Apu

Koronatestiin pääsyä ja tuloksia voi joutua odottamaan vuorokausia – Voi lapsiperheitä – Avun pääkirjoitus

Koronatestiin pääsyä ja tuloksia voi joutua odottamaan vuorokausia – Voi lapsiperheitä – Avun pääkirjoitus
Päätoimittaja Marja Aarnipuro toivoo pääkirjoituksessaan, että testauskapasiteettia saadaan lisätyksi mahdollisimman nopeasti. Jonkinlainen pikatesti keventäisi prosessia.
Julkaistu: 24.8.2020

Pienten lasten vanhempia ei totisesti käy kateeksi näinä koronan aikoina. Kesälomien loputtua päivähoitoon ja kouluihin palaavat lapset alkavat vääjäämättä köhiä, niiskuttaa ja aivastella. Monenlaista pöpöä on liikkeellä, valtaosa aivan jotain muuta kuin koronavirusta.

Pienokaisen aivastuksesta käynnistyy tapahtumaketju, joka sekoittaa koko perheen elämän. Koska lapsella on hengitystieoireita, häntä ei saa viedä päivähoitoon eikä lähettää kouluun.

Vanhemmat jonottavat puhelimessa saadakseen lähetteen koronatestiin. Suurissa kaupungeissa testiin pääsyä voi joutua odottamaan monta vuorokautta ja tuloksia toisen mokoman. Viikko hurahtaa helposti ja hermot kiristyvät.

Mutta ei auta, myös lasten koronatapaukset on löydettävä, jotta pandemian torjuntatyö onnistuu. Täytyy toivoa, että testauskapasiteettia saadaan lisätyksi mahdollisimman nopeasti. Näin maallikosta tuntuisi hyvältä, jos käyttöön saataisiin jonkinlainen pikatesti, joka keventäisi prosessia.

Kannattaa kuitenkin huomata, että olemme ottaneet kevään sokkitilanteesta pitkän harppauksen eteenpäin.

Laitoshoidossa vanhukset ovat paremmassa turvassa, eikä epidemia ole räjähtänyt käsiin. Koronatapauksia löytyy vielä melko harvakseltaan, vaikka testien määrä on moninkertaistunut.

Nyt myös tiedämme taudista paljon enemmän ja osaamme toimia sen kanssa paremmin. Me suomalaiset olemme järkevää ja sisukasta kansaa, jatketaan samalla linjalla.

Kommentoi »