Tuulilasi

Joka kolmas suomalainen on pelännyt autokyydissä

Joka kolmas suomalainen on pelännyt autokyydissä
Moni suomalainen kertoo joskus pelänneensä kuljettajan käytöstä tai ajotapaa ollessaan tämän kyydissä. Osalle on myös itselleen huomautettu esimerkiksi liian kovasta ajonopeudesta tai huolimattomuudesta.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -tutkimuksen mukaan monet suomalaiset ovat pelänneet kuskin toimintatapoja tai käytöstä istuessaan auton kyydissä. Kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kertoo joskus tunteneensa pelkoa, sillä kuljettaja otti tarpeettomia riskejä. Lähes yhtä paljon huolta ovat aiheuttaneet kuskin ajama ylinopeus tai muuten kova vauhti sekä kuskin kännykän käyttö ajon aikana.

”Liian lähellä edessä ajavaa ajaminen ja esimerkiksi vaaralliset ohitukset maanteillä ovat kuitenkin valitettavasti arkipäivää ja se huomioiden ei ehkä ole yllätys, että moni pelkää kyydissä”, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen kommentoi tutkimustulosta.

Mistä suomalaiskuskien huolta nostava käytös sitten voisi johtua?

”Kuljettajan paikalla istuessa ehkä ajattelee, että voi hallita tilanteet, vaikka vieressä tai takapenkillä istuvat ajattelevat aivan toisin. Voi myös olla, että kun tällainen liian lähellä ajava kuljettaja laitettaisiin samaan tilanteeseen toisen kyytiin, hän alkaisi pelätä. Kuljettajan paikka voi siis tuoda harhakäsityksen siitä, että mitään ei satu, koska ”minä itse kuitenkin hallitsen tämän”.

Autojen tekniikkaan ei saa luottaa liikaa

38 prosenttia suomalaisista on myös sanonut autossa joskus ääneen, että kuljettajan käytös tai ajotapa pelottaa. Markus Nieminen pitää tutkimustulosta huolestuttavana.

”Tuudittavatko nykyaikaiset autot kuljettajia liialliseen turvallisuuden tunteeseen, kun ne joka tapauksessa ovat mukavia ja helppoja ajaa?” Nieminen kysyy.

”Osa kuljettajista saattaa luottaa liiaksi avustavaan tekniikkaan, kuten ajovakauden hallintajärjestelmään. Uusi tekniikka tuo lisää turvallisuutta, mikäli ajotapa säilyy entisellään. Jos nostamme nopeutta tai muutamme käyttäytymistä, tekniikan tuoman turvallisuushyöty katoaa kokonaan. Niin kauan, kun ihminen itse ajaa autoa, ennakoivan ajotavan omaksuminen ja liikennetilanteiden lukeminen säilyvät tärkeinä taitoina, joita voi myös kehittää ja harjoitella.”

Riskejä otetaan ajattelemattomuutta ja tavan vuoksi

Osa kyselyyn vastanneista myöntää myös itse syyllistyneensä joskus ylinopeuden ajamiseen ja on saanut kuulla siitä matkustajilta. 23 prosenttia suomalaisista kertoo näin. Markus Nieminen kritisoi nykykuskeja siitä, että he eivät halua kehittää omia ajotaitojaan tai päästä irti pinttyneistä tavoistaan.

”Omien liikennetaitojen jatkuva kehittäminen ja parantaminen taitaa olla ihmisille liian vieras ajatus. Jos muutamaan vuoteen ei ole sattunut mitään, ihminen tyytyy siihen ja ajattelee, että kaikki menee hyvin jatkossakin. Aina edes kolarissa osallisena oleminen ei saa kuljettajaa ajattelemaan, että omassa toiminnassa olisi jotakin kehitettävää.”

Niemisen mukaan turhien riskien otto johtuu yleensä nimenomaan ajattelemattomuudesta ja vanhoista tavoista.

Huonoja asenteitakin tietysti on olemassa, mutta sellaisten ongelma-autoilijoiden joukko ei lopulta ole kovin suuri. Nykyään nuoretkin osaavat toimia pääasiassa hyvin vastuullisesti liikenteessä.”

Julkaistu: 10.9.2018
Kommentoi »