Jodipaniikki on turha: "Tabletteja voisi tarvita 30 kilometrin säteellä onnettomuusvoimalasta"
Puheenaiheet
Jodipaniikki on turha: "Tabletteja voisi tarvita 30 kilometrin säteellä onnettomuusvoimalasta"
Uudistunut joditablettisuositus sai kansalaiset ostamaan apteekkeja tyhjäksi tableteista. Asiantuntijan mukaan uudistuksen tärkein syy oli kuitenkin saada pikkulapsille sopivia joditabletteja.

Kansalaiset ryntäsivät ostamaan joditabletteja, kun valtiovalta muutti niiden käyttösuositusta.

Asiantuntijoiden mukaan ydinonnettomuus, joka johtaisi tablettien käyttöön, on kuitenkin todella epätodennäköinen. Lisäksi radioaktiivista jodia leviäisi onnettomuusvoimalasta todennäköisesti vain muutamien kymmenien kilometrien päähän.

Satojen kilometrien päässä voimalasta asuva tarvitsee tabletteja tuskin edes teoreettisesti. Jos matkaa ydinvoimalaan on sata kilometriä, onnettomuuden pitäisi olla aivan poikkeuksellinen, jotta tableteille tulisi tarvetta.

Ydiniskuun lähialueella taas ei auta joditabletti, vaan jämerä väestönsuoja.

Tärkeintä saada sopiva tabletti lapsille

Sosiaali- ja terveysministeriön tiistaina julkistetussa suosituksessa kansalaisia kehotetaan hankkimaan joditabletteja varastoon, jos taloudessa asuu 3–40-vuotiaita ihmisiä.

Vaikka joditablettien nauttiminen on säteilyvaaratilanteessa erityisen tärkeää pienille lapsille, alle kolmivuotiaiden ei pidä ottaa nykyään markkinoilla olevaa joditablettia. Siitä saattaa tulla vauvalle tai pikkulapselle liikaa jodia.

STM suosittaakin julkisen terveydenhuollon hankkimaan sopivia joditabletteja alle kolmivuotiaille ja jakamaan ne perheille sopivalla tavalla.

– Uudistuksen pääpihvi on juuri tämä. Markkinoilla oleva tabletti on ollut väärän kokoinen erityisesti vauvoille. Ajan kuluessa lisää huomattavasti valmiutta, kun saadaan jaettua heille sopivat tabletit, kertoo lääkintöneuvos Mikko Paunio STM:sta.

Joditabletti suojaa päästöpilven vaikutuksilta

Joditablettien ottamissuositus tulee viranomaiselta. Niitä ei siis pidä ottaa omin päin. Joditabletit eivät ole Paunion mukaan vaarallisia, mutta ne auttavat suojautumaan vain lyhyen aikaa.

Lääkejodi sitoutuu kilpirauhaseen ja estää näin radioaktiivisen jodin pääsyn kilpirauhaseen. Ympäristön säteilyvalvonnan johtaja Pia Keski-Jaskari Säteilyturvakeskus STUKista kertoo, että joditabletit on tarkoitettu tilanteeseen, jossa ydinvoimalaonnettomuuden päästöpilvi kulkee tietyn paikan ylitse.

Lääkejodi alkaa suojata kilpirauhasta noin tunti tabletin nauttimisen jälkeen. Suoja säilyy vahvana joitakin tunteja ja alkaa sitten heiketä.

– Riippuu tietenkin olosuhteista ja onnettomuudesta, mutta päästöpilvi kulkee tietyn paikan ohi tunneissa.

Tärkein suojautumiskeino on sisätiloihin sulkeutuminen. Joditabletin ottaminen täydentää suojaa.

Radioaktiivinen jodi katoaa nopeasti onnettomuuden jälkeen

Keski-Jaskari kertoo, että ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuva radioaktiivinen jodi voi kulkeutua ihmisen elimistöön paitsi suoraan ilmapäästöstä, myös ruoan tai juoman kautta. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden seurauksena lähialueiden lapset kärsivät laajalti kilpirauhasen syövästä, jonka aiheutti juuri radioaktiivinen jodi.

– Lapset ja nuoret saivat isoja annoksia radioaktiivista jodia lehmänmaidosta, jota juotiin, sillä Neuvostoliitto salasi onnettomuuden viikon ajan. Lähes sata prosenttia kilpirauhassyöpään sairastuneista lapsista saatiin pelastettua leikkaushoidolla Ukrainassa ja Valko-Venäjällä, Mikko Paunio selittää.

Radioaktiivisen jodin saastuttamilta kasviksilta tai maidolta nopeasti tehoaan menettävä joditabletti ei siis suojaa. Toisaalta saastuneita elintarvikkeita ei missään mielekkäästi toimivassa yhteiskunnassa kansalaisille syötetäkään.

Radioaktiivinen jodi ei ole pitkäaikainen uhka elintarvikkeissa tai muutenkaan. Se puoliintuu kahdeksassa päivässä, eli reilussa viikossa sen määrä on pudonnut puoleen.

– Kahden kuukauden kuluttua päästöstä se on hävinnyt kokonaan, Keski-Jaskari kertoo.

Uhkaavat tilanteet maailmalla aiheuttavat joditablettien ostoryntäyksiä. Käytännössä aina täysin turhaan.

– Kun Venäjä hyökkäsi keväällä Ukrainaan ja valtasi Tshernobylin ydinvoimalan, joditabletit myytiin loppuun käytännössä koko Euroopasta. Näin siitä huolimatta, että Tshernobylissa viimeinenkin radioaktiivinen jodi on hävinnyt vuonna 1986, Paunio sanoo.

Ydinräjähdyksessä väestönsuojaan, tabletteja työntekijöille

Mikä voisi olla tilanne, jossa joditabletteja tarvitaan? Käytännössä riittävän paha ydinvoimaonnettomuus suomalaisessa voimalassa tai aivan Suomen rajan tuntumassa.

– Voisi sanoa, että joditabletteja voisi tarvita noin 30 kilometrin säteellä onnettomuusvoimalasta. Tietenkin riippuu tilanteesta. Jos olisi tosi paha skenaario, pahin mahdollinen onnettomuus, niin korkeintaan sadan kilometrin päässä, Pia Keski-Jaskari sanoo.

Keski-Jaskarin mukaan radioaktiivinen jodi leviää ja laimenee ilmakehäpäästössä sen verran nopeasti, että kauempana tarvetta joditablettien ottamiselle ei enää olisi. Mahdollinen joditablettien käyttömääräys koskisi siis kerrallaan hyvin pientä osaa suomalaisista, ei koko väestöä.

Synkän maailmantilanteen vuoksi moni on yhdistänyt joditablettisuosituksen muutoksen ydinaseisiin. Lohduttavaa tai ei, jos ydinase räjähtäisi Suomen lähialueilla, radioaktiivinen jodi ei olisi suuri huoli.

Ihmiset pyrittäisiin saamaan väestönsuojiin, sillä ydinräjähdyksessä suurimmat vaarat olisivat paine- ja lämpöaallon aiheuttamat tuhot sekä räjähdyksen aihettama säteily, ei saastunut jodi. Joditabletteja saattaisivat joutua käyttämään ehkä pelastustyöntekijät.

1 kommentti