Kaikki naapurit jatkossa
Kulttuuri
Kaikki naapurit jatkossa
Ennakkosuosikit pitivät pintansa, kun euroviisujen viimeiset loppukilpailupaikat paikat jaettiin.
21.5.2015
 |
Apu

Euroviisujen finalistit ovat nyt kasassa: 20 laulua karsintojen kautta, viisi suurta rahoittajamaata ja isäntämaa Itävalta sekä juhlavuoden erikoisvieras Australia suoraan.

Suomen pelit päättyivät karsintaeriin, mutta naapurimme joka rajalta ovat finaalissa. Viro ja Venäjä saivat valtakirjansa tiistaina, Ruotsin Måns Zelmerlöw ja Norjan duo Kjetil Mørland ja Debrah Scarlett eilen.

Plagiaattisyytöksiä niin tikku-ukoistaan kuin laulustaan kuullut Ruotsi näytti, että tutunkuuloisista eväistä syntyy tarttuvia saundeja, ja Norjan synkeän balladin esitti duo, josta mies on tehnyt uraa Englannissa, nainen Sveitsissä.

Toisen semifinaalin tiukkuutta kuvatkoon, että niin potkunyrkkeilijä Molly Irlannista kuin vihreän vyön judoka Amber Maltalta joutuivat antautumaan, vaikka jälkimmäisen laulu oli Warrior, soturi.  Liioin ei Islannin Unbroken, ”murtumaton”, kestänyt, vaikka nuori Maria Olafs ja revontulet esiintyivät edukseen.

Ihan joka maanosasta ei finalisteja saatu. Afrikkaa edustaa Latvian Aminata, jonka isä on Burkina Fasosta. Aasia jäi ilman paikkaa, vaikka Sveitsin mauritiuslainen edustaja Mélanie René on tiettävästi intialaisen prinsessan jälkeläinen. 

Australia on mukana omana itsenään. Euroviisuhulluuden eteläpääte sai juhlavuoden kunniaksi lähettää Wieniin oman laulajansa. Ja miksei olisi: koko Australia perustettiin aikoinaan brittien vankisiirtolaksi, ja Iso-Britannia kuuluu EBU-verkostoon.

Finaaliin saatiin nyt pussailumusiikkia Liettuasta, kuulokepäistä poppia Sloveniasta, tikku-ukkoja Ruotsista, pyörätuoliballadi Puolasta, monsterirakkautta Norjasta, nörttipoppia Kyprokselta, sudenhetkiä Azerbaidžanista ja jammailua Tel Avivin yöstä sekä hienosti Pertti Kurikan bändin toinen suosikki Montenegro slaavilaisine poljentoineen – jatkopaikka heltisi sopivasti maan itsenäisyyspäivänä.

Israelin biletyslaulu sitä paitsi kumartaa 60-vuotisen viisuhistorian alkuperäisille painotuksille, joita harvemmin enää kuulee: kansalliset sävyt, ehta Lähi-idän soundi, kuulostaa milteipä virkistävältä. 

Kyllä näistä näyttävä spektaakkeli saadaan Wienin yöhön lauantaina.

Kommentoi »