Janina Fryn molemmat vanhemmat kuolivat syöpään
Puheenaiheet
Janina Fryn molemmat vanhemmat kuolivat syöpään
Janina Fryn elämässä on ollut viime vuosina hyviä ja raskaita aikoja. Pienten lasten äitinä hän on yrittänyt jaksaa siitäkin huolimatta, että joutui hyvästelemään molemmat vanhempansa.
5.10.2017
 |
Apu

Malli, juontaja, oman vaatemalliston luoja Janina Fry sanoo, että elämä on ollut melkoista turbulenssia. Hänen äitinsä kuoli viime toukokuussa rintasyövän uusiuduttua, isä keuhkosyöpään pari vuotta aiemmin.

- Kuluneet kaksi vuotta on ollut ajanjakso, jollaista en nuorempana osannut kohdalleni kuvitella. Silti sain valmistautua heidän lähtöönsä. Minulla on ystävä, joka menetti molemmat vanhempansa äkillisesti. Se on vielä raskaampaa.

Surutyö on vielä kesken, ja kaikki koettu joka päivä mielessä. Kokemustensa takia Janina Fry kerää varoja syöpätutkimukselle Syöpäsäätiön juhlatoimikunnassa.

- Ainoa, mikä suruun auttaa, on puhuminen. Asioita ei pitäisi lakaista maton alle, kuten vanhempieni sukupolvi oman kasvatuksensa takia teki. Mitä enemmän puhuu ääneen vaikeasta asiasta, sitä vähemmän se pelottaa.

Hän on miettinyt myös isovanhempiaan, erityisesti sodan kokeneita isoisiään.

- Isänisä, fafa, ei ollut menettänyt elämänuskoaan, vaikka oli haavoittunut sodassa niin pahasti, että hänet oli jo lastattu ruumisautoon. Sieltä fafa löydettiin pahasti haavoittuneena.

Sodan jälkeen fafa lauloi sotaveteraanien kuorossa, joka esiintyi aina pyhäinpäivänä Helsingissä, Eirassa Ursinin kalliolla Merenkulkijoiden muistomerkillä.

- Tapahtumasta on ollut tullut pysyvä perinne perheessämme.

Merenkulkijoiden muistomerkille Janina Fry, hänen puolisonsa Mark Fry ja lapset Sophia ja Brandon menevät tänäkin vuonna.

Lisää Janina Fryn elämästä ja ajatuksista tämän viikon avussa.

teksti Liisa Talvitie, kuva Timo Villanen

Kommentoi »