Janina Fry elää parasta aikaa
Puheenaiheet
Janina Fry elää parasta aikaa
Yksityisyrittäjä, vaimo, kahden lapsen äiti. Janina Fry elää elämänsä parasta aikaa, mutta myös menneestä löytyy paljon hyvää.
Julkaistu 6.3.2015
Apu

Ekaluokkalainen Sophia on viety kouluun varttia yli kahdeksaksi, pikkuveli Brandon päiväkotiin. Se on Janina Fryn normaali aamurutiini.

Tänä aamuna rutiinin rikkoo postilähetys, jossa on lämpimäiset Janina F -vaatemalliston kevään uutuuksista. Paketista löytyy hedelmäisen hehkuvia värejä ja printtikuvioita. Kevättä, jonka valoon Janina Fry on pitkän ja harmaan talven jälkeen herännyt onnellisena.

– Iän myötä olen ruvennut käyttämään yhä enemmän värejä omassa pukeutumisessani ja myös vaatemallistossani, hän sanoo.

Ikä, jota väitetään suhteelliseksi käsitteeksi ja asennekysymykseksi, merkitään nyt hänen kohdallaan numeroilla 41. Se ei ole paljon, mutta ei liian vähäkään.

Nimellä Janina Frostell näyttävän mallinuran tehnyt, myös laulajana tunnettu nainen sanoo, että parasta juuri nyt on yksityisyrittäjyys ja äitiys.

Tytön ja  pojan  äitinä Janina sanoo iloitsevansa siitä, että 8- ja 4-vuotiaat lapset ovat juuri nyt hyvässä iässä. Eivät enää niin autettavia, ja kaukana ovat vielä teini-ikäisten tempoilut.

– Sophia ja Brandon ovat innokkaita ja helposti inspiroituvia lapsia. He ovat luonteeltaan erilaisia, ja kasvatuksessa on huomioitava kummankin temperamentti. Minusta on tärkeää opettaa lapset kestämään myös pettymyksiä.

Janina toivoo lastensa kasvavan terveeseen itsetuntoon ja kestävän ne haasteet ja paineet, joita nuorten maailmaan mahtuu. Äitinä hän sanoo olevansa vahvasti läsnäoleva.

– Jos jotain on valittava lasten takia, niin valitsen niin. He ovat vain vähän aikaa pieniä. Pidän juuri nyt tästä elämänvaiheesta, jota hallitsevat turvalliset rutiinit. En kaipaa nuoruuden hillumista.

Lasten isä, Janinan puoliso Mark Fry vastaa Warner Music Finlandin pohjoismaisesta markkinoinnista ja joutuu työnsä vuoksi matkustamaan paljon. Perhe on siihen taipunut ja on tottunut matkustamaan myös yhdessä.

Mark Fryn amerikkalainen isä asuu Yhdysvalloissa, missä ollaan vierailtu koko perheen voimin.

– Lapset pitävät yhteyttä isoisään myös Skypen välityksellä.

Janina ja Mark Fry menivät naimisiin heinäkuussa vuonna 2007. Janina sanoo, että avioliitto on molemminpuolinen tahtotila.

– Vaikka välillä kipuiltaisiin, laivaa pitää ohjata yhdessä. Hyvässä parisuhteessa kasvaa yhteen, ja meidän kohdallamme oli se onni, että tapasimme toisemme jo hieman varttuneempina. Meillä on yhteinen näkemys siitä, mitä toivomme elämältä.

Janina on ollut muotiyrittäjänä jo kohta kymmenen vuotta. Hänen vaatemallistoaan myydään K-Citymarketeissa, aikaisemmin myös Tokmannilla. Mallisto on laajentunut vuosien varrella niin, että siinä on mukana myös alusvaatteita, kenkiä, laukkuja ja kodintekstiilejä.

– Keskon eettinen linja on kunnossa, ja vaatteiden hinta-laatusuhde on kohdallaan. Tilanne on kannaltani täydellinen, eikä edullisuus tarkoita heikkoa laatua. Hyvä laatu on pääperiaatteemme.

Vaatemallistoa suunnittelee kolmihenkinen naistiimi, johon Janina kuuluu. Tiimityössä yhdistyvät kolmen naisen näkemykset ja luovuus. Näkemyseroja päämäärästä heillä ei ole ollut.

– Olen vuosien varrella oppinut paljon suunnittelusta, sillä teemme vuodessa yhdeksän uutta mallistoa. Se on melkoinen määrä ja tuntuukin siltä, että elän aina jo seuraavissa sesongeissa. Samalla on varottava, ettei tule vauhtisokeaksi.

Vaikutteet suunnitteluunsa Janina sanoo hakevansa ennen kaikkea siitä, miten hän haluaisi itse pukeutua.

– Haluan työlläni jakaa myönteisiä elämyksiä, ja pukeutuminen on oleellinen osa elämänasennetta.

Parasta hänen työelämässään on juuri nyt se, että hän kykenee työllistämään itse itsensä ja että yrittäjyyteen yhdistyy luovuus.

Takaperin elämää kerien tullaan Janinan vuosiin esiintyjänä lavalla niin mallina kuin laulajanakin.

– Parasta oli hetkessä eläminen, livenä esiintyessä on oltava läsnä sataprosenttisesti.

Hän aloitti mallintyöt jo 15-vuotiaana ja sanoo nyt, että ihme kyllä pääsi vanhempana myös näytösmalliksi.

– Olen 173 senttiä pitkä, ja nykyään se ei riitä mallin mitaksi.

