Apu

John Vikström puolustaa sukupuolineutraalia avioliittoa: ”Emme kirkossa toteuta hienoja arvoja, jotka meillä on kristinuskossa”

John Vikström puolustaa sukupuolineutraalia avioliittoa: ”Emme kirkossa toteuta hienoja arvoja, jotka meillä on kristinuskossa”
90 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström sanoo, että kirkolla on vielä vielä tekemistä, että kristinuskoon kuuluvat arvot todella tulevat kokonaan toteutuneeksi myös kirkossa.
Julkaistu: 27.9.2021

Emeritusarkkipiispa John Vikström täyttää perjantaina 1. lokakuuta 90 vuotta, mutta hän vaikuttaa edelleen vahvasti evankelisluterilaisessa kirkossa. Vikström kirjoitti hiljan homoliittojen kirkollisen siunauksen puolesta Kanavaan ja Suomen Kuvalehteen.

– Homoasia tuli näkökulmaani aika myöhään elämässä. Nuoruusvuosina siitä ei puhuttu, ja se oli minulle vieras ilmiö. Minut kutsuttiin homojen keskustelupiiriin Helsinkiin, jossa he kertoivat omasta asemastaan yhteiskunnassa ja kirkossa. Huomasin, että tässä on paljon tehtävää. Se avasi silmät, Vikström sanoo Avulle.

Kirkko on pitkään tunnustanut homoseksuaalien ihmisarvon, mutta heidän avioliittojaan ei siunata kirkollisesti. Ristiriita oli painanut Vikströmin sydäntä pitkään. Hän päätti lopulta puhutella rakasta kirkkoaan ja kirkolliskokousta, vaikka onkin eläkkeellä.

Kirjoituksessaan hän painottaa jokaisen ihmisen tarvetta tulla nähdyksi, kuulluksi, hyväksytyksi ja arvostetuksi.

"Tämä on tärkeä kysymys ja valitettava ristiriitakin, ettemme kirkossa kaikin tavoin toteuta niitä hienoja arvoja, jotka meillä on kristin­uskossa, ja jotka koskevat ihmisen saman­arvoisuutta."
– John Vikström –

Voivatko kristinuskon perusarvot, armeliaisuus, hyväksyntä ja lempeys, toteutua käytännössä, jos kirkon omissa käytännöissä ihmisten tasa­-arvo jää toteutumatta?

– Tämä on tärkeä kysymys ja valitettava ristiriitakin, ettemme kirkossa kaikin tavoin toteuta niitä hienoja arvoja, jotka meillä on kristin­uskossa, ja jotka koskevat ihmisen saman­arvoisuutta. Tässä on vielä tekemistä, että kristinuskoon kuuluvat arvot todella tulevat kokonaan toteutuneeksi myös kirkossa.

Vikströmin mukaan kyse on luottamuksesta.

– Vasta silloin voidaan luottaa, kun yhteiskunnan keskeiset instituutiot ovat uskottavia.

John Vikström

  • Suomen evankelisluterilaisen kirkon arkkipiispa 1982–1998.
  • Innokas jalkapalloharrastaja.
  • Täyttää 90 vuotta 1.10.2021.

4 kommenttia