Apu

Jokapaikanhöylä Jaajo Linnonmaa ei enää haaveile eläkkeelle jäämisestä: "Teen töitä kuudesta kymmeneen"

Jokapaikanhöylä Jaajo Linnonmaa ei enää haaveile eläkkeelle jäämisestä: "Teen töitä kuudesta kymmeneen"
Jaajo Linnonmaa tuntuu olevan kaikkialla: telkkarissa, raviristeilyillä, festarilavalla, juoksutapahtumassa, radioaamuissa... Ennen jokapaikanhöylä unelmoi eläkkeelle jäämisestä viisikymppisenä, mutta siitä ei taida tulla mitään.
Julkaistu: 30.6.2021
Yläkouluikäisenä Jari Linnonmaa päätti naputella ovenkarminsa irti taltalla ja vasaralla. Hän halusi kiinnittää oven yläpuolelle koripallokorin, jonne voisi heittää pyykit ja josta ne sujahtaisivat pyykkikoriin. Äiti ihmetteli lapsensa visiointia, mutta ei moittinut poikaansa.
– Lapsethan eivät kysele lupaa, alkavat vain tehdä. Jos lapsena on sellainen olo, että haluaa kirjoittaa kivellä auton kylkeen I LOVE ELÄMÄ, se tehdään ja jälkeenpäin pyydetään äidiltä anteeksi, Jaajo kuvailee.
Nykyään Jaajon visioiden mittakaava on eri, sillä hän on mukana 14 eri yrityksessä ja viidestoistakin on jo suunnitteilla – Diilin uudella kaudella etsitään yritysideoita ja voittaja saa starttirahaa sekä tietysti Jaajon mukaan firmaansa.
"Olen visionääri ja tahtoisin, että asiat tapahtuisivat heti."
– Kaikki yritykset syntyvät jostain ongelmasta tai epäkohdasta, jonka haluan korjata. Usein kysyn monelta muulta, että olisiko tässä sinulle bisnes. Jos he kieltäytyvät, minulle tulee se olo, että perkele, minun on pakko toteuttaa tämä. Onneksi nykyään pystyn aika hyvin organisoimaan ja delegoimaan hommia. Olen silti visionääri ja tahtoisin, että asiat tapahtuisivat heti.
Jaajo nosti Diilin voittaja Sointu Borgin yritysryppäänsä kehitysjohtajaksi. Firma toimii Helsingissä Korjaamolla. – Jaajolla on vahvoja visioita ja asioiden pitää tapahtua tänään eikä huomenna. Hullu taiteilija, jolle syntyy ideoita ihan puskista, Sointu kuvailee.
Jaajo Linnonmaan ensimmäinen yritys oli 13-vuotiaana perustettu nakkikioski. Sen jälkeen hän on hankkinut siipiensä alle osuuksia ravintoloista, tapahtumista ja vaatebisneksestä. Tuorein hankinta on osaomistus helsinkiläisestä Korjaamo-kulttuurikeskuksesta, jossa hän nyt istuu vehmaiden puiden katveessa puutarhassa.
– Siirsin toimistoni tänne. Editoijani Eetu on täällä kuten myös Diilin voittanut Sointu Borg, uusi kehitysjohtajani. Huomaan sanovani koko ajan vaimollekin, että mennään Korjaamolle lasten kanssa, siellä on niin helppo olla. Alue on aidattu ja tuosta kojusta saa ostettua pitsaa. Siinä kaksi italialaista jätkää tekee pitsaa äitinsä 50 vuotta vanhasta taikinajuuresta, jonka he ovat salakuljettaneet Suomeen. Juuri tämmöisistä jutuista tykkään, joihin liittyy tarina, neljän lapsen isä Jaajo kertoo.
– Sointu katsoi tekemistäni ja totesi, että aikasi ei riitä tämmöiseen. Minä sanoin, että tervetuloa maailmaani.
Diilistä syntyi uusi yritys, jota Borg parhaillaan rakentaa.
– Minä käyn tässä vain pyörimässä. Sointu katsoi vähän aikaa tekemistäni ja totesi, että aikasi ei riitä tämmöiseen ollenkaan. Minä sanoin, että tervetuloa maailmaani.
Ensimmäisenä Borg järkeisti Jaajon kalenteria ja sosiaalisen median käyttöä.
– Hän etsi markkinointitoimiston, joka hoitaa mun diilit ja pitää huolta, että kampanjat tulee hoidettua sovitusti. Hän on tämän alan ammattilainen.
Jaajolla on 333 000 seuraajaa pelkästään Instagramissa.
– Olen tehnyt kaiken aina itse. Nyt minulta on pudonnut repullinen työtä selästä ja he tekevät sen työn kymmenen kertaa paremmin kuin minä. Minun tapani toimia on kävellä ympäriinsä kännykkä kädessä ja soitella.
Teknisesti ottaen Jaajolla ei ole kuitenkaan vapautunut aikaa merkittävästi enemmän.
– Nyt pitää alkaa valmistella Extremerunia ja raviristeilyjä, jotka olivat koronan vuoksi jäissä.
Extremerun on erityisen lähellä Jaajon sydäntä.
– Siinä saa pukeutua vaikka naamiaisasuun, jotta kynnys osallistua liikuntatapahtumaan on mahdollisimman matala. Illalla on vuorossa bändit, joten sehän on urheilukulttuuria parhaimmillaan. Ja Suomessa on harvoja tapahtumia, jotka ovat olleet yli kymmenen vuotta olemassa. Hauskan lisäksi hyväntekeväisyys on tärkeää: olemme aina keränneet samalla rahaa liikuntarajoitteisille lapsille.
Ennen koronaa tapahtuma kasvoi koko ajan ja lisää kaupunkeja tuli mukaan.
– Tiedän, että se antaa monelle hyvää mieltä.

