Apu

Jukka Haapalainen: ”Hermoni menevät, kun ihmiset maleksivat ja tuijottavat puhelimen näyttöä näkemättä ympärilleen – He ovat tiellä”

Jukka Haapalainen: ”Hermoni menevät, kun ihmiset maleksivat ja tuijottavat puhelimen näyttöä näkemättä ympärilleen – He ovat tiellä”
Jukka Haapalainen kertoi Avulle, mitä hän pelkää ja mitä vihaa. Vaimoonsa Sirpaan hän rakastuu joka päivä uudelleen.
Julkaistu: 29.2.2020

Minun olisi pitänyt syntyä Välimeren alueelle, vaikkapa Espanjan Malagaan tai Cordobaan. Andalusiassa musiikki on niin hienoa – flamenco ja mustalaiskulttuuri. Ja totta kai ilmasto: sää on aurinkoinen kolmesataa vuorokautta vuodessa.

Viimeksi rakastuin elämäni rakkauteen, vaimooni Sirpaan. Rakastun häneen yhä uudelleen ja uudelleen. Onneksi parisuhde on vuoristorataa, se ei muutu arkipäiväiseksi sillä tavalla, että kyllästyisi.

Pelkään kuollakseni sitä, että kohtaan väkivaltaa: ulkopuolelta tulevaa hyökkäystä. Minulla on siitä kokemusta, kun minut ryöstettiin ja hakattiin Lontoon-kotimme edustalla. Aiemmin en osannut pelätä mitään sellaista, mutta nyt osaan. Olen varuillani ja hyvin tietoinen siitä, että niin voi käydä.

Vihaan sydämeni pohjasta epärehellisyyttä. Siitä olen joutunut myös kärsimään viime aikoina. Se ei tunnu kivalta. Olen törmännyt epärehellisyyteen jopa lähipiirissäni.

Lapsellisuuteni ei ole häipynyt mihinkään

Ystäväni ihmettelevät lapsellisuuttani, joka ei siis ole häipynyt mihinkään. Mutta ne, joiden seurassa eniten olen, eivät enää jaksa ihmetellä. Esimerkiksi parin kaverin kanssa harrastan sitä, että kun joku sanoo jotakin, niistä sanoista syntyy pian laulu.

Liikutun yleensä kyyneliin, kun taiteessa eri elementit, vaikkapa liike ja musiikki, kohtaavat toisensa. Se vaikuttaa tunteisiin. Sellaista tapahtuu joskus, kun ihminen unohtaa itsensä ja antautuu esiintymiseen tosi avonaisena. Mutta esityksen pitää olla tasokasta, en liikutu mistään räpeltämisestä.

Hermoni menevät, kun ihmiset maleksivat ja tuijottavat puhelimen näyttöä näkemättä ympärilleen. Ja he ovat tiellä, heidän ohitseenkaan ei silloin pääse kulkemaan. Eivätkä he katso eivätkä näe toista ihmistä. Minusta puhelimen kokoaikainen tuijottaminen pitäisi kieltää kadulla, ihan niin kuin se on autoissakin kielletty.

Rauhaa ja rakkautta kaikille maailman kansoille

Sen päivän haluaisin nähdä, jolloin ihmiset eläisivät sovussa keskenään. Ja kaikki kansat ja uskonnot suvaitsisivat toisiaan.

Viimeksi kiljuin riemusta, kun kuulin, että saamme Kaapelitehtaalla sijaitsevalle tanssistudiollemme lisää tilaa.

Minun jumalakuvani on sellainen, että on olemassa jokin johdattava voima, johon voi tukeutua. En käsitä, miksi emme voi vain ajatella, että siellä se joku on, eikä ole mitään väliä, mikä sen nimi on. Jonkinlainen kohtalon voima on olemassa.

Jos lääkärini ehdottaisi minulle homeopatiaa, ottaisin hänen neuvostaan vaarin: varmasti kokeilisin, olen jo kokeillutkin. Minulle sopivat kaikki vaihtoehtohoidot.

Aina ajatellaan, että ihmisten tekemät lääkkeet ovat vastaus kaikkeen. Kyllä niistä löytyykin apu moneen vaivaan, mutta ehkä homeopatiasta löytyy pysyvämpi apu vaivojen estämiseen luonnonmenetelmillä.

Kommentoi »