Apu

Jari Sillanpää puuttui somekiusaamiseen: "Halusin nostaa esiin peilin viestien lähettäjille"

Jari Sillanpää puuttui somekiusaamiseen: "Halusin nostaa esiin peilin viestien lähettäjille"
Fanit ehtivät jo huolestua Sillanpään puolesta.
Julkaistu: 7.5.2018

Laulaja Jari Sillanpää huolestutti viikonloppuna fanejaan julkaisemalla Instagramissa useita saamiaan ikäviä viestejä, joissa häntä haukuttiin. Viesteissä paitsi nimiteltiin Sillanpäätä, myös muun muassa kirjoitettiin, että laulaja ja hänen faninsa pitäisi "hirttää koko maailman edessä". Moni viittasi myös Sillanpään taannoiseen huumesekoiluun.

Siltsu kommentoi postauksissaan saamiaan viestejä huumorimielellä, mutta fanit olivat kauhuissaan. Monet pahoittivat mielensä Sillanpään puolesta.

Uudessa postauksessaan Siltsu selitti toimintaansa. Hän kertoi halunneensa näyttää, että vihaviestit eivät ole hyväksyttäviä. Hän myös kiitteli ihmisiä, jotka viestinsä julkaisun jälkeen olivat pyytäneet Sillanpäältä anteeksi.

- Hei kaikki! Tällä Instagramtempauksellani, jossa olen nostanut esille muutamia "huutoja" seinälleni ei todellakaan ole ollut tarkoitus kiusata ketään. En rypeä itsesäälissä tai ole ottanut uhrin roolin kun mua haukutaan. Halusin nostaa esiin ikään kuin peilin jossa viestien lähettäjät saa peilata itseään. Tehdä statement siitä, että tällaiset vihaviestit eivät ole OK - Ei kenellekään tai keneltäkään. Onko se sitten lapsi tai aikuinen, joka suoltaa vihaansa toisen ihmisen seinälle, sillä ei mielestäni ole väliä. Välinpitäämättömyys on monien mielestä ainoa tapa käsitellä tätä nettikäyttäytymistä. Niin minäkin olen tehnyt ja aion jatkossakin tehdä. Yritän elää hetkessä ja toimin useasti hyvin sponttaanisti tempauksissani ja sitäkin aion jatkaa. Rumien viestien lähettäjien joukkoon mahtuu tietysti myös seuraajakalastelioita ja haastaankin heidät edes yrittämään muilla keinoin kuin ikävillä sanoilla. @aapossu teki mielestäni todella hienosti kun kirjoitti katuvansa ja pyysi anteeksi. Se on hatun- ja peukunnoston asia! Niin teki myös @rkasperi Arvostan! Ja vaikka se olisi mikä tahansa kavereiden välinen läppä, niin korjausliikkeellä on kuitenkin arvonsa. Vai, mitä? Elämä on yhtä suurta näytelmää!

Tempaukseni on nyt tältä erää ohi ja toivotan KAIKILLE mahtavaa kevättä ja hymyillään kun tavataan!

Haleinlujaa!!

Häiriköinti on räjähtänyt kansanhuviksi

Sillanpää ei ole tietenkään ainoa, joka saa ikäviä viestejä sosiaalisessa mediassa. Apu kertoi hiljattain myös tavallisia ihmisiä koskevaa someraivoa luotaavasta uutuuskirjasta. Kirjailija Mikko Sovijärven ja historiantutkija Ilona Pajarin huhtikuun lopussa ilmestynyt Kansa raivostui – uhkaillut kertovat (Hai) tutki tuoreeltaan törkyä syytäviä ja uhkailevia nettihäiriköitä.

– Muutama vuosi sitten häirintä koski marginaalista osaa suomalaisista, mutta se on räjähtänyt suoranaiseksi kansanhuviksi. Toisaalta monen häiriköinnin takana ollut MV-julkaisu on suljettu, ja oikeudelliseen vastuuseen saattavat joutua myös anonymiteetin takaa sen linkkejä levittäneet ja häirintään osallistuneet, Sovijärvi muistutti.

– Suurin yhteinen nimittäjä häirinnässä on sen volyymi. Törkyviestejä ei tule yhtä tai kahta, vaan kymmeniä tai satoja, kaikkia viestintäkanavia pitkin. Samat teemat, samanlainen kielenkäyttö ja sisältö löytyvät joka viestistä. Suoria kehotuksia häirintään henkilöä kohtaan enää juuri näe. Häiriköt löytävät tai ohjataan kohteisiin vaikka postaamalla samanmielisten somekanavaan yksi linkki, tekijät kertoivat.

Ei yhteydenpitoa

Miten sitten pitää reagoida, jos joutuu häirinnän kohteeksi – ja missä menee raja, milloin kannattaa ylipäätään reagoida? Monille nettihäiriköille pahin rangaistus kun on huomiotta jättäminen, eivätkä kyseiset tahot kykene reaalimaailmassa juuri toimimaan.

– Henkilöloukkauksiin vastaaminen ei kannata koskaan. Mikäli rikoksen tunnusmerkit ovat täyttyneet, asia on syytä viedä poliisille. Mutta yhteydenpitoon häiriköiden kanssa on turha ryhtyä, Sovijärvi sanoi.

– Asiallisiin kysymyksiin ja kritiikkiin pitää vastata, mutta nimettömän töryn ja ohi aiheesta menevän länkytyksen voi jättää omaan arvoonsa, Pajari vahvisti.

Sillanpäällä on Instagramissa 36 000 seuraajaa, joten hän antoi haukkujille huomattavaa näkyvyyttä. Toisaalta hänen postaustensa kommenteissa hänen faninsa antoivat hänelle tukensa ja nousivat haukkujia vastaan. Usein paras tapa puuttua kiusaamiseen onkin näyttää, että muut eivät tue kiusaajaa.

Kommentoi »