Ideat syntyvät omasta elämästä

Idean Jaajo sai vuonna 2009 Saksasta, jossa järjestetään samantyyppinen Fisherman’s Friend Strongman Run. Hän oli mukana pyörimässä mudassa naamiaisasussa.
– Olin tosi otettu, että jaksoin juosta 21 kilometrin matkan. Tajusin, että se johtui hauskoista esteistä ja karnevaalifiiliksestä.
Jaajo esitteli ideansa Vantaan kaupungin liikunnanjohtajalle kuvalla, jossa juoksee mutainen joulupukki.
– Heti ensimmäisenä vuonna 2010 tapahtumaan osallistui 2 500 ihmistä. Sitten kun muut kaupungit tulivat mukaan, yhtäkkiä suosiomme kasvoi ja vuodessa mukana oli 10 000 osallistujaa.
Sitten Jaajo sai lapsia ja tajusi miten vähän on tapahtumia, joihin aikuiset ja lapset voivat osallistua yhdessä.
– Niin syntyi lasten Extremerun, jota olemme nyt pyörittäneet kuuden vuoden ajan. Palautteen määrästä huomaan, että jengi kaipaa ja ikävöi tapahtumaa.
Extremerunin merkitystä taloudellisena piristeenä kaupungeille ei myöskään kannata aliarvioida.
– Esimerkiksi Tahkolla tapahtuma tuo sesongin jälkeen 2 000 ihmistä paikan päälle. Se on Nilsiälle aika iso juttu.

Raviristeily kehittyi kokemusten myötä

Toinen Jaajon menestystarinoista on raviristeily. Hän siis vuokraa kerran vuodessa 2 000 ihmistä vetävän laivan viikonlopuksi.
Raviristeily kertookin kaiken Jaajon yritteliäisyydestä.
Tarina menee näin:
2000-luvun puolessavälissä raveihin intohimoisesti suhtautuva Jaajo matkustaa muiden hevosihmisten kanssa Tukholmaan, jossa järjestetään vuosittain arvostettu Elitloppet-kilpailu.
– Sinne mentiin laivalla ja piti mennä Tukholmaan hotelliin yöksi, mutta palata taas laivalla takaisin. Kun suomalaiset ovat koko päivän raveissa ottamassa kaljaa, ne eivät pääse mihinkään ravintolaan sisälle. Suomalaisista ei pidetä Tukholmassa. Lopulta kun emme meinanneet päästä edes omaan hotelliimme, totesin, että tämä on pakko tehdä järkevämmin.
Jaajo pohti asiaa ja päätti vuokrata laivan, joka toimisi satamassa myös hotellina. Suomesta tuotaisiin ykkösartistit vielä esiintymään.
– Jossain kohtaa tuli ongelmaksi hankkia busseja eri puolilta Tukholmaa viemään meitä raviradalle. No sitten ajattelin, että millä jengi tulee laivalle? Bussilla tietenkin.
Eipä muuta kuin puhelin käteen.
– Soitin bussifirmalle ja kysyin onnistuuko, että ajatte satamassa ne bussit laivaan ja kuskaatte meitä Tukholmassa. Ja sehän onnistui. Ehkä kellekään ei ollut tullut tällainen vaihtoehto mieleen ja se vain piti sitten itse hoitaa.
Niin Jaajo järjesti 2017 ensimmäisen raviristeilyn ja siitä lähtien tapahtuma on ollut loppuunmyyty joka vuosi.
– Nyt on ollut puhetta isommasta laivasta, mutta eiköhän me pidetä lähtöpaikka vielä ainakin vuoden verran Turussa ja paattina toimii perinteinen Baltic Princess.

