Eeva

Jättiläinen kertoo tarinan suomalaisesta korruptiosta

Jättiläinen kertoo tarinan suomalaisesta korruptiosta
Tekijöiden näkemys ympäristöongelmien tapahtumaketjusta on kiinnostavaa ja samalla tuskallista katsottavaa: virkamieskuntaamme kun on pääosin totuttu pitämään luotettavana.
Julkaistu: 21.3.2016

Laajakankaalla ilmakuvat Talvivaaran 60 neliökilometrin kaivosalueesta ovat huikeita. Ensimmäinen ajatus Jättiläinen-elokuvasta onkin, kuinka käsittämättömän suuri alue on.

Toiseksi nousee mieleen, että tätäkö suomalainen korruptio on – ja mikä on ongelman todellinen laajuus. Aihetta ei ole ennen kuvattu näin raadollisesti elokuvan keinoin. Tekijöiden näkemys ympäristöongelmien tapahtumaketjusta on kiinnostavaa ja samalla tuskallista katsottavaa: virkamieskuntaamme kun on pääosin totuttu pitämään luotettavana.

Elokuvan päähenkilöistä osa on kuvitteellisia. Nuori ELY-keskuksen virkamies Jussi (Joonas Saartamo) käsittelee kaivoksen ympäristölupaa. Jussi tekee, mitä nilkkimäinen pomo (Peter Franzén) käskee. Epäilykset alkavat kuitenkin vaivata mieltä. Virheen toisensa perään tekevää kaivosjohtaja Pekka Perää esittää uskottavasti Jani Volanen.

Elokuva piti otteessaan loppuun asti. Se tuntui jopa liian lyhyeltä.

Teksti: Eija Huusari

Arvio on julkaistu Eevan numerossa 2/16.

Kommentoi »