Apu

Janne Kataja täytti 40: "En koskaan ajatellut, että minusta tulisi isä – Se on paras asia elämässäni ja kasvattanut minua eniten"

Janne Kataja täytti 40: "En koskaan ajatellut, että minusta tulisi isä – Se on paras asia elämässäni ja kasvattanut minua eniten"
Kahden tyttären isä, 40 vuotta täyttänyt näyttelijä on ollut nuorempana äkkiväärä persoona. Vuodet ovat hioneet pahinta rosoa pois.
Kuvat Timo Korhonen / All Over Press

Näyttelijä Janne Kataja täytti huhtikuun alussa 40 vuotta. Koronan vuoksi hän vietti syntymäpäiviään perhepiirissä.

– Sain tyttäriltä ja ex-rouvalta kahvia sänkyyn, äiti ja sisko toivat kääretorttua oven taakse. Lisäksi sain laatikollisen viinaa. Oikein kivasti minua on muistettu, järjestimme myös ystävien kanssa videokeskustelun.

Ikäkriisiä hänellä ei ole.

– Olen näyttänyt viimeiset 15 vuotta tältä, joten kiva näyttää viimein ikäiseltään.

Vakavoiduttuaan hän myöntää ikääntymisen pehmentäneen terävimpiä kulmia.

– Olen aika äkkiväärä persoona ja voimakastahtoinen. Ihminen on kuin rosoinen kivenlohkare, jota aika hioo. Koskaan hänestä ei tule täysin siloista, mutta elämä on pitkä oppimisprosessi. Olen myös saanut ehkä jonkinlaista itsevarmuutta.

"Olen tehnyt väärin läheisiäni kohtaan"

Kataja yrittää myös olla joka päivä piirun verran parempi ihminen.

– Mutta valehtelisin, jos väittäisin onnistuvani siinä. Se on niin vaikeaa, sillä olemme inhimillisiä. Meidän kuuluu olla välillä itsekkäitä ja epäreiluja, tehdä virheitä. Kyse on enemmänkin pyrkimyksestä.

Kaduttavaakin vuosikymmeniin mahtuu.

– Varsinkin nuorempana olin hyvinkin mustavalkoinen ja kärkäs ihminen. En ole välttämättä aina muistanut kunnioittaa sitä, että muut saavat olla eri mieltä. Olen myös törttöillyt paljon ja tehnyt väärin läheisiäni kohtaan. Mutta sellaista sattuu ja tapahtuu, ihmisiä tässä kaikki ollaan. Eiliseen ei kannata jäädä liikaa jumiin. Ainoa mihin voi vaikuttaa, on huominen.

Elämänsä parhaana sattumuksena Kataja pitää isyyttä. Hänellä on kaksi kouluikäistä tytärtä.

– En olisi koskaan ajatellut, että minusta tulisi isä. Se on paras asia elämässäni ja kasvattanut minua monella mittapuulla eniten. Siitäkään en voi ottaa kaikkea kunniaa itselleni, sillä kun he olivat pieniä, olin paljon poissa uraa tekemässä. Tyttäreni ovat kerrassaan hurmaavia tyyppejä ja olen onnellinen, että saan kuunnella päivittäin heidän ajatuksiaan.

Julkaistu: 14.4.2020
Kommentoi »