Ennen kukaan alalla ei halunnut tavata Jaajoa – nykyään kaikki onnistuu

Jaajo Linnonmaa nousi julkisuuteen vuonna 2002 Räsypokka-televisio-ohjelmasta. Hänellä oli kolme eri väriä tukassa ja liian räikeitä paitoja. Nyt hänet nähdään lauantai-illan prime timessa Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa puku päällä mirri kaulassa. Koko sen matkan hän on rakentanut brändiä nimeltä Jaajo Linnonmaa.
– Parikymppisenä yritin päästä tuotantoyhtiöön esittelemään tv-käsikirjoituksia ja oli radio-ohjelman ideoita, joista yritin päästä koehaastatteluihin. En päässyt mihinkään, koska minulla ei ollut nimeä enkä ollut saanut mitään aikaiseksi.
Nyt kun Jaajo soittaa jonnekin, kaikki onnistuu.
– Se helpottaa tekemistä ja tuntuu hyvältä.
Jaajo on ollut julkisuudessa 20 vuotta, ja ensimmäisen aikuisiän yrityksen hän perusti 10 vuotta sitten.
– Tosi paljon on tehty. Moni kysyy, että eikö ärsytä, kun kaikki tunnistavat. Olen tehnyt telkkaria ja radiota 20 vuotta. Jos minua ei tunnistettaisi, olisin tehnyt työni huonosti. Sen kanssa pitää vain elää. Yritän jakaa viihde-elämää ja työelämää, mutta ei niitä oikein voi erottaa. Olen puhunut radiossa joka päivä omasta elämästäni 17 vuoden ajan ja käsittelen myös yrittämiseen liittyviä asioita.
Jaajo saa sparrausapua lähipiiriltään. Esimerkiksi hänen äidillään on vahvat mielipiteet siitä, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mihin ei.
Jaajo saakin paljon sähköpostia nuorilta, jotka kaipaavat apua yrittämiseen. Juontajalla on valmis viiden kysymyksen patteristo, jonka hän laittaa kaikille sparrausapua kaipaaville.
– Niistä näkee suoraan, kannattaako edes tavata.
Itse hän saa sparrausapua lähipiiriltään. Esimerkiksi hänen äidillään on vahvat mielipiteet, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mihin ei.
– Minulla on tietty ryhmä ihmisiä, joille heittelen ideoita. Lähden mukaan enää sellaisiin hankkeisiin, jotka aiheuttavat perhosia vatsassa ja kehittävät minua.
Hän on muutaman kerran sijoittanut rahaa yrityksiin, joiden toiminnassa hän ei ole pystynyt auttamaan.
– Tai sitten yrityksen toiminta ei kosketa tai liity päivittäiseen elämääni ollenkaan. Se ei ole minun juttuni. Kaikki firmat, jotka olen perustanut, liittyvät omiin tarpeisiini.

"Tilaan teiltä tästä lähtien joka kuukausi tuhat t-paitaa"

