Salkkari-tähti Johanna Puhakka: ”Keski-ikäiset äijät laittavat somessa sellaisia viestejä, joita eivät varmasti tulisi kadulla sanomaan”
Puheenaiheet
Salkkari-tähti Johanna Puhakka: ”Keski-ikäiset äijät laittavat somessa sellaisia viestejä, joita eivät varmasti tulisi kadulla sanomaan”
Näyttelijä ja somevaikuttaja Johanna Puhakka muistuttaa, että minkäänlainen ahdistelu ei ole hyväksyttävää, tapahtui se sitten virtuaalisesti tai oikeassa elämässä.

Näyttelijä Johanna Puhakka on vaikuttaja, jonka sosiaalisen median kanavia kymmenettuhannet ihmiset seuraavat. Täydellisen elämän sijaan Puhakka haluaa jakaa hyvää fiilistä ja näyttää pohjaan palaneet puurotkin.

YouTube-kanavallasi on 50 000 tilaajaa, ja olet Instagram-vaikuttaja. Mietitkö, millainen esikuva olet?

Teen paljon sisältöä ja jaan mielipiteitäni somessa, joten pidän tärkeänä, että näytän kuka oikeasti olen. Tykkään olla kuvissa toisinaan ilman meikkiä, koska näinä aikoina on hyvä näyttää luonnolliselta.

Haluan jakaa hyvää fiilistä ja kannustaa rentoon asenteeseen. Haluan, että someni ei ole pelkkää kiiltokuvaa. Tykkään tehdä sisältöä, jota itsekin seuraisin. Joskus puuro palaa pohjaan, semmoista elämä on.

Kaikessa tekemässäni on läsnä itseironia. Käyn tarkasti läpi yritykset, joiden kanssa teen yhteistöitä. Meillä pitää olla sama arvopohja. On hankalaa miettiä esikuvana olemista, koska en ehkä koe olevani sellainen.

Samalla kuitenkin ymmärrän, että kaikkein urpoin sisältö on hyvä jättää vain läheisimmille ystäville.

"Kehuminen on sallittua hyvän maun rajoissa, mutta 'voisinpa ottaa sinut syliini' -kommentit ovat oksettavia."

Moni somevaikuttaja on kertonut nettikiusaamisesta ja ilkeästä kommentoinnista. Mikä on linjasi?

Netissä on paljon ihmisiä, jotka kommentoivat toisten tekemisiä. Blokkaan herkästi ihmisiä, jotka kirjoittavat vähänkään loukkaavia asioita.

Poistan kommentit, jotka tulevat liikaa iholle. Feministinä olen vahvasti sitä mieltä, että minkäänlainen ahdistelu ei ole hyväksyttävää, tapahtui se sitten virtuaalisesti tai oikeassa elämässä. Ihmettelen, miten keski-ikäiset äijät laittavat sellaisia viestejä, joita eivät varmasti tulisi kadulla sanomaan.

Kehuminen on sallittua hyvän maun rajoissa, mutta ”voisinpa ottaa sinut syliini” -kommentit ovat oksettavia.

Mihin muuhun vedät rajat somessa?

En halua hirveästi kommentoida perheeni asioita tai yksityiselämäni käänteitä. Haluan suojella läheisiäni, joten mietin mitä julkaisen. En sekoile, mutta poistan turhat kirosanat.

Suomen kielessä on hyviä noitumissanoja, mutta äitini tulee lankoja pitkin, jos kiroilen! Hän sanoo, että siisti suusi, tyttö. Itse olen allerginen sille, että hienon naisen kuuluu käyttäytyä tietyllä tavalla.

Opiskelit viime vuonna näyttelemistä Lontoossa. Oletko kiinnostunut kansainvälisistä töistä?

Olin melkein koko lukukauden Englannissa. Palasin koronan vuoksi hieman aikaisemmin Suomeen, mutta kävin koulun loppuun etänä. Näytelmät striimattiin YouTubeen. Vuosi oli mahtava, ja sain Lontoosta paljon ystäviä.

