Joanna Kuvaja & Heidi Sohlberg: Ilon ja surun kyyneleitä
Puheenaiheet
Joanna Kuvaja & Heidi Sohlberg: Ilon ja surun kyyneleitä
Missit Heidi Sohlberg ja Joanna Kuvaja ovat jakaneet onnellisia perhetapahtumia, juhlineet aamuyöhön ja tehneet yhteistä tv-ohjelmaa. Kun Heidi sairastui rinta­syöpään, yksi tärkeimmistä tukijoista on ollut Joanna.
Julkaistu 20.1.2017
Apu

Naurua, yhteisiä elämänkokemuksia ja juttua piisaa, kun ystävykset Heidi Sohlberg ja Joanna Kuvaja tapaavat. Heidi on vuoden 2001 Miss Suomi, Joanna Miss Suomen 2. perintöprinsessa vuodelta 2007. 

Kymmenvuotiseen ystävyyteen mahtuu ilon kyyneleitä, mutta yhdessä on itketty surustakin. On pelätty toisen puolesta, tuettu vaikeilla hetkillä ja riemuittu, kun elämä voittaa.

Nyt vuoden vaihtuessa Heidi Sohlberg ja Joanna Kuvaja katsovat taaksepäin vuoteen 2016, jolloin Heidi  sai tiedon rintasyövästään, joutui isoon leikkaukseen ja syksyn kestäneisiin sytostaattihoitoihin.

Kun rap-duo JVG omisti laulunsa Etenee heinäkuun alussa Ruisrockissa Heidille, tällä oli viisi päivää aikaa leikkaukseen. 

Festareille oli silti lähdetty; Heidi, Joanna ja ystäväkolmikkoon tiiviisti kuuluva Satu Tuomisto, entinen Miss Suomi hänkin. Sunnuntaiaamuna keikan jälkeen Heidi puhkesi itkuun kuunnellessaan vielä kerran laulun sanoja.

Jännitys tulevasta purkautui. Hän itki ja kirosi rankasti rintasyöpäänsä.  

– Mutta kyllä me iltapäivällä jo nauroimme. Päätimme antaa syövälle huutia, Joanna Kuvaja sanoo.

Kotiin tultiin Turusta neljä tuntia aikataulusta jäljessä, mutta puolisot Niklas Sohlberg ja Kalle Kuvaja ymmärsivät tilanteen.

Jos on yhdessä riemuittu häät, lasten syntymät ja 30-vuotisjuhlat, yhdessä kestetään vaikeudetkin.

Mikä Joanna Kuvajaa ja Heidi Sohlbergiä yhdistää? Ainakin huumori. – Kun Joanna oli tukeni sytostaattihoidoissa, hoitajat iloitsivat siitä, että toimme ääntä ja elämää osastolle, Heidi Sohlberg kertoo.

Ei päätä pensaaseen, oli Heidi Sohlbergin reaktio ensisokin jälkeen. 

– Laitoin päivityksen Facebookiin rintasyövästä seuraavana päivänä. Se oli oikea ratkaisu. On ollut helpompi olla, kun en ole salannut sairauttani. WhatsAppiin perustamansa ryhmän kautta mieheni Nikke piti laajan sukulais- ja ystäväverkon tilanteen tasalla leikkaukseni jälkeen.

Heidin äiti kuoli rintasyöpään vuonna 1991 tyttären ollessa kymmenvuotias. Siksi hän hakeutui vuosi sitten tutkimuksiin perinnöllisen rintasyövän alttiusgeenistä.

– Geeni todettiin verikokeesta. Se oli alkujärkytys, jota puimme  kevätalvella yhdessä Tahkolla Joannan ja Sadun kanssa. Kun äitini sairastui, siitä ei puhuttu perheessämme ennen kuin viime metreillä. 

Heidi Sohlberg ei asennoitunut tietoon kantamastaan geenistä niin, että hänellä on syöpä. Kun magneetti- ja ultraäänikuvauksessa todettiin, että rinnassa on syövän esiaste, se ei vielä pelottanut.

Koepalasta paljastui muuta kuin esiaste.

– Kun lääkäri kesäkuun viimeisenä päivänä sanoi Kirurgisessa sairaalassa, että se on sitten syöpä, huusin suoraa huutoa. Järkevät kysymykset esitti tukenani ollut Satu, Heidi kertoo.

Kaksi tuntia myöhemmin hän seisoi sairaalan parvekkeella ja kertoo tunteneensa lämpimän hulmahduksen; uhon, että tästä mennään läpi ja selvitään.

Ystävälle tieto oli järkytys. Joanna Kuvaja sanoo lamaantuneensa tiedosta täysin.

– Kun sain Sadulta viestin, että Heidiltä otetusta koepalasta on löytynyt rintasyöpä, en kyennyt tekemään mitään. 

Ystävykset lähettävät päivittäin useita viestejä, ja nyt niitä singahti hetkessä melkein puolen sataa. Asian puiminen auttoi. 

