Apu

Julmuuden ytimeen: Nälkäpeli etsii pahuuden lähdettä – Mustan ja valkoisen Amerikan tarinoissa luottamus on kortilla – Kirjauutuuksia 2020

Julmuuden ytimeen: Nälkäpeli etsii pahuuden lähdettä – Mustan ja valkoisen Amerikan tarinoissa luottamus on kortilla – Kirjauutuuksia 2020
Kirja-ekstrassa Suzanne Collins, Karen Thompson Walker, Lori Lansens ja Ta-Nehisi Coates. Tummina teemoina Nälkäpeli-mittakaavan inhimillinen julmuus, dystopian musta maisema ja amerikkalainen rotujen epätasa-arvo.

Nälkäpeli-sarjan ystäville

Miten ihmisestä tulee paha? Tätä pohtii Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä. Se palaa ajassa taaksepäin aikaan, jolloin aiempien Nälkäpeli-kirjojen diktaattorimainen presidentti Coriolanus Snow on vasta 18-vuotias nuori aikuinen.

Hän saa tehtäväkseen ohjata Vyöhyke 12:n tytön läpi verisen Nälkäpelin. Samaan aikaan Coriolanus yrittää pelastaa perheensä vararikolta ja häpeälliseltä tuholta. Tilanne näyttää epätoivoiselta, kunnes tyttötribuutti alkaa laulaa.

Suzanne Collins rakentaa juonta kiireettä. Pala palalta rakentuu kuva pienistä hetkistä, joissa ihmiselämän vaa’ankieli kallistuu ja tulevaisuuden suunta määritetään.

Alun perin nuorille suunnattu Nälkäpeli-sarja on ollut valtava menestys ympäri maailman, myös aikuisten keskuudessa. Neljättä kirjaa odotettiin peräti 10 vuotta, eikä se tuota sarjan fanille pettymystä. 

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä (WSOY)

Kun planeetta nyrjähtää

Karen Thompson Walker onnistuu keksimään uuden katastrofin aikana, jolloin tavallinen arkikin alkaa tuntua jo yliampuvalta dystopialta pandemioineen ja ilmastokriiseineen. Ihmeiden ajassa nimittäin maapallon pyöriminen alkaa hidastua.

Olisin kaivannut vielä hiukan syvempää sukellusta siihen, miten maapallon pyörimisen hidastuminen pitkällä aikavälillä vaikuttaa ja miten sen kanssa selvitään, mutta toki tämä luonnonmullistus tarjoaa vain näyttämön tarinalle.

Varsinainen pihvi on varhaisteini Julian kasvutarina ja ensirakkaus paikoiltaan nyrjähtäneessä maailmassa. Nimittäin vaikka teinirakkaus (ja -ikä) on jo itsessään vaikeaa, maailman mullistuminen tekee siitä ihan oman urheilulajinsa.

Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika (Bazar)

Omistamisen synkkä historia

”Orjuus ei tuo rauhaa, koska jokainen päivä toisen vallassa on sotaa.” Ta-Nehisi Coatesin ylistetty Vesitanssija sijoittuu 1800-luvun alun Virginiaan.

Kertoja Hiram on valkoisen plantaasinomistajan ja mustan naisen – orjan, joka myytiin pois – jälkeläinen. Isänsä, älykkyytensä ja poikkeuksellisen muistinsa ansiosta hän pääsee pelloilta taloon periaatteessa helpompiin oloihin, mutta kahden maailman välissä eläminen tarkoittaa riistämisen näkemistä ja kokemista eri näkökulmasta.

Omiinkaan ole aina luottamista. Einari Aaltonen on suomentanut maagisia piirteitä sisältävän tarinan erinomaisesti, ja Coatesin pysäyttävän tarinan voima välittyy.

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija (Tammi)

Sinnikkyys kantaa

Pitkä tie kotiin on niitä kirjoja, joiden alussa henkilöhahmoihin ei saa yhteyttä, mutta jota ei lopulta haluaisi laskea käsistään. Lori Lansensin esikoisteos kohtelee hahmojaan välillä jopa julmasti – miten epäreilua elämä voikaan välillä olla – ja avaa samalla mustien asemaa Pohjois-Amerikassa 1900-luvulla.

Addy Shadd puskee sinnikkäästi vastoinkäymisestä toiseen, mutta säilyttää lempeytensä. Jo elämänsä iltaan saapuneen Shaddin ja viisivuotiaan Sharla Codyn tiet kohtaavat, ja äitinsä hylkäämän Codyn tulevaisuuden varmistamisesta tulee Shaddille vanhuksen loppuelämän pituinen tehtävä. Samalla Shadd saa elää uudestaan muistojaan ja äitiyttä.

Lori Lansens: Pitkä tie kotiin (Bazar)
Julkaistu: 7.9.2020
Kommentoi »