Tuulilasi

Joka kymmenes kuski tekee yleisen rikkeen – "voi johtaa ajo-oikeuden menettämiseen"Joka kymmenes kuski tekee yleisen rikkeen – "voi johtaa ajo-oikeuden menettämiseen"

Kahdeksan prosenttia kuljettajista puhuu ajon aikana kännykkään niin, että pitää puhelinta kädessään, ilmenee Liikenneturvan selvityksestä. Kuitenkin vain puolet autoilijoista tietää, että kännykkärikkomus voi johtaa ajokieltoon.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Riikka Kantinkoski

Liikenneturva tarkkaili matkapuhelimien ajon aikaista käyttöä keväällä 2013. Neljällä, nyt jo kymmenen vuoden ajan seuratulla paikkakunnalla, tehtiin 7 214 havaintoa autoilijoista, joista matkapuhelimeen ilman handsfree-laitetta puhui kahdeksan prosenttia. Puhelimia käytettiin liikenteessä hieman harvemmin kuin edellisvuonna (9 % n.5 157).

Tieliikennelain mukaan mitään viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää niin, että oman ajoneuvon hallinta tai liikenteen seuraaminen häiriintyy. Puhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta on kiellettyä.

Ajokielto tunnetaan heikosti

Matkapuhelimen ajon aikainen käyttö lisättiin kesäkuussa 2011 osaksi ajokieltoharkinnassa huomioitavia rikesakkorikkomuksia, eli rikkomuksia, jotka toistuessaan (4 kertaa kahden vuoden kuluessa tai 3 kertaa vuoden kuluessa) voivat johtaa ajo-oikeuden menettämiseen.

Kaikkien rikkomusten ei tarvitse olla matkapuhelimen käyttöön liittyviä, vaan mukana voi olla esimerkiksi kaksi ylinopeusrikkomusta.

Liikenneturvan kyselyssä matkapuhelimen käytöstä langetettavasta ajokiellosta tiedettiin huonosti. Vain alle puolet autoilijoista (47%) tiesi seuraamuksesta.

TNS Gallupin Liikenneturvalle keväällä 2013 keräämän kyselyyn vastasi 1259 autoilijaa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 25.10.2013