T-paitoihin keskittyvä yritys sai alkunsa, kun juontaja huomasi, että hänellä tasan kaksi t-paitaa, joita käyttää koko ajan.
– Tutkin, mitä yhteistä näillä kahdella paidalla on. Pian selvisi, että 60–80 prosenttia EU:n puuvillapaitojen tuotannosta tapahtuu Turkissa yhdessä tietyssä paikassa.
Jaajo palkkasi konsultin, jonka tehtävä oli selvittää, missä tehtaassa hänen t-paitansa valmistetaan ja että tehdas olisi sertifioitu eli vastuullinen taho.
– Sen jälkeen ilmoitin tehtaalle, että tilaan teiltä tästä lähtien joka kuukausi tuhat t-paitaa. Nyt jäseniä on jo enemmän, mutta olen myynyt neljän vuoden aikana yli 50 000 paitaa miljoonalla eurolla. En olisi uskonut, mutta näin vain on käynyt. Tämä on paluu vanhaan hyvään aikaan, jolloin sai kerran kuukaudessa cd:n kotiin. Se on joulu joka kerta.
Myös epäonnistumisia on, kuten vuoden 2016 Slush-tapahtumassa lanseerattu sosiaalisen median palvelu.
Matkan varrelle on mahtunut paljon onnistumisia, mutta myös epäonnistumisia. Yksi niistä on vuoden 2016 Slush-tapahtumassa lanseerattu sosiaalisen median palvelu, johon käyttäjät voivat ladata 360-kameralla kuvattuja videoita matkoiltaan.
– Virtual traveller -sovellus on sellainen, mihin käytin paljon aikaa ja rahaa. Siinä oli iso visio, mutta ongelmaksi muodostui se, että en ole itse koodari. Lähdin pioneerina kehittämään alustaa, jota kukaan ei ollut aikaisemmin tehnyt. Työ oli liian iso, sen olisi pitänyt olla ainoa asia, jota teen koko maailmassa, jotta se olisi onnistunut. Se oli liian iso pala kakkua, vaikka tuntuikin hienolta olla mukana erilaisissa kasvuyritystapahtumissa. Ja olihan meillä parhaimmillaan 16 ihmistä töissä. En silti lähde enää mukaan mihinkään appien kehittelyihin.
Se oli yksi oppikoulu, joka vei Jaajoa eteenpäin.
– Moni ajattelee, että Diili on kova paikka vain kilpailijoille. Pakko myöntää, että jännitti näyttää tv:ssä, millainen johtaja olen. Moni voi unohtaa, että minun pitäisi pystyä näyttämään myös 14 ihmiselle, millainen on hyvä johtaja.
Luokkakokous 3 -elokuvaa tähdittävät Aku Hirviniemi (vas.), Pertti Sveholm, Jaajo Linnonmaa ja Sami Hedberg. Elokuvan on ohjannut Renny Harlin.
Diili oli johtamisen koetinkivi. Etukäteen Jaajo mietti, onko hänen johtamistyylinsä liian kaverimainen tai leppoisa.
– Lopulta päätin vain vetää omalla tyylilläni ja sain paljon palautetta siitä, että hienoa miten keskustelu voi olla myös kannustavaa. Tuomitsemisen sijaan ollaan rakentavia ja annetaan neuvoja.
"Kun delegoi muille, pitää ymmärtää, että lopputulos ei välttämättä ole sama kuin minkä olit itse visioinut. Sen kanssa pitää vain elää."
Siksi Jaajo pyrki jättämään kaikille potkut saaneille hyvän fiiliksen.
– Koen olevani empaattinen ja rakentava esimies. Yritän delegoida mahdollisimman paljon muille, että ne asiat eivät olisi enää vain omassa päässäni. Ja silloin kun delegoi muille, pitää ymmärtää, että lopputulos ei välttämättä ole sama kuin minkä olit itse visioinut. Sen kanssa pitää vain elää. Ihmiset tekevät virheitä, ihan jokainen.

