Jarmo Mäkilä ymmärtää pienten poikien maailmaa
Kulttuuri
Jarmo Mäkilä ymmärtää pienten poikien maailmaa
Mäkilän postmodernit kollaasit ovat villejä ja täynnä yhteyksiä uutiskuviin, elokuviin, sarjakuviin ja propagandakuvastoon.
Julkaistu 17.2.2017

Työläisiä, punkkareita, yksinäisiä miehiä ja poikajoukkoja, tieteis- elokuvamaisemia ja lopunajan tunnelmaa. Sara Hildénin taidemuseon näyttely tavoittaa hienosti taidemaalari Jarmo Mäkilän muuntautumiskyvyn ja omakohtaisen näkemyksen.

Punkkarimuotokuvissaan nuori Mäkilä kertoo nuorten röyhkeydestä ja herkkyydestä. Hänen postmodernit kollaasinsa ovat villejä ja täynnä yhteyksiä uutiskuviin, elokuviin, sarjakuviin ja propagandakuvastoon. Viittaukset Rubensin maalauksiin antiikin myyteistä ovat oivaltavia.

Mäkilä alkoi 2000-luvun lopulla tutkia maskuliinisuutta ja lapsen maailmaa. Vakavat pojat leikkivät rapistuneissa rintamamiestaloissa tai metsissä, käsissään leikkirummut  tai aseet. Teoksista välittyy ryhmään kuulumisen riemu ja paine sekä painostava vapauden, vaaran ja kurin köydenveto.

Teksti: Ninni Sandelius

Jarmo Mäkilä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 28.5. asti. Arvio ja taiteilijan haastattelu  löytyvät Eevan numerosta 3/2017.

Kommentoi »