Tuulilasi

Japanilaiset autonvalmistajat uhkaavat lähteä Iso-Britanniasta


Japani on varoittanut Iso-Britannian pääministeriä Theresa Mayta, että japanilaiset autonvalmistajat lähtevät Iso-Britanniasta, jos Brexitin tuomat tullimaksut ja verot tekevät toiminnan maassa kannattamattomaksi.
Kuvat Toyota

Pääministeriä tapaamassa olivat mm. Nissanin Euroopan johtaja Paul Willcox, Hondan Euroopan johtaja Ian Howells ja Toyotan Euroopan pääjohtaja Johan van Zyl.

Nissan, Honda ja Toyota valmistavat kolmistaan lähes puolet Iso-Britanniassa vuosittain rakennettavista autoista. Japanilaisyritykset ovat sijoittaneet Britanniaan peräti yli 40 miljardia euroa sen jälkeen, kun Margaret Thatcherin hallitus aikoinaan lupasi autonvalmistajille hyvin bisnesystävälliset olot.

Mukana tapaamisessa ollut Japanin Iso-Britannian suurlähettiläs Koji Tsuruoka totesi tilanteen ytimekkäästi.

”Jos emme pysty toimimaan voitollisesti iso-Britanniassa, ei yksikään yritys voi jatkaa enää toimintaansa siellä. Eivät japanilaiset, eivätkä ketkään muutkaan. Asia on tismalleen näin yksinkertainen”, Tsuruoka kertoi.

May ministereineen vakuutteli japanilaisyritysten tärkeyttä maalle myös Brexitin jälkeen, mutta mitään tarkennuksia ei julkisesti saatu.

”Tämä pointti nostettiin kyllä esille tapaamisessa, mutta mitään lupauksia tai tarkkaa informaatiota jatkosta ei mainittu”, kertoi tapaamiseen osallistunut Reutersin nimetön lähde.

Julkaistu: 9.2.2018