Kasvoin hullun paljon ihmisenä ja näyttelijänä. Rakastuin fyysiseen teatteriin, jossa keho on pääosassa. Se viestii paljon, vaikka emme puhuisi tai ilmeilisi. Jatkan opiskelua avoimessa yliopistossa.

Englanniksi oli alkuun vaikeaa näytellä, etenkin improvisointi tuntui hankalalta. Ensimmäisillä viikoilla itketti, että en osaa kieltä ollenkaan. Nopeasti siihen kuitenkin tottui.

Esitimme Shakespearen näytelmän, jossa puhutaan vanhahtavaa englantia. Oli voimaannuttavaa selvitä. Sen jälkeen ajattelin, että selviän mistä vaan. Olen valmis kansainvälisiin juttuihin, jos sattuisi kohdalleni.

Matkailit viime vuonna Buenos Airesissa ja olet vieraillut kaukokohteissa. Mikä vieraissa kulttuureissa kiehtoo?

Pikkusiskoni asuu Argentiinassa, ja olimme moikkaamassa häntä toisen siskoni kanssa. Vietimme uutta vuotta rakkaiden siskojeni kanssa, tämä oli ensimmäinen reissu vain meidän kolmen kesken.

Oli niin ihanaa, se oli yksi elämäni parhaista matkoista. Siskot ovat parasta matkaseuraa, koska he ovat niin läheisiä, että heille voi sanoa heti, jos joku ärsyttää. Heidän kanssaan en tarvitse filtteriä. Olen kiertänyt Latinalaista Amerikkaa ja tykkään matkustella. Kielet ja kulttuurit ovat lähellä sydäntäni.

Näyttelet sarjoissa Salatut elämät ja Rantabaari. Miten ajauduit salkkarimaailmaan ja millaista se on ollut?

Osallistuin koekuvauksiin, joissa haettiin Aki Nikkiselle eli Sami Uotilan näyttelemälle hahmolle tytärtä. Kuvaukset menivät nappiin, ja innostuin Salkkareista, vaikka pestin piti olla määräaikainen.

Olen viihtynyt Alissana kohta viisi vuotta, aika on mennyt supernopeasti. Jos en olisi päässyt Salkkareihin, toivon, että olisin silti jollain luovalla alalla. Olen ollut niin pitkään kiinnostunut teatterista.

Mitkä ovat vaikeimpia hetkiä näytellä?

Rantabaarin kuvauksissa on ollut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Itse olen kokenut tekniset kohtaukset vaikeina, kuten vesiskootterin hallinta ja ajaminen samaan tahtiin vuorosanojen kanssa.

Rantabaarin uudella kaudella on rankat aiheet ja rajumpaa meininkiä, joten olen saanut näyttelijänä haastaa itseäni. Rohkeat kohtaukset eivät ylly koskaan liian rohkeiksi jo pelkästään sarjojen ikärajan vuoksi.

Salkkaritähtiä sekoitetaan hahmoonsa ja tunnistetaan. Miten sinulla?

Etenkin nuoret katsojat saattavat huudella uimahallissa Alissan nimeä. Ihmiset tunnistavat kyllä, mutta se on luonnollista. Koen, että saan kulkea aika rauhassa. Onneksi kukaan ei ole tullut sanomaan mitään negatiivista päin kasvoja tai valittamaan hahmon tekemisistä.

Mitä elämässäsi tapahtuu syksyllä?

Iloitsen hieman vapaammasta ajasta kovan kesän jälkeen. Tein päällekkäin Rantabaaria, Luokkakokous 3 -elokuvaa ja lyhytelokuvaa. Nyt on kiva hengähtää. Olen aikamoinen ikiliikkuja. Rauhoittumista on hyvä harjoitella nyt.

Kerro jokin salaisuutesi.

Myrttisen suolakurkut ovat heikkouteni.

Johanna Puhakka

  • Syntyi: 3. huhtikuuta 1993.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Perhe: vanhemmat ja siskot.
  • Harrastaa: lenkkeily, jooga ja kirpparit.
  • Ajankohtaista: Rantabaari keskiviikkoisin Subilla, rooli Luokkakokous 3 -elokuvassa.

Kommentoi »