Apu

Kaikki töihin!


Ennen meiltä meni selkä, nyt katkeaa mieli.

Vielä vähän aikaa sitten yli viisikymppiset olivat työelämän ongelmajätettä. Nyt tilastot osoittavat, että työnantajat osaavat taas arvostaa kokemusta. Työelämän ongelmat ovatkin muualla.

Vuonna 2010 Suomessa oli 259 287 työkyvyttömyyseläkkeen saajaa, joista lähes puolet nautti eläkettä mielenterveyshäiriöiden perusteella. Ennen meiltä meni selkä, nyt katkeaa mieli. Suomalaiset ovat gallupien mukaan yksi maailman onnellisimmista kansoista, mutta silti meistä joka kymmenes käyttää mielialalääkkeitä. Masennuksen torjuminen ja osatyökykyisten palauttaminen työelämään on iso, koko yhteiskuntaa koskeva urakka.

Helpompi urakka voi olla nuorten syrjäytymiskierteen katkaiseminen. Yksi hallituksen kärkihankkeista on Nuorten yhteiskuntatakuu. Sen mukaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka, ja jokaiselle peruskoulun päättäneelle koulutuspaikka lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa, oppisopimuksessa, työpajassa tai kuntoutuksessa. Valtio laittaa tähän kymmeniä miljoonia.

– Yrityksille täytyy synnyttää halu ottaa nuoria töihin, työministeri Lauri Ihalainen sanoo.

Yhteiskunta maksaa noin 650 euron kuukausittaista palkkatukea 10 kuukauden ajalta sellaiselle työnantajalle, joka tarjoaa nuorelle ensimmäisen työpaikan.

Kriitikoiden mukaan nuoret työllistyisivät, jos heille voisi maksaa vähemmän palkkaa. Sitten pitäisi enää tietää, millä nuoret maksavat asumisen ja elämisen.

Julkaistu: 10.5.2012