Heidi Sohlberg kertoi heti taudistaan 9- ja 7-vuotiaille tyttärilleen Josefiinalle ja Sofialle.

– Se oli viisaan hoitajan neuvo. Olen koko ajan korostanut lapsillenikin, miten hoidot ovat kehittyneet sen jälkeen, kun heidän mumminsa kuoli. Siitä on jo 25 vuotta.

Kysymyksiä tytöillä riitti, ja äiti yritti vastata parhaansa mukaan. Lapsille sana syöpä ei tarkoita samaa kuin aikuiselle, mutta Josefiina ja Sofia tiesivät, että vakavasta sairaudesta on kyse.

Kun Heidi Sohlberg meni leikkaukseen, Joanna Kuvaja valvoi äitinsä kanssa leikkausta edeltävän yön aamuneljään.

– Pelkäsin silloin ensimmäisen kerran, mitä Heidille voi tapahtua, ja miksi hänen piti sairastua. Kun hän soitti vuorokausi leikkauksen jälkeen, puhelu meni osaltani ihan itkuksi, kun kuulin Heidin äänen. Satu oli jo minua lohduttanut, kun kyselin häneltä, että meneehän kaikki hyvin.

Heidi Sohlberg sanoo, että diagnoosin ja leikkauksen kokenut syöpäpotilas on käsitellyt asiaa jo niin paljon, että se on melkein helpompi itselle kuin läheisille.

– Olin jo läpikäynyt tiedon geenialttiudestani, saanut diagnoosin ja päässyt sen jälkeen kahdessa viikossa leikkaukseen. Sen jälkeen tuli helpottava uutinen, ettei syöpä ollut ärhäkkä eikä se ollut levinnyt imusolmukkeisiin. Minä sain lohdutella muita, että kaikki kääntyy nyt hyväksi.

Hän arvelee, että ystäville oli vaikeinta nähdä hänet leikkauksen jälkeen letkuissa  makaamassa.

Viisi päivää ennen leikkausta Satu Tuomisto ja Joanna Kuvaja veivät Heidi Sohlbergin Ruisrockiin.

Kuuden sytostaattihoitokerran aikana Heidillä oli aina mukanaan läheinen. Ensimmäisellä kerralla se oli puoliso, kolme kertaa Joanna Kuvaja.

Tukihenkilöiksi lähtivät vuorollaan myös Satu Tuomisto, toimittaja Anni Hautala ja oopperalaulaja Waltteri Torikka

– Jännitin ensimmäistä kertaa siksi, että Syöpätautien klinikka pelotti minua. Pelotti nimi ja pelotti nähdä, miltä muut syöpää sairastavat näyttävät. Nikke oli mukana, kun tapasin syöpälääkärini ja hoitajat. Kun minä olen enemmän tunteella käyvä, hän otti tilanteen rauhallisen järkevästi.

Heidi sanoo, että hänen puolisoaan on varmasti auttanut se, että Nikke on voinut puhua rintasyövästä appiukkonsa Juha Willmanin kanssa. Miehiä yhdistää sama kokemus, vaimon sairastuminen rintasyöpään. 

– Kiitän Nikkeä, isääni ja kaikkia muitakin tuesta, jota olen heiltä saanut!

Joanna Kuvaja muistaa päivälleen kerrat, jolloin hän oli hoidoissa mukana. 

– Ensimmäinen kerta jännitti, mutta yhteisellä huumorintajulla siitäkin selvittiin. 

Hoitokerta kestää parisen tuntia. Sinä aikana potilas ja hänen ystävänsä eivät itkeneet, vaan nauroivat. Hoitajat olivat iloisia siitä, että osastolla oli ääntä ja elämää.

– Kyllä siinä tippapullo heilui, kun Joanna oli mukana. Hoidon aikana annettavan kortisonin takia olin aina ylikierroksilla päivän, pari. Sitten iski kauhea väsymys ja ankarat, koko kroppaa runtelevat säryt. Olo oli kuin mankelin läpi vedetty, Heidi Sohlberg sanoo.

Nyt hoidot ovat ohitse. Kuudes, viimeinen ”syto” tiputettiin suoneen viides joulukuuta. 

– Alan toipua elimistöön laitetuista myrkyistä. Kun on ollut viisi kuukautta tiukasti aikataulutetussa hoidossa, tulee olo, että pärjäänkö. Mutta pian rupeamme Joannan kanssa harrastamaan yö- ja päiväjuoksuja! 

Henkinen prosessi kulkee käsi kädessä fyysisen toipumisen kanssa, sillä vasta kaiken jälkeen ymmärtää, miten kovilla koko elimistö on ollut.

Lääkärin mukaan Heidi Sohlberg toipui leikkauksesta ja hoidoistakin nopeasti hyvän peruskuntonsa takia.

Joanna Kuvaja oli kolme kertaa tukena Heidi Sohlbergin sytostaattihoidoissa.

Pelkoa tulevasta Heidi Sohlberg ei tunne, vaan syvää kiitollisuutta saamastaan hoidosta. Hän sanoo olevansa sinut tilanteensa kanssa.

