Tuulilasi

Kalifornia hankaa Trumpia vastaan autojen päästöstandardeissa − iso isku autoteollisuudelle

Kalifornia hankaa Trumpia vastaan autojen päästöstandardeissa − iso isku autoteollisuudelle
Kalifornian osavaltion ilmastopaneeli (CARB) on hyväksynyt Obaman vuonna 2012 asettamat päästötavoitteet, vaikka Trumpin hallitus on lykännyt niitä.
Teksti Max Lange
Kuvat All Over Press

Trumpin hallitus päätti heti alkuun lykätä Obaman jo vuonna 2012 hyväksymät Yhdysvaltojen päästötavoitteet. Autonvalmistajat ovat Yhdysvalloissa olleet vastahakoisia Obaman päästötavoitteiden kanssa, sillä niiden saavuttaminen tulisi maksamaan satoja miljardeja koko Yhdysvaltojen autoteollisuudelle.

Kun Trumpin tulo Yhdysvaltojen presidentiksi varmistui, näkivät useat yhdysvaltalaiset autonvalmistajat mahdollisuuden päästörajojen löysentämiseen. 18 eri autonvalmistajan toimitusjohtajat lähettivät Trumpille yhteisen kirjeen, jossa he pyysivät päästörajojen löysentämistä.

Obaman presidenttikauden aikana tehdyssä ehdotuksessa yhdysvaltalaisten autonvalmistajien koko malliston keskimääräisen kulutuksen pitäisi olla vuoteen 2025 mennessä 50 mpg tai enemmän. Lyhenne mpg tarkoittaa ”miles per gallon”, eli tässä tapauksessa autojen pitäisi kulkea 50 mailia yhdellä gallonalla. Tutumpaan yksiköön konvertoituna tarkoittaa se 4,7 l/100 km.

Vaikka Trumpin hallitus on päättänyt löysentää päästötavoitteita, ei Kalifornian osavaltio aio noudattaa muun maan tietä asiassa, vaan noudattaa alkuperäistä, Obaman ehdottamaa tiukkaa päästölinjaa. Trumpin hallitus saattaa vielä ottaa hampaisiinsa Kalifornian oman linjauksen.

Kalifornia on väkiluvultaan Yhdysvaltojen suurin, samoin kuin myös sen autokalusto. Tämä tarkoittaa, että autonvalmistajat joutuvat toteuttamaan kahta eri päästösäännöstöä, mikä lisää autonvalmistajien kuluja ennestään. Kuluttajalle tämä saattaa näkyä siinä, että autojen hinnat nousevat tuntuvasti.

Lisäksi Kalifornian osavaltio aikoo pitää aiemmat päästöttömien ajoneuvojen vaatimukset. Niiden takia Kaliforniassa on ollut myynnissä enemmän hybridejä ja sähköautoja, kuin muualla Yhdysvalloissa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 27.3.2017
Kommentoi »