Apu

Kullan pimeä puoli loistaa avaruuteen – Kaivosteollisuus tuhoaa Amazonin sademetsiä

Kullan pimeä puoli loistaa avaruuteen – Kaivosteollisuus tuhoaa Amazonin sademetsiä
Auringon kultaamat kultamaat Amazonin jokialueella kimaltavat NASA:n astronautin ottamassa valokuvassa.
Julkaistu: 4.3.2021
NASAn astronautin Kansainväliseltä avaruus­asemalta (ISS) ottamassa upeassa kuva näyttää kuin Perun Amazonin jokialue kylpisi kultaloistossa.
Vaikka kuvan kullanhohto on vain auringon heijastumia kullankaivuualueiden vesialtaista, voivat nämä mutaiset altaat kätkeä kulta-aarteita. Näin uskovat Madre de Diosin alueen kaivosteollisuudesta elantonsa saavat ja äärimmäisen köyhissä oloissa elävät mainarit.
Peru on maailman kuudenneksi suurin kullan tuottaja ja Madre de Diosissa toimii yksi maailman suurimmista yksityisistä kultakaivosteollisuuksista. Alueella työs­kentelee laittomasti jopa 30 000 kullankaivajaa, kertoo Live Science.
Kaakkois-Perussa kullanetsinnän tieltä on kaadettu ­laajoja alueita Amazonin sademetsiä. Tutkijat ovat jo pitkään olleet huolissaan kaivosteollisuuden aiheuttamista tuhoista maa-alueille ja paikallisille asukkaille.
Osan tuhoista aiheuttaa elohopea, jota käytetään kullan erottamiseen maa-aineksesta. Vuosittain jopa 55 tonnia elohopeaa päätyy Madre de Diosin jokiin tai vapautuu ilmakehään. Paikalliset asukkaat altistuvat elohopeamyrkytyksille ja erityisessä vaarassa ovat jokien kaloja syövät.
Kommentoi »