Apu

Kaksi asiaa erottavat Milana Misicin ja Laila Kinnusen, mutta: "Meissä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia"

Kaksi asiaa erottavat Milana Misicin ja Laila Kinnusen, mutta: "Meissä on enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia"
Milana Misic ei kiellä taustaansa.

Äiti Laila Kinnunen ja isä Milan Mišić olivat molemmat suosittuja muusikkoja, ja myös tytär Milana Misic on tehnyt musiikkia jo 25 vuotta - perheen vastustuksesta huolimatta.

– Syyt ovat tietysti ilmeiset, se raastavin esimerkki oli niin lähellä. Meillä tehtiin selväksi, että perheessä oli vain yksi tähti, mutta äiti ei koskaan kieltänyt minua ryhtymästä musiikkialalle. Mummikin näki lopulta intohimoni, Milana kertoo.

Milana sanoo, että vaikka ammatillinen vertailu äitiin on rasittanut koko elämän, hänen intohimonsa musiikkiin on kuitenkin suurempi kuin tarve kieltää perhetausta.

– Iso osa siitä, mitä olen, johtuu siitä että olen vanhempieni lapsi. En voi kieltää taustaani. Meissä on vanhempieni kanssa enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia, erityisesti huumorintaju.

Kahdessa asiassa äiti ja tytär ovat ehdottoman erilaisia: Milana ei tunne viehtymystä väkivaltaisia miehiä kohtaan eikä hänen tarvitse kasvattaa itsetuntoaan alkoholilla. Hän ei myöskään haaveile äitinsä suursuosiosta.

– Supertähteys on minulle kirosana. Saan nyt jo esiintyä, tuottaa ihmisille elämyksiä, ja saan elantoakin musiikista. Supertähteys on sitä, että ihmiset taputtavat sinua selkään silloinkin, kun olet huono. En halua olla ihmisten rakastama huonoimmillani, Milana sanoo jämäkästi.

"Jos kaikki olisi mennyt hyvin..."

Äitinsä varjoa vastaan tytär taisteli pitkään, ja halusi luoda musiikkiuransa omilla avuillaan. Äidin levyttämää musiikkia Milana pystyi esittämään ensimmäisen kerran vasta 37-vuotiaana, vaikka sitä oli usein ehdotettu.

– En voi kieltää äitiä minussa, jos aion olla muusikko Suomessa. Ammatillisesti äidin levyttämä musiikki on jäätävän hienoa, ja esitän sitä mielelläni – mutta mielenterveyteni vuoksi minun on tehtävä omaakin musiikkia, Laila Kinnusen tytär naurahtaa.

Tällä hetkellä Milana Misic kiertää ex-tangokuningas Amadeus Lundbergin kanssa Sinun silmiesi tähden -konserttikiertueella. Uuden kirjan yhteydessä hän levytti myös kappaleen Aikoja sitten äidilleen.

– Jos kaikki olisi mennyt hyvin, meidän elämämme olisi pelkkää musiikkia – mutta kun mikään ei mennyt hyvin. Isäni aina yrittää muistuttaa, etten saa antaa sen määrittää itseäni, mistä perheestä tulen, mutta onhan se vaikuttanut.

Hyvä suhde isään

Musiikkiuran rinnalle Milana on kouluttautunut tavalliseen ammattiin. Hän työskentelee joustavasti optikkona musiikki- ja teatterikiinnitysten lomassa.

– Isäni mielestä optikkokoulutus on paras päätös, jonka olen koskaan tehnyt! Milana nauraa.

Misicien suhde on lämmin, vaikkei isä saanutkaan osallistua esikoistyttärensä arkeen tämän ollessa pieni. Milanalla on isän jälkimmäisestä liitosta kaksi siskopuolta, joiden kanssa hän on läheinen.

– Isä on kasvattanut minua tietämättään tosi paljon, ja se loi meille mahdollisuuden lähentyä, kun hän aikuisiässäni muutti takaisin Helsinkiin. Olen halunnut selvittää isänkin puolta sukuperimässäni. Hän on nykyään vahvemmin läsnä elämässäni kuin monen ikätoverin vanhemmat.

Julkaistu: 23.4.2018
Kommentoi »