Janni Hussi tasa-arvon epäkohdista: Pyydetäänkö miehiä koekuvauksissa vetämään housut nilkkoihin?
Puheenaiheet
Janni Hussi tasa-arvon epäkohdista: Pyydetäänkö miehiä koekuvauksissa vetämään housut nilkkoihin?
Janni Hussi nostaa Idealistan blogissaan esille tärkeitä asioita.
15.1.2018
 |
Apu

Fitness- ja tosi-tv-tähtenä tunnettu Janni Hussi pohtii blogissaan sukupuolten välillä vallitsevaa epätasa-arvoa. Hussi havahtui asiaan huomatessaan, miten naiset hämmästelivät naisen pääsyä johtavaan asemaan isossa firmassa. Hussi kirjoittaa:

Pidän itseäni feministinä, tai voisiko sanoa että kannatan tasa-arvoa. Mielestäni niin miehillä kuin naisillakin on samanlaiset lähtökohdat toimia johtotehtävissä. Kuinka ihmeessä sitä tulikin päähän noin pönttö reaktio naisen päästessä johtohommiin? Kun tajusin miten pääni oli toiminut, olisi mieli tehnyt verbaalisetsi läimäistä itseään naamaan. Mitä ihmeellistä siinä on, että mimmi ottaa vastuuta?! Ihan super-hienoa hänelle ja vaikken häntä tunnekaan, olen hänestä hemmetin ylpeä! Mutta miksi naisen napatessa moisen pestin se saa aikaan niin suuren hämmennyksen, vaikkakin positiivisen semmoisen?

Hän toteaa syyn löytyvän siitä, että tasa-arvossa on Suomessakin vielä paljon tehtävää, ja että naisia ei korkeammissa johtotehtävissä ole niin montaa. Omalla alallaan viihteen parissa hän on huomannut, että mies- ja naisjuontajien välillä on palkkaepätasa-arvoa, vaikka kyse on samasta työstä ja yhtä pätevistä juontajista.

Hussi nostaa esiin palkka-asian lisäksi myös sen, että naiset saattavat joutua työtä hakiessaan myös häirinnän kohteeksi.

Toinen paljon huomiota saanut aihe on mm. Me too -kampanja ja esimerkiksi näyttelijä Saija Lentonen kertoo viime viikon Iltasanomissa, kuinka häntä pyydettiin näyttämään koekuvauksissa rinnat. Hän kertoo kuinka kyllästyi miesvaltaisen alan ulkoäkökeskeisyyteen ja siihen, että näyttelijöiltä vaadittiin aina vain enemmän estottomuutta. En sitten tiedä kun en noissa koekuvauksissa ole paikalla ollut, että pyydetäänkö siellä usein miehiä vetämään housut nilkkoihin, jotta voidaan tarkastella miehisiä mittoja roolia varten, mutta jotenkin vähän epäilen. (Toki varmaan riippuu myös siitä minkä alan elokuviin sitä mukaan hakee.)

Työn ja parisuhteen yhteenliittäminen voi myös olla naisille vaikeampaa kuin miehille. Hussi joutui itse taannoin valitsemaan uransa ja parisuhteensa välillä. Bikini fitnessin SM-mitalisti kertoi vuonna 2014 Avulle, että hän jätti syksyn kilpailut väliin saadakseen aikaa parisuhteelle. Jannin tuolloinen avomies oli NHL-pelaaja Lauri Korpikoski.

- Kesä on oikeastaan ainoa aika, jolloin meillä on enemmän aikaa toisillemme. Nyt minulla on ollut arki täynnä ohjauksia kuntosalilla. Viikonloputkin ovat olleet buukattu. Jos olisin ollut kisadieetillä, pinna olisi tiukassa. Keväällä istuin iltaisin myrtsinä sohvalla, ja kiukuttelin Laurille, että älä koske minuun, Hussi kertoi tuolloin.

Pariskunta on sittemmin eronnut.

Teksti Selina Keränen

Kommentoi »