Apu

Janne Kataja hoikistui, kun sai uniapnean hoitoon CPAP-laitteen: ”Jos moni ajattelee, että tämä on sinkkuihmiselle erotiikan karkoitin – ei ole!”

Janne Kataja hoikistui, kun sai uniapnean hoitoon CPAP-laitteen: ”Jos moni ajattelee, että tämä on sinkkuihmiselle erotiikan karkoitin – ei ole!”
Janna Kataja on karistanut kiloja, kun kroppa on saanut öisin levättyä kunnolla. – En koskaan kokenut olevani uniapnean vuoksi väsynyt, vaikka kehoni olikin. Se taas on aiheuttanut aineenvaihdunnan hidastumisen. Ulospäin sitä ei ehkä vielä näy, mutta painoni on alkanut tippua, Kataja kertoo.
Julkaistu: 25.12.2021

Juontaja ja näyttelijä Janne Kataja sai viime vuonna uniapnea-diagnoosin.

– Voin nyt oikein hyvin. Uniapnea-epäilys on ollut jo vuosia, minullahan on myös astma. Kun teimme Kuokkavieras Kataja -ohjelmaa, työystäväni kertoivat, että minulla oli pitkiä hengityskatkoksia öisin. Samaa sanoi lasteni äiti, entinen vaimoni, Kataja kertoi Olen julkkis... päästäkää minut pois täältä! -ohjelman tiedotustilaisuudessa.

Kataja lykkäsi tutkimuksiin menoa, sillä hän piti niitä vaivalloisina ja inhoaa sairaaloita muutenkin.

– Sitten selvisi, että laitteet saa kotiin mukaan ja testin voi tehdä itse. Niin minulla todettiin viime syksynä erittäin vaikea uniapnea ja sain siihen laitteen. Minulla on siitä myös matkaversio, joka oli mukana viidakossakin.

CPAP-maskiin voi jäädä koukkuun

Kataja kertoi jääneensä miellyttävään CPAP-maskiin koukkuun, se kun tuuppaa raitista ilmaa keuhkoihin.

– En koskaan kokenut olevani uniapnean vuoksi väsynyt, vaikka kehoni olikin. Se taas on aiheuttanut aineenvaihdunnan hidastumisen. Ulospäin sitä ei ehkä vielä näy, mutta painoni on alkanut tippua.

Näyttelijä suositteleekin kaikkia uniapneaa epäileviä hakeutumaan tutkimuksiin.

– Se on helppoa, ei tarvitse olla sairaalassa laitteissa kiinni. Tälläkin hetkellä yli miljoona suomalaista kärsii tietämättään uniapneasta.

Seuraelämäkään ei uniapnea-maskista kärsi.

– Nämä ovat nykyään niin hienon näköisiä laitteita, että jos moni ajattelee, että tämä on sinkkuihmiselle erotiikan karkoitin – ei ole! Monet ovat peräti vaikuttuneita tästä laitteistosta, Kataja lohkaisi.

Olen julkkis... päästäkää minut pois! -ohjelma alkaa MTV3-kanavalla tammikuussa

2 kommenttia