Upeavartaloinen Janina on ollut yksi Suomen kuvatuimpia malleja. Häntä paljon Suomessa ja kuvausmatkoilla maailmalla kuvannut valokuvaaja Ulla-Maija Lähteenmäki sanoo, että Janinan eläytymiskyky, säteily ja läsnäolo ovat aivan omaa luokkaansa.

– Hänessä on myös harvinaista lämpöä, joka äitiyden myötä on vain lisääntynyt. Janinan kanssa voi myös keskustella maailman tapahtumista, sillä hän seuraa tarkasti aikaansa.

Janina itse sanoo, että kaikki mitä tekee, on tehtävä täysillä.

– Mallintyössä on tärkeää hyvän tiimin kanssa työskentely ja se, millainen flow kuvaajan kanssa syntyy. Pitää osata hullutella ja heittäytyä, ja olen itse suhtautunut kuvauksiin luonnonlapsen asenteella. En ole koskaan mallina edustanut rypytöntä ja ilmeetöntä naistyyppiä, Janina sanoo itse.

Samalla intensiteetillä hän heittäytyi laulajan uralle, jota kesti seitsemän vuotta. Hän hymähtää, että näyttelijöille suodaan liikkumavaraa, mutta mallista laulajaksi ryhtyvää kyräillään: mitä tuokin yrittää olla!

– En voi valittaa, sillä sain silti liikkumavaraa ja mahdollisuuden tehdä töitä parhaimpien muusikoiden ja tuottajien kanssa.

Keikkaelämän vaativuus ei kuitenkaan sopinut hänelle, vaikka hän eli taiteilijaelämää joka solullaan.

– Kävin iltamyöhään alkaneiden keikkojen jälkeen niin kierroksilla, ettei se pitkän päälle olisi ollut hyväksi. Uni ei tullut todellakaan saman tien, kun keikka päättyi.  

Niin paljon esiintyjää hänessä on, että katsoessaan taannoin Svenska Teaternin Mamma Mia -musikaalia hän olisi halunnut hypätä lavalle mukaan laulamaan ja tanssimaan.

– Minähän kasvoin Abban musiikin maailmanvalloituksen vuosina, ja ne laulut koskettavat yhä.

Häntä pyydettiin yhteen musikaalirooliin vuonna 2008, jolloin hän oli pienen lapsen äiti. Janina kieltäytyi roolista, mutta hetkittäin hän miettii, että mitä jos!

Teini-iässä parasta aikaa oli aikuistuminen, joka Janinalla ei merkinnyt mitään suurta kapinaa vanhempia tai heidän arvojaan vastaan.

– Yläasteella piti tietenkin esittää aikuisempaa kuin olikaan, ja sen jälkeen kauppaoppilaitoksessa piti pukeutua jakkupukuihin ja olla niin aikuinen, että!

Tärkeä itsenäistymisen hetki oli se, kun hän 18-vuotiaana muutti pois kotoa ja seurusteli nuoruudenrakkautensa kanssa. Hän sanoo olleensa onnensa kukkuloilla.

– Sain merkonomiopiskelujen ohella työtarjouksia, ja tuntui siltä, että hyvinhän tämä elämä rullaa eteenpäin. Minua kiinnosti kaupallinen ala, mutta en sitten kuitenkaan pyrkinyt enää kauppakorkeakouluun. Työelämä imaisi niin voimalla mukaansa.

Janina arvelee olleensa teininä vielä aika pikkuvanha, mutta se tauti karisi vuosien myötä.

Työntekoon jo teini-iässä oppinut nainen hankki kaupallisen koulutuksensa jälkeen vielä kosmetologin pätevyyden, mutta silloin hän oli jo kolmekymmentävuotias.

Famun vaatekaappi oli Janinan ja hänen serkkujensa aarrearkku. Sieltä löytyi vaatteita esityksiin, joita aikuiset saivat katsella kyllästymiseen asti.

Lapsuudenperheensä esikoisena Janina oli vastuunkantaja ja järjestelijä, mutta kahta pikkuveljeään hän ei saanut innostumaan esityksiin.

Isovanhemmat asuivat Helsingin Kruununhaassa Kristianinkadulla, ja siellä vierailtiin usein.

– Ihan parasta olivat esiintymis- ja pukeutumisleikit. Famun garderobi oli ehtymätön inspiraation lähde.

Janinan vanhemmilla oli vuosia kesäpaikka Porvoon lähellä Emäsalossa, ja serkkujen luona vierailtiin Pellingin saaristossa. Serkkuja Janinalla on yhteensä lähemmäs kaksikymmentä, ja yhdessä kilpailtiin muun muassa siitä, kuka heittää ensimmäisenä talviturkin mereen.

– Olimme aina ulkona ja luonnossa. Rakastin aurinkopäivien ohella myös myrskyisiä päiviä, seisoin kalliolla sateessa ja tuulessa. Sain virtaa myrskystä, se oli aivan oma yksityinen maailmani.

Merikapteeni-fafan puisella Göteborg Eka -avopurjeveneellä serkut oppivat merestä paljon.

– Pääsin purjehtimaan sillä viime kesänä pitkästä aikaa ja huomasin, että nyt sellainen kesänvietto kiinnostaisi jälleen.

Omille lapsilleen hän haluaa antaa samanlaisen luontosuhteen kuin itse sai lapsuudessaan.

Teksti: Liisa Talvitie

Kuvat: Jouni Harala

Kommentoi »