Kaikki ottavat luontokuvia, mutta kuka osaa eläinten kuvaamisen pelisäännöt? Lue Kimmo Ohtosen kolumni
Matkailu
Kaikki ottavat luontokuvia, mutta kuka osaa eläinten kuvaamisen pelisäännöt? Lue Kimmo Ohtosen kolumni
Taidatko eläinten kuvaamisen perussäännöt, kysyy Mondon vastuullisen matkailun kolumnisti, luonto-ohjelmistaan tunnettu Kimmo Ohtonen.
1Kommenttia
Julkaistu 27.1.2021
Mondo

2000-luvun aikana luontovalokuvauksen ­harrastajien määrä on kasvanut nopeasti eri puolilla Suomea, ja laji on saavuttanut suuren suosion kaikenikäisten keskuudessa. Täällä luontoa on kaikkialla, myös kaupungeissa ja urbaaneilla alueilla, mikä osaltaan selittää harrastuksen suosiota.

Meidän ei tarvitse matkata toiselle puolelle maailmaa näyttävien luontokuvien perässä. Suomen luonto on täynnä ”eksoottisia” eläimiä ja pittoreskeja maisemia.

Luontokuvauksesta on tullut vielä tärkeäm­pää viime aikoina, kun moni meistä on paennut koronapandemian tuomaa ­stressiä metsiin ja vesille. Some on täyttynyt maisema- ja eläinkuvista, jotka ovat tuoneet iloa ja valoa poikkeusaikojen keskelle. Tutkimusten mukaan jo luontokuvien katselu voi rentouttaa mieltä ja alentaa stressitasoa.

Matala kynnys harrastuksen aloittamiseen on hieno asia, onhan valokuvaus monesti myös silta, joka vie meidät luontoon liikkumaan. Mutta mitä asioita kuvaajan on syytä tiedostaa, ettei tule häirinneeksi eläimiä?

Luontokuvauksen harrastajille ei ole ­olemassa yhtä ainoaa sääntökirjaa. Tavallisesti painotetaan vain tervettä järkeä ja luonnon kunnioittamista.

Asia on kuitenkin todellisuudessa monimutkaisempi. Kuvaaminen tarkoittaa miltei aina menemistä haavoittuvaisten eläinlajien reviirille. Me voimme olla niille haitaksi, etenkin jos emme ole perehtyneet niiden elämään.

Asiantuntijoiden mukaan villieläinten katselemisen ja kuvaamisen tulisi tapahtua niiden luontaisessa ympäristössä, luonnon ehdoilla. Tämä tarkoittaa myös, että kaikki häirintä on kiellettyä eikä villieläimiä saa koskaan jahdata. Niiden perään ei pidä lähteä moottorikelkalla tai millään muullakaan härpättimellä.

Sokean kunnianhimoinen eläinkuvien saalistus voi olla joillekin eläimille kohtalokasta. Esimerkiksi söpöjen linnunpoikasten kuvat ihastuttavat somekansaa, mutta totuus otosten takana voi olla karu. Eläinten pesällä valo­kuvaaminen on useimmiten itse kohteille äärimmäisen rasittava kokemus.

Joissain tapauksissa innokkaiden kuvaajien tunkeilu linnun pesälle on johtanut siihen, että emo hylkää poikasensa ja ne kuolevat.

Luontokuvauksen pioneerit, kuten Kuusamossa uransa tehnyt Hannu Hautala, alkoivat jo vuosikymmeniä sitten kehitellä metodeja arkojen villieläinten kuvaamiseen häiritsemättä niitä. Metsään kuljetettavista piilokojuista tuli vuosien saatossa kestävä keino päästä napsimaan kuvia linnuista nisäkkäisiin. Luonnon näkökulmasta piilokojun tai kuvausteltan hyvä puoli on juuri siinä, että eläimet saavat tulla ja mennä vapaasti samalla, kun ihminen pysyy kojussa.

Luonnonvaraisia eläimiä houkutellaan kuvauspaikoille usein ruualla, eikä se ole tutkimusten mukaan ongelmaton tapa. Siksi esimerkiksi matkailuun ja ammattimaiseen kuvaukseen tehdyt karhujen ruokinta­paikat Suomessa sijaitsevat rajaseudun erämaassa. Niitä on maan itäosassa, kaukana asutuksista.

Nykyään kuvaustelttoja saa halvalla, ja sellainen on helppo pystyttää vaikka omalle takapihalle. Linnut alkavat tottua siihen pian, ja innokas kuvaaja saa taltioitua parempia otoksia ihailemistaan luontokappaleista.

Mielestäni viisas ohjenuora kuvaajalle on opiskella etukäteen eläinten käyttäytymistä. Se antaa paremmat edellytykset ymmärtää eläintä kuvaustilanteessa ja välttää tekemästä asioita, jotka voivat aiheuttaa eläimelle stressiä tai muuta häiriötä.

Kuvatessaan ihminen voi olla osa luontoa, ja se on erityisen palkitsevaa silloin, kun tietää, ettei ole ollut muille eläinlajeille häiriöksi. Eläinten kuvaamisessa onkin kyse ennen kaikkea toisen kunnioittamisesta. Aivan kuten ihmisetkin, luonnonvaraiset eläimet eivät ole objekteja vaan subjekteja.

Toimittaja-juontaja Kimmo Ohtonen pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

1 kommentti