Töiden jälkeen kotona odottaa nelilapsinen perhe

Toisaalta kun antaa paljon vastuuta muille, saa itselleen lisää aikaa. Yksi vakiokysymys, jota Jaajolta kysytään, on miten hän ehtii tehdä kaikkea – ja pyörittää samalla neljän lapsen perhettä.
– Kännykkä on kyllä hurjasti kädessä. Tuntuu, että juttelen usein jokaisen hetken yrittäjähenkisen ihmisen kanssa. Usein otan itselleni ihan aikaa. Tältä päivältä peruin esimerkiksi Nelosen golfkilpailut, koska äitini laittoi viestiä: Jari, tänään on laskutuspäivä.
Seuraavalle päivälle on puolestaan luvassa Lypsytube-haaste, jossa Jaajo ottaa mittaa jalkapallotaidoistaan stadionilla Janni Hussin ja Tuukka Ritokosken kanssa.
– Se tietysti vaati stadionin varaamista ja maajoukkuetason maalivahdin hankkimista. Ja taas kaivettiin puhelin esiin.
Hän kertoo nauttivansa, kun on paljon palloja ilmassa.
"Teen töitä kuudesta kymmeneen. Sen jälkeen minulla on loppupäivä vapaata. Ja 95 prosenttia ajastani työn ulkopuolella menee perheen kanssa."
– En ole koskaan palanut loppuun, mutta omasta kunnosta pitäisi pitää parempaa huolta. Olen kunnianhimoinen ja teen sporttisia rykäisyjä. Kuten Luokkakokous-elokuva, jossa olen kolmessa kohtauksessa ilman paitaa. Silloin vedän salaattia ja välttelen kuukauden hiilihydraatteja, että saan kymmenen kiloa painoa pois.
Luokkakokous-elokuvat esittelevät leffanäyttelijä Jaajon. Tässä kuvataan Luokkakokous 3 -elokuvaa, joka tulee ensi-iltaan heinäkuussa.
Vähemmän aktiivinen persoona saattaisi kauhistua sitäkin, että kaiken edellä mainitun ohella Jaajo on vetänyt viimeisen seitsemän viikon ajan vuoden ikäiselle pojalleen unikoulua. Ja että seuraavana päivänä hän lentää suoraan lähetyksestä hakemaan tytärtään esikoulusta ja kaksikko menee katsomaan tytön koulua tunniksi.
– Kaikki menee, kun ei aseta itselleen hirveästi paineita. Sitten jos jostain pitää alkaa tinkiä, alan siirtää palavereita hamaan tulevaisuuteen. Sitä paitsi teen töitä kuudesta kymmeneen. Sen jälkeen minulla on loppupäivä vapaata. Ja 95 prosenttia ajastani työn ulkopuolella menee perheen kanssa.
"Kaikki menee, kun ei aseta itselleen hirveästi paineita."
Vaikka Jaajolla on paljon bisneksiä, hänen tarkoituksensa ei ole tehdä niillä erityisen paljon rahaa.
– Haluaisin saada palkattua mahdollisimman paljon ihmisiä, työllistää kivoja tyyppejä ja antaa hyötyä sivullisille, vaikka sitten Nilsiän kaupungille.
Toive on saada elanto viihteellä, eli radiosta ja telkkarista.
– Jos niillä saisi asuntolainan maksettua. Nämä yrittämiset tulevat vähän sivussa, vaikka ei tätä enää harrastamiseksi voi sanoa. Luin jostain, että se on oikea harrastus, jos siihen menevät kaikki rahat ja aika. Ja täytyy sanoa, että paljon olen laittanut yrittämiseen rahaa ja aikaa. Tärkeintä on silti, että työnteon pitää olla hauskaa.
Hän kuvailee, miten isot standardit asetetaan puolisoille, mutta työpaikkaan ei suhtauduta niin tosissaan.
– Fakta on kuitenkin se, että elämässä viettää ainakin puolet ajasta työpaikalla. Siksi esimerkiksi minä olen suunnitellut tarkkaan millainen työympäristö ja työkaverit minulla on. Ettei tarvitse miettiä teenkö oikeaa hommaa vai pitäisikö lähteä toteuttamaan muita unelmia. Jokaisen kannattaisi olla sen verran rakastunut itseensä, että etsii sellaisen duunipaikan, minne on kiva lähteä joka aamu.

"Mieluummin vietän aikaa lasten kanssa joka päivä nyt enkä odota, että jään eläkkeelle"

Jari Arto Olavi ”Jaajo” Linnonmaa on 43-vuotias. Selkeää suunnitelmaa tulevista vuosista hänellä ei ole.
– Ajattelin joskus, että voisin viisikymppisenä yrittää jäädä eläkkeelle. Sen jälkeen olisi aikaa olla lasten kanssa. Mutta mieluummin vietän aikaa lasten kanssa joka päivä enkä odota, että vanhenen ja sitten toteutan unelmia. Ne ovat toteutuneet, ne ovat tässä ja nyt.
Ajatus on, että hänellä tällä hetkellä työskentelevät ihmiset ottavat lopulta yhden firman aina jatkaakseen.
– Voisin olla tulevaisuudessa enemmän taka-alalla vaikka neuvonantajana. Unelmani on, että elämä rullaa mukavasti ja rauhallisesti. Että pääsen viettämään tarpeeksi aikaa kotona perheen ja lasten kanssa, katsomaan miten he kasvavat. Tykkään tasaisesta ja turvallisesta elämästä.
Jaajon omistuksiin kuuluvat Bricco-viinibaarit, joita löytyy kaksi Helsingin kantakaupungista. – Ravintoloissa tulos näkyy heti. Kun päätän, että keksitään viikonlopulle kaksi uutta drinkkiä, se tehdään. Sitten katsotaan miten käy.

Jari Arto Olavi ”Jaajo” Linnonmaa

  • Syntyi: 25. toukokuuta 1978 Helsingissä.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: Vaimo ja neljä lasta.
  • Ajankohtaista: Luokkakokous 3 – Sinkkuristeily ensi-illassa 30. heinäkuuta, Diili palaa Nelosella ruutuun 2022.
Meikki Pinksu Marjomaa, tyyli Jemina Hanhijärvi
Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
1 kommentti