Jussi Rynnäs: Kaksi metriä itseluottamusta Leijoniin
Puheenaiheet
Jussi Rynnäs: Kaksi metriä itseluottamusta Leijoniin
Jääkiekon Karjala-turnauksella on isompi painoarvo kuin aikoihin: tästä joukkueesta löytyvät ne harvat eurooppalaispelaajat, jotka Erkka Westerlund valitsee Sotshin olympialaisiin. Kaksi nimeä on mielenkiinnossa ylitse muiden-tulivat he valituiksi tai eivät.
6.11.2013
 |
Apu

Tissi-Jussi, Tissos, The Bus. Kun Oulun Kärpät hankki maalille Jussi Rynnäksen Torontosta, mielialat Oulussa olivat varovaisen toiveikkaat, mutta eivät muuta. Porista maailmalle lähtenyttä Rynnästä pidettiin suuren yleisön joukossa katsomattomana korttina, jonka varaan ei etukäteen laskettu kuin kysymysmerkillä varustettu ykkösvahdin asema.

No, nyt lasketaan. Kärpät hilluu lähes 15 ottelun voittoputkessa ja Rynnäs on tukkinut maalin kuin muuri joka ikisessä ottelussa, jossa on pelannut.

Loukkaantumisetkin ovat olleet lähinnä koomisia: aivotärähdys ja sormivamma syntyivät molemmat alkuverryttelyssä oman joukkueen pelaajien toimesta.

- Joo, oli meillä puhetta, etten menisi enää alussa maaliin ollenkaan. Mitä nyt nojailisin laitaan ja venyttelisin nivusia, lähes kaksimetrinen vahti murjaisee.

26-vuotias Rynnäs haluaa vielä palata NHL:ään. Torontossa hän pääsi kolmessa NHL-ottelussa tositoimiinkin, mutta pääosin hän pelasi Maple Leafsin AHL-joukkueessa Marliesissa.

- Se kasvatti sekä henkisesti että fyysisesti. Porin pojalta ei oikein lontoo taittunut kun lähdin, ja tekemisissä oli petraamista ruokavaliota, fysiikkatreeniä ja kehonhuoltoa myöten... Itsenäistyin paljon jäällä ja sen ulkopuolella. Oli pakkokin, koska Pohjois-Amerikassa pelaajia ei holhota samoin kuin Suomessa, hän vakavoituu.

Leijonakomennus on Rynnäkselle ensimmäinen, mutta miehen itseluottamus ja hermokontrolli ovat olleet sillä tasolla, että tolppien väliin meno Venäjää vastaan kotiyleisön edessä tuskin kipsaa.

- Mikäs sen hienompaa, täytyy vaan nauttia fiiliksestä ja ottaa koppia minkä pystyy. Joka kevät olen MM-kiekkoa katsellut. Omat ja joukkueen pelit ovat kulkeneet hyvin, mutta kyllä kutsu silti vähän puskista tuli, hän kommentoi.

Ulottuva, peittävä ja eleetön Rynnäs tuntee arvonsa ja omaa showmiehenkin elkeitä, mutta enimmäkseen kaukalon ulkopuolella ja tuttujen kesken.

NHL:ssä riittää tähtivahteja vaikka kolmeen olympiajoukkueeseen, mutta ei ole selvää, kuinka moni heistä on halukas lähtemään Sotshiin kolmosvahdin statuksella. Ei olisi ihme, vaikka Rynnäs tekisi arvokisadebyyttinsä kaikista kovimmassa turnauksessa, olympialaisissa.

MM-kisalipun häneltä voi viedä vain loukkaantuminen, vaikka kausi on tuskin puolessa.

Toinen iso mies, johon katseet kääntyvät, on loukkaantuneen Petteri Nummelinin tilalle otettu Jere Karalahti. Puolustajan maajoukkueuran nähtiin olevan paketissa jo vuosia sitten - sekä kaukalon ulkopuolisten ongelmien että hidastuneen liikkeen vuoksi.

Edelliset on selätetty ja päävalmentaja Erkka Westerlund tietää sen, mutta supertähtien seassa pian nelikymppiselle voimapakille voi tulla liian kiire.

Kuudet MM-kisat pelanneen järkäleen valinta kotiturnaukseen on kuitenkin jälleen yksi signaali siitä, että enää Leijonissa ei suljeta lähtökohtaisesti ovia keneltäkään eikä pahemmin kysellä pitkien harjoitusleiritysten tai EHT-pelien perään, kun viivalla on kaksi samantasoista pelaajaa.

Karjala-turnauksen avausottelu: Venäjä-Suomi to 7.11. Helsingissä.

Kommentoi »