Kaihileikkaus kirkastaa näön
Terveys ja hyvinvointi
Kaihileikkaus kirkastaa näön
Ikä voi tuoda kaihin, mutta siitä pääsee leikkauksella.
4.12.2014
 |
Apu

Mikkeliläinen Esko Kettunen kertoo, miltä tuntui pari kuukautta sitten: hämäränäkö heikentyi siinä määrin, että autolla ajo hirvitti, jos vähänkin hämärsi. Ruskan värit samentuivat, eikä järven katseleminen enää ilahduttanut, sillä ääriviivat sulivat katseen alla.

Vaiva on nimeltään harmaakaihi, tuttu kumppani yhä useammalle ikääntyvälle. Yli 70-vuotiaista suomalaisista 56 prosentilla on ollut tai on parhaillaan jonkinasteinen kaihi molemmissa silmissä.   

Nyt Kettunen näkee jo hyvin – kiitos leikkauksen. Se on harmaakaihin ainoa hoito. Leikkaukset lisääntyvät väestön ikääntymisen myötä: vuonna 2008 Suomessa tehtiin yli 38 000 kaihileikkausta, mutta nyt arvioidaan, että vuonna 2020 ylletään jo 61 000 leikkaukseen vuodessa.  

Kaihileikkauksissa käytetään tilanteen mukaan kolmea erilaista tekniikkaa. Jos silmän oma linssi korvataan monitehoisella silmänsisäisellä linssillä, voi leikkauksen jälkeen luopua kokonaan silmälaseista. Näitä leikkauksia tehdään yksityisessä terveydenhuollossa. 

Kaihia ei voi ehkäistä ennalta. Se kannattaa hoitaa ajoissa, sillä se heikentää elämänlaatua ja lisää kaatumisriskiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asuvat kaihileikkausjonossa olevat potilaat voivat saada leikkaukseen palvelusetelin, jonka avulla leikkauksen voi saada HUSin hyväksymältä yksityiseltä palveluntuottajalta. Toistaiseksi palveluseteli ei ole käytössä muualla.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Riikka Kantinkoski

Kommentoi »