Tuulilasi

Jopa jenkitkin ovat hylkäämässä sedanit − uusi Honda Accord yrittää vielä pelastaa korimallin


Honda on julkistanut Yhdysvaltojen markkinoille kymmenennen sukupolven Honda Accordin. Tyylikästä isoa sedania ei tulla näkemään Euroopan markkinoilla.
Teksti Max Lange
Kuvat Honda

Accordeja voi nähdä edelleenkin liikenteessä Suomessa, mutta uusia Accordeja ei Suomessa ole enää pariin vuoteen myyty, sillä euro-Accrodin tuotanto päättyi alkuvuodesta 2015. Toisin ovat asiat rapakon toisella puolen Yhdysvalloissa, jossa Accord on edelleen tärkeä malli Hondalle yli 300 000 myydyllä autolla vuosittain.

Accordia on tehty jo 90-luvulta alkaen hyvin erilaisina malleina Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin. Viimeisin Suomessa nähty kahdeksas Accord-sukupolvi esiteltiin vuonna 2008. Sen jälkeen on esitelty vielä kaksi meille täysin tuntematonta sukupolvea.

Euroopassa sedanit eivät ole olleet pitkään aikaan suosiossa. Niiden paikat ovat ottaneet hatchbackit, farmarit ja nyt viimeisimpänä katumaasturit. Euroopassa arvostetaan käytännöllisyyttä, ja varsinkin autojen korimalleissa tämä on näkynyt selvästi.

Sedanit ovat olleet viime vuosiin asti erittäin vahvoilla Yhdysvalloissa, mutta nyt niidenkin myynti on kääntynyt laskuun katumaastureiden kustannuksella. Viime vuonna Yhdysvalloissa sedaneille laskua tuli peräti 12 prosenttia, vuoden 2017 alkupuoliskolla lasku on ollut vieläkin suurempaa, kertoo Automotive News.

Uusi kymmenen sukupolven Accord yrittää saada autonostajat puolelleen coupemaisella muotoilulla ja moderneilla turbomoottoreilla. Lisäksi Honda tarjoaa Accordiin hybridivaihtoehtoa, joka meillä Euroopassa ei edes tunneta Hondan mallistossa.

Kelly Blue Bookin analyytikot uskovat uuteen Accordiin, että se pystyy parhaimmillaan pysäyttämään sedanien laskevan myyntikäyrän Yhdysvalloissa. Kilpailijoita Accordille jenkkilässä ovat mm. Toyota Camry ja Hyundai Sonata, joita ei niitäkään enää myydä Euroopassa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 17.7.2017