Jope Ruonansuu Viihdetaiteilija. 48 vuotta, Heinola.
Puheenaiheet
Jope Ruonansuu Viihdetaiteilija. 48 vuotta, Heinola.
”Ikä tuo suvaitsevaisuutta omia juuria kohtaan.”
30.11.2012
 |
Apu

80-vuotiaalta äidiltäni perin musikaalisuuden. Hän oli aikoinaan tanssibändin rumpali.

Isältä perin nälliläisen huumorin. Kaupunginosamme nimi oli Nälli, joka tulee ruotsinkielisestä sanasta snäll. Huumorintajumme ei ole aina ihan kilttiä, vaan vääräleukaista ja itseironista.

Veljelläni sepolla ja minulla on kaksi vuotta ikäeroa. Synnyimme melkein kyljekkäin, ja ennen meitä perheessä oli jo viisi lasta. Seppo on innokas muusikko, ja hänellä on hyvä huumorintaju. Olemme aina hullutelleet yhdessä, mutta uusi levymme Veljekset kuin kyljykset on ensimmäinen yhteistyömme. Seppo auttoi minua aiheiden etsimisessä, ja olen valmis vastaanottamaan ideoita, jos ne täsmäävät omaan huumoriini.

Leikin sanoilla ja nautin suomen kielen rikkaudesta. Juice oli veljeni Sepon ja minun oppi-isä number one. Olin Juicen kanssa muutenkin hyvä kaveri, ja hän vaikutti paljon uraani ja jopa keikkaelämääni. Juice oli älykkö, joka opetti yleisönsä kuuntelemaan itseään. Minun urani alkoi imitoinnista.

Olen imitoinut pennusta asti. Tein ensimmäisen imitaatiokeikan 16-vuotiaana. Minulla on kymmeniä hahmoja, joista uusimmat ovat Sauli Niinistö ja Timo Soini.

Ikä tuo suvaitsevaisuutta omia juuria kohtaan. Hyväksyn sen, että olen todellakin Kemin ja pohjoisen maiseman poika. Nuorena sellainen luonnehdinta ärsytti suunnattomasti. Sitä kuvitteli olevansa vain minä itse, mutta nyt tietää olevansa paljon enemmän.

Pyyteettömän rakkauden olen kokenut lapsissani. Vuonna 1996 syntynyt Saara ja 2010 syntynyt Jose ovat koulineet itsehillintääni. Ensimmäisen lapsen kanssa olin enemmän kuutamolla. Kyllä kolmekymppinen isä on aivan erilainen kuin lähes viisikymppinen.

Olin vauhtiveikko pienenä, ja samanlainen on poikani Jose. Hän puhua kilkattaa jo niin paljon, että ihmettelen, mihin aika on hujahtanut. Hetki sitten Jose oli vastasyntynyt.

Rämäpää olen edelleenkin, mutta pystyn purkamaan energiaa ammattini kautta. Minulla on voimakas elämänhalu  ja into tehdä kaikkea sitä, mitä teen. Se näkyy työn määrässä. Keikkakalenteri on loppuvuoden täynnä.

Työ taiteilijana sisältää epäsäännölliset työajat ja jatkuvaa matkustelua. Se on epäterveellistä diabeetikolle, koska reissussa on vaikea pitää säännöllisiä ruokailuaikoja. Tämä korjaantuu vapaapäivinä, mutta unirytmi ei. 30 vuotta keikkailua ja kaikki keikkojen jälkeen kaaliin pumpattu adrenaliini ovat jättäneet varmasti elinikäisen vamman nukkumiseeni.

Terveys on mennyt työssäni, mutta alkoholi ei enää riivaa minua. Välillä käytän sitä, mutta se ei vie mennessään. Aikoinaan oli toisin päin. Olen nyt paremmassa kunnossa kuin takavuosina, vaikka odottelenkin kaihileikkausta.

Salahäät vietimme vaimoni Marin kanssa juhannuksena 2011. Sala tarkoittaa tässä yhteydessä, että salaa medialta. Koti on pyhättöni, ja sinne en kutsu lehtiä. En kaipaa hörhöjulkisuutta. Marin kanssa saan elää ensimmäistä avioliittoani.

teksti Liisa Talvitie

kuva Seppo Sirkka

Kommentoi »