Apu

Luontoretkelle kaamokseen: Suomen syvin ja Lapin suosituin – 4 kohdetta, jotka vievät mennessään etelästä pohjoiseen

Luontoretkelle kaamokseen: Suomen syvin ja Lapin suosituin – 4 kohdetta, jotka vievät mennessään etelästä pohjoiseen
Kun päivä on lyhyt, on hyvä hakeutua paikoille, joista voi ihailla maisemaa pitkälle. Tässä parhaat päiväretkivinkit eri puolille Suomea.
Julkaistu: 2.12.2021

1. Taivaskeron kierros, Muonio, Länsi-Lappi

Lapin suosituin päiväretkikohde on Taivaskeron kierros. Yhdeksän kilometriä pitkän reitin kulkee muutamassa tunnissa. Polku ­ alkaa Pallastunturin luontokeskuksen ­pihalta. Reitti johtaa metsikön halki Pallastunturin puuttomiin maisemiin. Korkeuserot ovat suuret ja polku paikoin kivinen. Taivaskeron huipulla tulee ja sen maasto on rakkakivikon peittämää. Reitti ei siis sovi heikosti liikkuvalle.

2. Patvinsuo, Lieksa, Pohjois-Karjala

Patvinsuon kansallispuisto sijaitsee Lieksan ja Ilomantsin puolivälissä. Sen patikointireiteistä Lakkapolku on kolme kilometriä pitkä ja kulkee pitkospuita pitkin Surkansuon halki. Maisema on avaraa ja aapasuot kauniita. Reitin kiertää tunnissa tai parissa.

3. Torronsuo, Tammela, Kanta-Häme

Forssan lähellä Tammelassa sijaitsee ­Torronsuo, joka on Suomen syvin suo. Sen pitkillä pitkospuilla tuntuu parhaimmillaan samalta kuin Lapin erämaassa. Kiljamon näkötornista näkee pitkälle, askelmia ylätasanteelle on lähes sata. Torronsuolla on puolentoista kilometrin mittainen pitkospuureitti Kiljamon kierros ja kymmenen ­kilometrin mittainen rengasreitti.

4. Punassuo, Teijo, Varsinais-Suomi

Teijon kansallispuisto lumoaa kaikkina vuodenaikoina.

Teijon kansallispuiston reiteillä on vaihtelevia maisemia. Yhden kauneimmista näkee Punassuon pitkospuilta. Kymmenen kilometrin reitti lähtee Teijon luontokeskukselta. Se kulkee Punassuon kautta Nenustanummelle. Kartta on tarpeen, sillä Matildanjärven ja Punassuon välinen osuus kuljetaan tietä pitkin, eikä osuutta ole merkitty tai viitoitettu maastoon. Teijon kansallispuisto perustettiin vuonna 2015.

Kommentoi »