltoonKaliforniassa hurja ehdotus vuodeksi 2030 – polttomoottoriautot kieltoon

Saksalaisen Manager Magazinin mukaan Kaliforniaan kaavaillaan radikaalia muutosta, joka kieltäisi kaikki päästöjä tuottavat uudet ajoneuvot vuonna 2030.
Teksti Max Lange
Kuvat Remi Jouan / CC BY-SA 3.0

Ehdotuksen toteutuminen on sikäli merkittävä, että Kalifornia on väestöltään Yhdysvaltojen väkirikkain, ja myös autoja myydään siellä enemmän kuin muualla. Ehdotuksen toteutumisella olisi suuri vaikutus Yhdysvaltojen, mutta myös Euroopan automarkkinoihin.

Ehdotuksen taustalla on Air Resources Board -nimisen toimikunnan johtajana toimiva Mary Nichols. Toimikunnan toimisto sijaitsee sattumoisin Kaliforniassa, ja sillä on paljon vaikutusvaltaa autoteollisuuteen.

Nicholsia tukee radikaalissa ehdotuksessa kuvernööri Jerry Brown. Päästöttömät autot eivät ole ainoita ympäristöpäätöksiä, jotka kuuluvat Brownin asialistalle. Kalifornia kärsii tällä hetkellä voimakkaista metsäpaloista ja vesipulasta. Rohkeilla päätöksillä yritetään hakea muutoksia isoihin ongelmiin.

Kalifornian parlamentti äänestää Brownin ehdotuksista syyskuussa. Radikaali ehdotus täysin päästöttömistä ajoneuvoista vuodelle 2030 saattaa mennä jo siis silloin läpi, kerrotaan Manager Magazinissa. Ehdotus koskisi ilmeisesti vain uusia autoja.

Jos ehdotus päästöttömistä autoista menee läpi, on sillä valtava vaikutusta henkisellä tasolla päästöttömien autojen yleistymiseen. Se varmasti asettaa paineita muiden osavaltion päättäjille sekä myös Eurooppaan tehdä vastaavanlaisia rohkeita päätöksiä.

Tämän tason päätös on myös ainoa mahdollinen tapa saavuttaa sähköautoille ja vetyautoille niiden kaipaamaa kunnollinen infrastruktuuri.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 13.8.2015