Jyrsijät vastaan jättiläiset – Hiiret ovat valtavan albatrossin pahin uhka
Puheenaiheet
Jyrsijät vastaan jättiläiset – Hiiret ovat valtavan albatrossin pahin uhka
Pikkuhiiret uhkaavat syödä jättikokoisen tristanalbatrossin sukupuuttoon.
Julkaistu 19.10.2019
Apu

Eteläisellä Atlantilla sijaitseva rehevä ja vehreä Goughin saari on ihanteellinen pesimisympäristö yli kahdeksalle miljoonalle linnulle. Tai olisi, elleivät merimiehet olisi 1800-luvulla tuoneet eristäytyneelle saarelle mukanaan hiiriä. Tutkimusten mukaan pienet jyrsijät popsivat suihinsa noin kaksi miljoonaa linnunpoikasta joka vuosi, kertoo ABC News.

Yksi saaren äärimmäisen uhanalaisista lintulajeista on siipiväliltään kolmemetrinen tristanalbatrossi (Diomedea dabbenena). Hiiret kiipeävät öisin lintujen pesään ja purevat haavan poikasen niskaan. Uniset poikaset eivät jaksa kauaa hätistellä pois sinnikkäitä hiiriä. Avohaava kasvaa ja johtaa lopulta linnun kuolemaan.

Meriekologi Jaimie Cleeland vietti saarella hiljattain vuoden ja sai todistaa, kuinka hiiret hyökkäävät itseään jopa 300 kertaa isompien lintujen kimppuun. Hyvillä ruoka-apajilla hiiret ovat vuosien myötä kasvaneet mantereella asuvia serkkujaan 50 prosenttia suuremmiksi. 

– Ne ovat superhiiriä, harmittelee Cleeland.

Meriekologi Cleeland on mukana brittijärjestö RSPB:n vuonna 2020 alkavassa hiirien hävittämisohjelmassa. Sen tavoitteena on pudottaa Goughin saarelle helikopterista hiirisyöttejä, jotka tekevät selvää tuhoisasta vieraslajista.

Kommentoi »