Apu

Johanna Korhonen: Katsooko Kai Telanne olevansa lain yläpuolella?


Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on jälleen epäiltynä työsyrjinnästä. Päivi Anttikosken ja toisen naishakijan epäillään tulleen syrjityksi sukupuolen vuoksi Aamulehden päätoimittajan valinnassa. Avun kolumnisti Johanna Korhonen voitti aikoinaan oman syrjintäjuttunsa ja ihmettelee nyt, kuinka monta vastaavaa tapausta Alma Median hallitus aikoo sietää.
Kuvat All Over Press

Suomen Kuvalehti uutisoi muutama viikko sitten, että äitiys ja lapsen asuminen toisella paikkakunnalla estivät Päivi Anttikosken valinnan Aamulehden päätoimittajaksi viime vuoden lopulla. Nykyisin valtioneuvoston viestintäjohtajana työskentelevä Anttikoski kertoi, että Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne totesi ”lapsen tarvitsevan äitiään”. Sen, että Anttikosken mies ja perheen kouluikäinen lapsi eivät olisi muuttaneet Tampereelle, kerrottiin Anttikosken mukaan muodostuneen esteeksi päätoimittajaksi valitsemiselle.

Telanne ja Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen kiistivät asian ja väittivät kyseessä olleen väärinkäsitys Anttikosken puolelta. Poliisi kuitenkin aloitti tutkinnan työsyrjintärikoksesta. Myöhemmin poliisi aloitti tutkinnan myös toisen naishakijan kohtelusta.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Kinnunen on vahvistanut, että toinen hakija on ollut samankaltaisessa tilanteessa kuin Anttikoski ja syyttäjän mukaan molemmissa tapauksissa on aihetta epäillä työsyrjintää.

Työsyrjintä on Suomen lain mukaan rikos, jossa työnantaja syrjii työnhakijaa tai työntekijää hänen henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa, taustaansa tai yksityiselämäänsä liittyvien seikkojen vuoksi. Näiksi katsotaan esimerkiksi rotu, ihonväri, kieli, sukupuoli, ikä, perhesuhteet, seksuaalinen suuntautuminen, terveydentila, uskonto, poliittinen tai ammatillinen toiminta tai muu vastaava seikka.

Epäiltynä oleva Kai Telanne on tuomittu perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä aiemminkin. Korkein oikeus tuomitsi Telanteen vuonna 2015 sakkoihin ja maksamaan vastapuolen oikeuskulut, kun Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen työsuhde purettiin vuonna 2008 tiedon Korhosen naispuolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta selvittyä Telanteelle.

Muun muassa Avun kolumnistina työskentelevä Korhonen ihmetteli jo oman juttunsa jälkeen, eikö Alma Median hallitusta haittaa, että toimitusjohtajana jatkaa korkeimmassa oikeudessa asti työsyrjintärikoksesta tuomittu mies.

- Pari-kolme vuotta ehti kulua, ja taas mennään. Tämä asia on toki kesken, mutta väkisin saa sellaisen kuvan, että Kai Telanne katsoo olevansa työelämän lakien ja normien yläpuolella. Hänellä on mielestään oikeus esimerkiksi kieltäytyä palkkaamasta homoseksuaalia tai määrätä, miten naispuolisen hakijan tulee perhe-elämänsä järjestää, Korhonen lataa.

Korhosen asiassa Telanne oli henkilökohtaisessa rikosvastuussa, ja Johanna Korhosen noin 15 000 euron oikeudenkäyntikulut määrättiin siis hänen korvattavakseen. Korhonen kertoo, että rahat tulivat kuitenkin Alma Median eivätkä Telanteen omalta tililtä.

- Sitähän ei voi tietää, maksoiko hän rahat yhtiölle takaisin, mutta tilitietojen mukaan maksaja oli nimenomaan Alma Media. Vaikuttaa siltä, että yhtiön hallitus on hyvin vahvasti konservatiivisen hyväveli-verkoston käsissä.

Virallinen linja: syrjintä?

Alma Median hallituksessa on kahdeksan jäsentä. Toimitusjohtaja Kai Telanne ja hallituksen puheenjohtaja Petri Niemisvirta ovat kieltäytyneet kommentoimasta keskeneräistä asiaa. Aiemmin Alma Media lähetti lehdistötiedotteen, jossa se toteaa, että yhtiö pitää myönteisenä, että asiat tutkitaan.

Mikäli toinen tai molemmat epäillyt työsyrjintäepäilyt osoittautuvat aiheelliseksi eikä henkilöstövaihdoksia tapahdu mahdollisista tuomioista huolimatta, Johanna Korhosen mukaan on aiheellista kysyä, onko Alma Median virallinen linja syrjintä: naisten ja miesten pitäminen lähtökohtaisesti eriarvoisina ja eri tavoin kohdeltavina.

- 10 vuotta oman tapaukseni jälkeen harvalle tulisi mieleen julkisesti kysyä, voiko homo toimia päätoimittajana – tai vaikka poliisina tai opettajana. Näiden tapausten valossa ja varsinkin jos Kai Telanteen ja Alma Median todetaan jälleen syyllistyneen työsyrjintään, kysymys yhtiön linjasta on täysin aiheellinen.

Poliisi jatkaa Alma Mediaan liittyvää tutkintaa todistajien ja asianosaisten kuulemisilla. Kuultavana on rikoskomisario Kinnusen mukaan ollut 6–7 ihmistä.

Julkaistu: 15.8.2018