Johaug ylivoimainen, Niskanen neljäs: "Reppu on täynnä hevosia"
Puheenaiheet
Johaug ylivoimainen, Niskanen neljäs: "Reppu on täynnä hevosia"
Therese Johaug hiihti käsittämättömän ylivoimaiseen voittoon naisten päätösmatkalla Falunissa; norjalainen paineli ylhäisessä yksinäisyydessään 25 kilometriä 30:stä. Kerttu Niskanen taisteli pitkään pronssista, mutta joutui taipumaan Charlotte Kallalle.

- Harmittaahan se, että pronssi karkasi, mutta kohta varmaan vähemmän. En voi olla kauhean pettynyt: kaikilla matkoilla kahdeksan parhaan joukkoon, kaksi neljättä sijaa ja yksi mitali. Ok, reppuun olisi mahtunut enemmänkin mitaleja, mutta on se ainakin täynnä hevosia! Räjäytetään potti sitten Lahdessa.

Kerttu Niskanen ei kauan jaksanut murehtia MM-pronssin karkaamista henkilökohtaisella päämatkallaan 30 kilometrillä. Taalainmaalla kun ollaan, mitalistit ja pistesijan saavuttaneet saavat muun tavaran ohella perinteiset punaiset hevospatsaat.

Niskasen saldo kisoissa onkin täysin tyydyttävä, vaikka henkilökohtainen mitali jäi 25 sekunnin päähän. Upeasti itsensä kaatumisen ja lopulliselta näyttäneen sippaamisen jälkeen koonnut Ruotsin Charlotte Kalla jätti Niskasen ja maannaisensa Sofia Bleckurin noin viisi kilometriä ennen maalia. Hopeaa otti Marit Björgen.

- Siinä samassa rytäkässä oli Wengkin (Heidi) mukana, meni vähän säätämiseksi kaistojen kanssa... Tajusin, että nyt Kalla lähtee, mutta en vaan jaksanut pysyä vauhdissa mukana, Niskanen kertasi.

Puhe välineistä ei näytä Suomen joukkueen osalta loppuvan. Nyt ihmeteltiin sitä, ettei Niskasen tasoiselle hiihtäjälle löydy valmistajalta kuin "keskinkertainen kalusto".

Niskanen ei vaihtanut suksia kisan aikana, toisin kuin muut kärkinaiset ja 7:nneksi sinnitellyt Aino-Kaisa Saarinen.

- Lähdettiin parhaalla parilla liikkeelle enkä nähnyt syytä vaihtaa. Ei se suksesta ollut kiinni, että mitali jäi saamatta, vaan suksijasta, Niskanen kuittasi.

Usealta kilpakumppanilta kisan jälkeen onnitteluja vastaanottanut Aino-Kaisa Saarinen oli niin ikään rauhallinen. Perfektionisti on saanut iän myötä lisää suhteellisuudentajua sekä muita että itseään kohtaan. Puoli kautta loukkaantumisen vuoksi sivussa olleen Saarisen kisasaldo oli paras, minkä tämän kauden pohjilla sai aikaan.

- Aina voi jossitella, mutta sen annoin, mitä tänään ja näissä kisoissa oli ladulle jätettävissä. Oli pakko olla realisti, ottaa liuissa kiinni ja olla repimättä, mutta kyllä sen ekan kympin jälkeen jo huomasi, että lihaksissa alkoi puristaa, Saarinen selvitti.

Saarinen, 36, on ilmoittanut jatkavansa uraansa ensi talviolympialaisiin asti, mutta toivotti nuoremmat haastajat tervetulleeksi joukkueeseen.

- Oikeasti, odotan että sieltä tullaan ja otetaan paikka! Niin mekin teimme aikoinaan.

Saarinen kiitti Suomen joukkueen ilmapiiriä ja nykyvalmennusta. Ei ole salaisuus, että hän kuului Reijo Jylhän edeltäjän Magnar Dalenin tiukimpaan oppositioon.

- Ilmapiiri on nyt rennompi, vapaampi ja kommunikaatio pelaa. Jos jokin mättää, sen voi sanoa; asiat käsitellään ja urheilijoita kuunnellaan. Joo, tulihan niitä mitaleita toisellakin tavalla, mutta kaikki inhosivat sitä, Saarinen virnisti vinosti.

Norjan lipun kanssa maaliin hiihtänyt Therese Johaug lähtee kotiin kolmen kultamitalin kanssa - eikä näyttänyt edes väsyneeltä. Nousut Murhaajamäkeä myöten kuin lentämällä tikkaava kevytrakenteinen Johaug juhli villisti maalialueella.

- Tämä oli kisojen paras päivä. Tiesin heti aamusta, että voin lähteä matkaan omilla ehdoillani, ja taktiikka toimi täydellisesti.

Niin voi sanoa, kun jättää hopeamitalistia 52 sekuntia ja seuraavia minuuttikaupalla.

Kommentoi »