Apu

Japanilaisilla on maailman lyhimmät yöunet - näin yksi koulu ratkaisi ongelman

Japanilaisilla on maailman lyhimmät yöunet - näin yksi koulu ratkaisi ongelman
Unenpuute on Japanissa krooninen ongelma, joka johtaa jopa ennenaikaisiin kuolemiin.
Julkaistu: 23.9.2019
Japanin tiukalla työkulttuurilla ja tuntien työmatkoilla on veronsa. Lounasaikaan Tokion kahvilat ovat täynnä pöytien ääressä torkkuvia ihmisiä ja työpaikoilla sama tehdään pää tietokoneen näppäimistöllä. Tilastojen mukaan japanilaisilla on maailman lyhyimmät unet ja noin puolet maan nelikymppisistä ehtii nukkua vain alle kuusi tuntia vuorokaudessa. Jatkuvat ylityöt ja vähäinen uni johtavat terveysongelmiin ja jopa kuolemiin.
Asiaan on herätty. Hiljattain voimaan tullut laki rajoittaa kuukausittaiset ylityötunnit 45:een ja maan terveysvirasto kehottaa 30 minuutin unitaukoon kesken työpäivän.
– Kansa tarvitsee uniopetusta, joka on syytä aloittaa jo lapsena, kehottaa Stanfordin yliopiston uni- ja vuorokausirytmin neurobiologian laboratorion johtaja Seiji Nishino.

Koulun uniohjelma oli menestys

Toimeen on tartuttu. Viime vuonna Kyushun saaren Meizenin lukion oppilaista aiempaan nähden kaksinkertainen määrä onnistui saamaan opiskelupaikan Tokion yliopistosta, joka on maan arvostetuin yliopisto.
Avaintekijä menestykseen oli koulun uniohjelma, jossa pitkien koulupäivien ja kotiläksyjen uuvuttamat oppilaat ottivat 10 minuutin nokoset lounaan jälkeen.
Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö Suomenkin kouluissa ja työpaikoilla kannustaa lyhyisiin torkkuihin lounaan jälkeen? Kerro mielipiteesi jutun kommenttiosiossa!
Lähde: BBC.
1 kommentti