Apu

Jari Komulainen ja tytär Milla Brygger muistelevat Mauno Koivistoa: "Se oli arvokas lahja"

Jari Komulainen ja tytär Milla Brygger muistelevat Mauno Koivistoa: "Se oli arvokas lahja"
Milla Brygger muistelee lämmöllä, miten lapset veistelivät puuta presidentti Mauno Koiviston mökillä.
Julkaistu: 5.9.2019

Jari Komulaisen, 61, esikoistytär Milla Brygger, 24, muistaa presidentti Mauno Koiviston miehenä, jonka kesämökillä Inkoon Tähtelässä veistettiin puusta leikkiase turvamiehen kanssa.

– Teimme puuaseet myös veljilleni Alexille ja Oskarille. Minulla oli omani pitkään, se oli arvokas lahja, Milla muistelee Espoon Nuottaniemessä.

Hänen isälleen Koiviston Mauno oli appiukko ja vanhempien mökkinaapuri ainakin vuosikymmenen. Jari Komulainen avioitui presidentin ainoan tyttären kanssa kesällä 1982, ja entinen vävy muistaa appiukkonsa erityisesti presidentin kesäasunnon Kultarannan kesistä.

– Mauno innostui kerran kovasti katamaraanista ja toi sen turvamiesten kauhuksi Kultarantaan, minut pestattiin miehistöön. Vene taitaa olla Kultarannassa vieläkin. Ajelimme sillä Ahvenanmaallekin. Koivisto ei ollut mikään veneilijä, hänellä oli muita harrastuksia, Komulainen muistelee lempeästi.

Ihka ensimmäinen vierailukin tuoreen presidentin kesäpaikkaan on jäänyt entisen vävyn mieleen.

– Olimme Kultarannassa ensimmäistä aamua, ja juoksin mopsiemme perässä rantaan. Hovimestari tuli kohteliaasti kysymään: ”Anteeksi, mutta mitähän teidän koiranne syövät aamiaiseksi?” Ajattelin, että nyt olen tullut paratiisiin, täältä en poistu koskaan!

Viimeinen tapaaminen muutama vuosi ennen Mauno Koiviston kuolemaa

Viimeisen kerran Komulainen tapasi entiset appivanhempansa muutama vuosi ennen presidentin kuolemaa Koivistojen kotona Helsingin Katajanokalla. Appiukon lähimuisti oli kadonnut, mutta muistot olivat yhä tallella.

– Hän muisti katamaraaniretkemme, mutta ei sitä, että olin samana kesänä vieraillut heidän luonaan Tähtelässä. Koivistot olivat hyvin sydämellisiä ihmisiä molemmat, ja ottivat minut hyvin vastaan. Olimme niin nuoria seurustelun alkaessa, Komulainen sanoo.

Korvaamattomat lasit kotibileissä

Entiseen vaimoonsakin Jari Komulaisella on hyvät välit. Assi Koivisto-Allonen kävi hiljattain tuomassa pariskunnan häälahjaksi saamat ruotsalaiset kristallilasit entiselle miehelleen, tilanpuutteen vuoksi.

– Kun ruotsalainen pankkiiri Marcus Wallenberg kuuli, että Assi on menossa naimisiin, hän oli tilannut Orreforsin lasitehtaalta ”parasta mitä rahalla saa”. Kun kerroin laseista tänä vuonna Orreforsin Suomen-johtajalle, hän vahvisti, että nyt näitä ei saa enää rahallakaan, Komulainen nauraa.

– Käytin laseja viimeksi kotibileissäni, Milla Brygger kommentoi väliin.

Löydät Avusta 37/2019 Jari Komulaisen ja Milla Bryggerin yhteishaastattelun, jossa he kertovat muun muassa Kiina-kokemuksiaan ja puhuvat perheen läpitunkevasta kansainvälisyydestä.

1 kommentti