Apu

Johanna Korhonen: Mullistaako nettisivu politiikan?

Johanna Korhonen: Mullistaako nettisivu politiikan?
Maata järisyttävä nettisivuhanke alkoi viikon puolivälissä, kun media kertoi kansanedustaja Hjallis Harkimon ja toimitusjohtaja Mikael Jungnerin olevan kavereita ja puuhaavan salaperäistä ”uutta poliittista liikettä”.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Harvoin on yhden nettisivun perustaminen saanut yhtä paljon julkisuutta kuin viime viikolla.

Maata järisyttävä nettisivuhanke alkoi viikon puolivälissä, kun media kertoi kansanedustaja Hjallis Harkimon ja toimitusjohtaja Mikael Jungnerin olevan kavereita ja puuhaavan salaperäistä ”uutta poliittista liikettä”.

Käsikirjoitukseen kuului, että keskiviikkona Harkimo ei Ilta-Sanomien mukaan ollut perustamassa uutta ryhmää eikä puoluetta eikä muutenkaan tiennyt vielä mistään mitään; ynnä että perjantaiksi ei ollut tulossa mitään tiedotustilaisuutta.

Se tiedotustilaisuus nimittäin tulikin torstaina! Silloin toistasataa toimittajaa riensi infoon kuulemaan, että Harkimo tiesi tulevaisuudestaan paljon enemmän kuin keskiviikkona. Hän oli saanut tarpeekseen kokoomuksesta ja ilmoitti eroavansa.

Suurimmasta uutisesta, siitä nettisivusta, ei vielä perjantaina tiedetty mitään. Perjantaina julkisuudessa keskusteltiin, onko Harkimo saanut kokoomuksessa riittävästi huomiota ja millainen kansanliike olisi tarpeen, että valkoihoisten, keski-ikäisten, vaikuttamishaluisten ja hyvin toimeentulevien miesten ääni kuuluisi yhteiskunnassa nykyistä paremmin. Siinä on kai sitten ollut jotain häikkää.

Mitä Liikenyt.fi-sivuilla tapahtuu?

Nettisivusto avautui lauantaina. Tarkasti suunnitellun viestintäkäsikirjoituksen mukaan asiasta kertoi Helsingin Sanomat Harkimon ja Jungnerin isolla haastattelulla. Minäkin lauantain aamupöpperössä riensin yöpuku päällä Liikenyt.fin sivuille tarkastelemaan, miten maailma nyt muuttuu, kun Hjallis, Mikael, Tuomas Enbuske ja muutamat muut panevat tuulemaan.

Hesarin mukaan tarkoitus on, että kansalaiset pääsevät nettisivun kautta ohjailemaan kansanedustaja Harkimon toimintaa eduskunnassa. Mitään näin reipasta sivusto ei varsinaisesti luvannut. Kävi kuitenkin ilmi, että tarkoitus on ohittaa kankeita poliittisia rakenteita ja keskustelulla seuloa esiin kulloinkin parhaat ratkaisut.

Nähtäväksi jää, miten kansa rientää ratkomaan poliittisia kysymyksiä. Tähänastinen näyttö ei ole rohkaisevaa. Nettikeskusteluissa osataan kyllä riehua asian vieressä. Harvemmin näkee fiksuja puheenvuoroja esimerkiksi siitä, miten sote-uudistuksessa tulisi ratkaista kalleimmiksi tulevien potilaiden hoito maakunnan palveluyhtiön ja terveyspalveluyrityksen välillä. Jos jollakulla on tästä viisaita neuvoja, poliitikot varmaan mielellään ottavat ne vastaan.

Liikenyt.fin sivuston mukaan ”pieni eliitti pyörittää maatamme, mutta päätöksiä ei saada aikaiseksi”. Syypäiksi nähdään ainakin perinteinen puoluemalli ja kaikenkarvaiset työryhmät.

Jos puolue ei toimi, onko kansanliike parempi?

Kysymys on tämä: jos puolue ei toimi, onko kansanliike parempi? Tai nettisivusto? Suomessa on tapana syyttää puolueita milloin mistäkin, ja siksi kansanliike kuulostaa sanana paremmalta kuin puolue, vaikka puolueet ovat nimenomaan kansanliikkeitä.

Totta on, että perinteinen puoluemalli ei vedä: puolueisiin kuuluu vain muutama prosentti kansalaisista, ja jäsenistä jo puolet on yli 60-vuotiaita. Puolueiden toiminnassa on monen silmissä liikaa kokoustamista, pöytäkirjanpitoa ja jäsentenvälistä kähinää, kun moni haluaisi vaikuttaa suoremmin itse asioihin.

Filosofi Martha Nussbaumin mukaan demokratian edellytys on sivistynyt väestö. Politiikan ensimmäinen tehtävä on turvata väestön kyvykkyys osallistua millä tahansa tavalla – puolueessa tai vaikka nettisivulla.

Toisin kuin Helsingin Sanomat tuoreeltaan kommentoi, Liikenyt.fi-sivusto tuskin suuremmin ”myllertää Suomen politiikkaa”. Jos se saa aikaan edes jotain mielekästä keskustelua, oikein hyvä.

Julkaistu: 24.4.2018
Kommentoi »