Apu

Kaikki katseet Iivossa


Iivo Niskanen on Suomen hiihdon ykkösnimi, jota kaikki seuraavat ja johon kohdistuvat suurimmat MM-menestysodotukset. Se ei entistä itsevarmemmaksi ja analyyttisemmäksi kasvanutta tähteä haittaa.
Kuvat All Over Press

Salpausselän kisoilla on Suomessa pitkät perinteet. Viime viikonloppuna Lahden maailmancupissa ohjelmassa olivat maastohiihdon puolella vain sprintit. Ne eivät kuulu suomalaisten vahvuuksiin, mutta ei ollut epäilystäkään, ketä Lahteen oltiin tultu katsomaan.

Rytmikkäät ”Iivo, Iivo” -kannustushuudot kaikuivat kauas. Suosionosoituksille, jotka Iivo Niskanen sai parisprintin esittelyissä ja otettuaan kisassa kolmossijan Ristomatti Hakolan kanssa, ei löytynyt volyymissa kilpailijaa.

Tilanne on sama laajemmassa mittakaavassa. Viimeistään sen jälkeen kun Niskanen voitti Lahdessa 2017 mylvivän kotikatsomon edessä MM-kultaa paraatimatkallaan 15 kilometrin perinteisellä ja vuotta myöhemmin kuninkuusmatka 50 kilometrin olympiakultaa, hänen asemansa on ollut ainakin hiihtoa seuraavan kansanosan keskuudessa tukevasti kaapin päällä.

Millaista on olla koko hiihtokansan Iivo?

– No joo, ei juuri kummempaa kuin ennenkään. Ei arkielämä ole niin paljoa muuttunut. Vähän niin kuin naimisiin mennessä: erilaista, mutta kuitenkin samaa, Niskanen heitti.

Niskanen avioitui viime vuoden heinäkuussa tyttöystävänsä Saana Kemppaisen kanssa. Hiihdon kautta tutustunut pari ehti olla kihloissa neljä vuotta.

– Enemmän muuttui Sotsin olympialaisten (2014) jälkeen. Silloinkin muutos oli lähinnä positiivinen, kun resurssit satsata täysillä paranivat huomattavasti.

Nykyisin tv-kommentaattorina toimivan Sami Jauhojärven kanssa parisprintin olympiakultaa voittanut Niskanen sanoi tuolloin Sotsissa Avulle, että hänen tavoitteensa on ollut pikkupojasta lähtien voittaa Lahden MM-kisoissa kultaa ja ”palauttaa mieshiihdon uskottavuus”.

Sittemmin on käynyt selväksi, että puheille oli katetta.

Harkitulla riskillä

Hyväntuulinen ja rento Iivo Niskanen heitteli Salpausselvän ylävitosia fanien kanssa ja vaikutti nauttivan huomiosta.

Sekä Iivo että Kerttu Niskasen taustalla on nykypäivänä jo harvinaisempi liikunnallinen maalaislapsuus, vasta hiihtolukiossa alkanut systemaattinen lajiharjoittelu ja rutkasti luontaista lahjakkuutta.

Molemmat ovat pitkäraajaisia, sulavaliikkeisiä ja teknisesti puhtaita hiihtäjiä – ja elimistöltään herkkiä vastaanottamaan paitsi ärsykkeitä ja oppeja, myös häiriötekijöitä ja sairasteluja.

Lapsena joka mutkassa päälleen putoamassa ollut rämäpäinen Iivo oli Niskasten katraassa puolihuoleton, itsevarma ja vähän röyhkeäkin pikkuveli.

Itsevarmuus on vain kasvanut menestyksen myötä, mutta 27-vuotias Niskanen on nykyisin myös hyvin analyyttinen ja harjoitteluunsa pedantimmin suhtautuva aikuisempi huippu-urheilija.

Ei enää pussiin sullottuja energiajuomatölkkejä tv-haastatteluissa tai muuta nuorukaistouhua, vaan kokonaisvaltaisempaa urheilijana elämistä.

Riskinottohalu ja tietty omapäisyys ovat silti tallella. Lajipiireissä epäiltiin, malttavatko Niskanen ja hänen valmentajansa Olli Ohtonen olla ahnehtimatta harjoittelun kanssa MM-kaudellakaan.

Nyt näyttää siltä, että huoli oli turha. Niskanen ei ole sortunut suomalaisia kestävyysurheilijoita yhä vaivaavaan helmasyntiin, yliharjoitteluun. Mennään kovaa, mutta järjen kanssa ja tilanteen mukaan.

"Taktiikka ratkaisee sprintissä"

Seefeldissä Iivo Niskasen kisaohjelma täsmentyy vasta paikan päällä. Hiihtäjä muistutti, että päävalmentaja Matti Haavistollakin on siihen sanansa sanottavana.

Ääneen lausumaton totuus lienee kuitenkin, että Niskanen ja naisten ykkösnimi Krista Pärmäkoski saavat nykyisessä joukkuehierarkiassa melko vapaasti itse valita, mitä matkoja haluavat ohjelmaansa ottaa.

– Sprintissä paljon riippuu siitäkin, missä haluaa hiihtää ja millaisen suksen haluaa. Taktiikka pitää suunnitella, ja Seefeldiä ajatellen Salpausselkä oli parasta harjoittelua vaihtohässäköiden osalta, Niskanen sanoi.

Niskanen totesi, että 15 kilometrin perinteinen väliaikalähdöillä on yhä hänen päämatkansa MM-kisoissa, mutta ”aika hyvältä tämä parisprinttikin näyttää”.

– Eikös me suomalaiset olla aina parhaita väliaikalähdöissä? Kolmenkympin jälkeen voi olla vähän huono kiskoa parisprinttiä, mutta voi se olla hyväkin. Olen hiihtänyt sprinttiä niin vähän, että Lahden kisa oli testi.

Miesten yhdistelmäkilpailu hiihdetään MM-kisoissa lauantaina 23. päivä ja parisprintit perään sunnuntaina.

– Kyllä meillä saumoja pärjätä on, vaikka esimerkiksi Venäjältä tulee Bolshunov (Aleksandr) ja muita kovia ukkoja. Norja on oma lukunsa, mutta ei niiltäkään ladulle oteta kuin yksi joukkue, Niskanen arvioi.

Kilpaili Niskanen MM-kisoilla millä matkoilla tahansa, tv-ruudun ääressä suorituksia seuraa miljoonayleisö. Sekin on nykypäivänä melko harvinaista.

Hiihdon MM-kisat Seefeldissä 19.2.-3.3.

Julkaistu: 11.2.2019