Mondo

Kaikki haluavat nyt tähän museoon Washingtonissa

Yhdysvaltojen pääkaupunki Washington tunnetaan huippumuseoistaan. Museum African American History and Culture on sen – ja koko maan – kuumimpia museoita tällä hetkellä.
Kuvat Alan Karchmer / NMAAHC

”Vuosina 1501–1866 ainakin 12,5 miljoonaa orjiksi pakotettua afrikkalaista kuljetettiin laivoilla Amerikoihin. Heistä noin 400 000 tuotiin Pohjois-Amerikkaan.”

Näin alkaa kierros Washingtonin kuumimmassa uudessa vetonaulassa, National Museum of African American History and Culturessa. Museo avautui syyskuussa 2016 ja on siitä lähtien ollut hitti. Viime vuoden lopussa kävijämäärä ylitti jo 2,5 miljoonaa.

Eikä ihme, museo vie vaikuttavalle ja koskettavalle matkalle afroamerikkalaiseen historiaan aina orjuuden alkuajoista vapautumiseen, kansalaisoikeusliikkeestä Public Enemyyn ja Barack Obamaan. Esillepano kuvineen, esineineen ja tarinoineen on upeasti toteutettu, ja museota voikin pitää pakollisena kohteena jokaiselle Yhdysvalloista ja sen historiasta kiinnostuneelle.

Eikä historia jää vain vitriineihin, vaan vierailu auttaa ymmärtämään myös nykypäivän Yhdysvaltoja. Orjakaupasta alkunsa saaneella, sukupolvien mittaisella sorrolla ja traumalla voi nähdä yhteyksiä myös Trumpin Amerikan ilmiöihin.

African American History and Culture -museo on yksi Washingtonin 17:sta Smithsonian-instituutin museosta. Niistä monet sijoittuvat National Mallin varrelle. Must-kohteisiin kuuluu myös sekä lapset että aikuiset hurmaava National Air and Space Museum, joka on koko Yhdysvaltojen suosituimpia museoita. Merkittäviin taidemuseoihin lukeutuvat Smithsonian American Art Museum, jonka amerikkalaisen taiteen kokoelma on maailman suurimpia, sekä Barack ja Michelle Obaman muotokuvat juuri kokoelmiinsa saanut National Portrait Gallery.

Smithsonian-museot ovat ilmaisia mutta hyvin suosittuja. Varaa liput ennakkoon.

Julkaistu: 3.5.2018
Kommentoi »