Image

Jokapäiväinen suolamme


Suolan suosiolle on syynsä, sillä ilman suolaa emme maista kunnolla makeaa, hapokasta tai karvasta.
Kuvat Timo Pyykkö

Tietovisa: jos jätetään laskuista varhaislapsuus, mitä ruoka-ainetta olet syönyt elämäsi jokaisena päivänä? Montaa niitä ei ole. Jokapäiväinen leipä on joskus jäänyt väliin, kahvia ei tee mieli kipeänä, kaurapuuro unohtuu ulkomailla. Mutta suola. Sitä me nautimme päivästä toiseen. Suolaa on erilaisissa raaka-aineissa jo valmiiksi, mutta me myös lisäämme sitä kokkausvaiheessa, jopa pöydässä. Ja hyvästä syystä: ilman suolaa emme maista kunnolla myöskään makeaa, hapokasta tai karvasta. Suola on vanhin ja eniten käytetty mauste maailmassa. Mutta jos tarkkoja ollaan, niin sanakirjamääritelmän mukaan ”mauste” viittaa kasvikuntaan. Sen sijaan suolalla ei ole kasvien kanssa mitään tekemistä.

Suola on kivi. Ainut kivi, jota me ihmiset syömme hyvällä halulla. Suoloja on tietysti monenlaisia. Mieluiten syömme natriumkloridia – juuri sen maku on se, jota monet kuvaavat ”suolaiseksi”. Totumme natriumkloridiin varhain, sillä sitä löytyy jopa äidinmaidosta. Ruokakaupassa myytävät suolatkin maistuvat erilaiselle, eivätkä vain ne, joihin on lisätty erilaisia mausteita. Keskeinen makuero johtuu suolan alkuperästä eli siitä, onko suola kotoisin kaivoksista vai merestä. Vuorisuola (jota kutsutaan välillä myös esimerkiksi ruusu- tai himalajansuolaksi) on miedomman makuista kuin merisuola. Ylellinen suolankukka (fleur de sal tai sormisuola) on merisuolaa, joka poimitaan käsin suola-altaiden pinnalta. Se sopii annosten viimeistelyyn. Musta suola (kala namak) taas on intialaista vuorisuolaa, jota saadaan tuliperäisiltä alueilta. Siinä on voimakas rikkimäinen aromi, joka muistuttaa keitetyn kananmunan makua. Sen avulla vegaaninen tofupaistos saa hetkessä munakokkelin maun.

Kehomme tarvitsee suolaa, mutta länsimaissa monet nauttivat sitä liiaksi. Tämä ei välttämättä johdu esimerkiksi mieltymyksestä perunalastuihin, sillä voimakassuolaisia tuotteita löytyy ruokakaupasta niin leipien, murojen kuin salaattikastikkeiden joukosta. Ennen vanhaan suola oli kaikkein tärkein säilöntäaine. Ei olekaan ihme, että se oli hyvin arvokasta. Suola oli yksi ensimmäisiä kansainvälisiä kauppa­tavaroita. Suolan historiallinen painoarvo näkyy edelleen monissa ruokalajien nimissä ympäri maailman: latinan ”sal” löytyy niin salaatista, salsasta kuin salamistakin.

Suolakuoressa voidaan kypsentää monia ruokia, esimerkiksi kokonaisia kaloja. Lisäksi suola viimeistelee monet jälkiruoat: suklaamousse muuttuu vielä herkullisemmaksi, kun ripottelet lopuksi päälle suolankukkaa. Suolaa voi lisätä myös kahviin. Amerikkalaisen keittokirjailijan ja ruokaohjelmien vetäjän Alton Brownin kuuluisan vinkin mukaan teelusikallinen suolaa kannattaa lisätä kahvinpurujen joukkoon. Se paitsi vähentää kitkeryyttä, myös poistaa vanhan kahvinkeittimen tunkkaista aromia.

Resepti: Syyspasta paahdetuista punajuurista

Punajuurien maku tiivistyy suolapedillä upean täyteläiseksi. Pinkki pasta viimeistellään vuohenjuustolla, pinjansiemenillä ja timjamikermalla.

Neljälle

4 keskikokoista punajuurta

1 kg karkeaa merisuolaa

100 g pinjansiemeniä

500 g tagliatelle-pastaa

1 rkl rypsiöljyä

1 ruukku tuoretta timjamia

2 dl kuohukermaa

200 g pehmeää, kuoretonta vuohen­juustoa (esim. Président)

2 rkl punaviinietikkaa

1 tl juoksevaa hunajaa

mustapippuria ja sormisuolaa

1. Kaada merisuola syvään, keskikokoiseen uunivuokaan. Hautaa kokonaiset, kuorimattomat punajuuret suolaan niin, että ne peittyvät vähintään puoliväliin asti. Paahda punajuuria 200 asteessa noin tunti, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Paahda pinjansiemenet kullanruskeiksi kuivalla, kuumalla pannulla ja siirrä ne sivuun.

3. Kuori ja paloittele paahtuneet punajuuret.

4. Silppua noin puoli desilitraa timjamia. Laita öljy kasariin ja hauduta yrttisilppua hetki miedolla lämmöllä. Lisää sitten öljyyn punajuuret ja etikka, hetken päästä myös kerma ja puolet vuohenjuustosta. Pane pastavesi kiehumaan.

5. Hämmennä kastiketta, kunnes vuohenjuusto on sulanut joukkoon. Mausta hunajalla ja mustapippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

6. Yhdistä kypsä pasta ja kastike. Murustele annosten päälle loppu vuohenjuusto ja lisää pinjansiemenet. Viimeistele tuoreella timjamilla, suolalla ja reilulla musta­pippurilla.

Vinkki! Veganisoi annos näin: vaihda kuohukerma kaurakermaan, hunaja tummaan siirappiin ja vuohenjuusto Juustotyttöjen vegaaniseen valkohomejuustoon (älä sulata sitä vaan lisää suoraan annosten päälle).

Julkaistu: 23.10.2019