Myötäeläneet ystävätkin ovat nähneet, miten korkeatasoista syövän hoito Suomessa on.

– Waltteri Torikka vaikuttui Syöpätautien klinikasta niin, että halusi tulla laulamaan sinne pari joululaulua. Kun kaljupäiset naiset tulivat esityksen jälkeen kiittämään häntä lauluista ja minua siitä, että olen osaltani julkisuudessa poistanut rintasyövästä sen pelottavaa mainetta, tunsin, että näin piti tapahtua.

Heidi on ollut viime kuukausina mukana Syöpäsäätiön toiminnassa ja kerännyt perustamansa lahjoitustilin kautta varoja syövän tutkimukseen yli 4 000 euroa. 

– Haluan tehdä työtä myös sen puolesta, että nuoremmat kuin vain 50-vuotiaat tutkituttaisivat rintojaan. Rintasyöpä on myös nuorten naisten tauti, ja heillä se voi olla nopeasti etenevä.

Joanna Kuvaja ottaa esille tärkeän asian, jota hän on lastensa syntymän ja nyt Heidin sairastumisen jälkeen miettinyt paljon.

– Imetyksestä puhutaan neuvolassa nuorille äideille paljon, mutta rintojen rakenteen muuttumisesta ei imetyksen loputtua mitään. Minua huolestutti rintojeni kuhmuraisuus ja se, että toinen rinta oli toista hieman isompi. Jouduin 26-vuotiaana oikein taistelemaan, että pääsin mammografiaan yksityiselle puolelle. 

Nyt hänen ja monen muun Heidin ystävän ajatuksissa on tutkimuksiin meno. 

Waltteri Torikka vaikuttui osaston hengestä niin, että kävi laulamassa siellä joululauluja.

Kun Joanna Kuvajan pieni, vain kolmen kuukauden ikäinen Casper-kuopus sairastui vuonna 2013 RS-virukseen ja joutui Jorvin sairaalaan, Heidi Sohlberg toi ystävälleen kahvia ja croissantteja. Tärkeintä oli olla lähellä.

– Ne olivat raskaita päiviä, Casper oli kovin kipeä, ja minä nukuin sairaalahuoneen lattialla ohuella patjalla. Heidin tuki oli silloin korvaamatonta.

Naisten sielunsiskous alkoi aikoinaan missikisoista.

He tapasivat ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, kun Joanna osallistui Miss Suomi -kilpailuihin. Tarja Pölkki oli naiset yhdistävä tekijä, kuin kummitäti.

– Tarja, missiemomme, löysi meidät molemmat. Minut tempaistiin kisoihin parin viikon varoitusajalla suoraan Italiasta hevostalleilta, joilla olin työskennellyt kolme vuotta. Olin kuin peura ajovaloissa, sillä pelkästään Helsinki oli Mikkelin tytölle vieras paikka. Semifinaalissa istui suuresti ihailemani Miss Suomi Heidi Willman, ja näin hänen peukuttavan minulle, Joanna kertoo.

Ystävyys kehkeytyi vähitellen. Nyt, kun molemmat ovat saaneet kaksi lasta, myös äitiys on yhdistänyt. 

– Auto vaan heilahti pihaan, kun Heidi tuli hakemaan minua jäätäville vaunulenkeille. Liikkeelle ampaistiin yövalvomisen ja kiroilun vauhdittamina. Tunti lenkkeilyä ja päälle pellillinen omenapiirakkaa. Heidi oli tietenkin se, jolle lähetin uhkeita imetyskuvia.

Kesken hauskojen muistojen Joanna Kuvajan silmiin nousevat kyyneleet. Asiat ovat saaneet aivan eri merkityksen, kun hyvä ystävä on sairastanut vakavan taudin.

Anni Hautala oli yksi ystävistä, joka tuli mukaan sairaalaan.

Ystävysten elämään on mahtunut vuosien varrella monenlaista.

– Kai me molemmat haetaan elämän äärilaitoja, ja olemmehan me tällaisia tättähääröjä. Ystävyydessä kaikki, mikä on minun, on myös sinun, he sanovat. 

Parin viime vuoden aikana Heidi ja Joanna ovat tehneet yhteistyötä juontaessaan yhdessä tv:n liikunta- ja hyvinvointiohjelma Elixiriä. Nyt Joanna Kuvaja on aloittamassa työtään yhtenä MTV:n Huomenta Suomi -ohjelman uusista juontajista.

– Olen tunnetusti hyvä valvomaan aamuneljään, mutta katsotaan, miten sujuu herääminen kaksi kertaa viikossa kello neljä. Ruudussa on oltava 6.25.

Tuleva vuosi unelmineen on edessä. Heidi Sohlberg iloitsee ystävänsä uudesta työstä, Joanna Kuvaja siitä, että rakkaan ystävän raskas vuosi 2016 jäi taakse. ●

Teksti Liisa Talvitie, kuvat Petri Mulari ja Heidi Sohlbergin kotialbumi

Kommentoi »