Tuulilasi

Joka viidennellä autoilijalla vaaralliset renkaat


Kesärenkaiden syyskunto on entisestään heikkenemässä, ilmeni viime viikolla pidetyissä rengasratsioissa.
Kuvat Juha Juntto

Seurannan mukaan lähes joka viides (19,4 %) autoilija ajaa huonokuntoisilla renkailla, kun syksyllä 2012 huonorenkaisten henkilö- ja pakettiautojen osuus vertailupaikkakunnilla oli 14,5 prosenttia.

Erona viime syksyyn tuore Rengasratsia-kampanja toteutettiin pienempi muotoisena, ja vain Helsingissä, Porissa, Rovaniemellä ja Kuopion seudulla. Kampanjaviikolla tarkastettiin yhteensä 1 246 autoa, kun viime syksynä syynissä oli kaikkiaan 11 760 autoa.

Kesärenkaiden kuntoseurannassa huonokuntoiseksi luokitellaan rengas, jonka urasyvyys on 2 mm tai vähemmän. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti sekä vesiliirtonopeuksiin että jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Kesärenkaiden syyskuntoa on seurattu säännöllisesti syksystä 1997 lähtien poliisin, Autonrengasliiton ja Liikenneturvan järjestämissä neuvontahenkisissä rengasratsioissa. Tutkimustulosten perusteella nyt ajetaan 2000-luvun huonoimmilla renkailla. Autokantaan suhteutettuna Suomessa on yli 670 000 huonorenkaista henkilö- ja pakettiautoa.

Urasyvyyksien lisäksi rengasratsioissa havaittiin aiempaa enemmän puutteita myös renkaiden tyypissä ja ilmanpaineissa. Tämän syksyn rengasratsioihin talvirenkailla ajoi 7,2 prosenttia autoilijoista (vrt. 4 % syksyllä 2012). Rengaspaineiden osalta keskityttiin tarkastelemaan samalla akselilla sijaitsevien renkaiden paine-eroja. Vähintään 0,5 barin paine-eroja todettiin 10,1 prosentilla autoilijoista (vrt. 8,3 % syksyllä 2012).

Julkaistu: 13.9.2013