Järjestö: Itä-Ukrainan sairaaloista löydetty jalkaväkimiinoja venäläisten jäljiltä – ”On ehkä vain yksi tai kaksi tapausta, joissa olen nähnyt samanlaista tuhoa”
Ukrainan sota
Järjestö: Itä-Ukrainan sairaaloista löydetty jalkaväkimiinoja venäläisten jäljiltä – ”On ehkä vain yksi tai kaksi tapausta, joissa olen nähnyt samanlaista tuhoa”
Humanitaarista apua toimittava Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö vaatii terveydenhuollon toimintoja vastaan tehtävien iskujen lopettamista.
Julkaistu 23.3.2023
Apu

Terveydenhuollon infrastruktuuriin on kohdistunut poikkeuksellisen laajaa tuhoa Venäjän hyökkäyksessä Itä-Ukrainaan, kertoo kansainvälinen Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö tuoreessa raportissaan. Järjestön mukaan Ukrainan takaisin valtaamilta alueilta vetäytyvät venäläisjoukot ovat ryöstäneet terveydenhuollon laitoksia, tuhonneet ambulansseja ja jopa sijoittaneet jalkaväkimiinoja sairaaloiden sisälle.

Torstaina julkaistun raportin mukaan järjestön työntekijät havaitsivat sairaaloiden sisälle asetettuja jalkaväkimiinoja viime vuoden lokakuussa kolmeen kertaan Hersonin, Donetskin ja Izyumin alueilla, jotka olivat aikaisemmin Venäjän joukkojen hallussa.

Maamiinojen käyttö on yleistä rintama-alueilla, mutta niiden sijoittaminen terveydenhuollon laitoksiin on järkyttävää: se on merkittävä epäinhimillinen teko. Se viestii ihmisille, jotka tulevat etsimään lääkkeitä tai hoitoja, että sairaalat eivät ole turvallisia paikkoja, sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Donetskin alueen projektikoordinaattori Vincenzo Porpiglia tiedotteessa.

Järjestön työntekijät ovat todistaneet venäläisten hyökkäyksiä terveydenhuollon järjestelmiin jo aiemmin. Huhtikuussa ja kesäkuussa Mikolaivissa ja Apostolevessa sijaitsevista sairaaloista löydettiin merkkejä rypäleammuksista kahdessa erillisessä tapauksessa. Tuolloin potilaiden hoitaminen sairaaloissa jouduttiin keskeyttämään useaksi päiväksi.

Valloitettujen alueiden asukkaat ja terveydenhuollon työntekijät ovat kertoneet järjestölle venäläisten rajoittaneen merkittävästi potilaiden hoitoonpääsyä ja välttämättömien lääkkeiden saantia miehittämillään alueilla. Raportin mukaan Ukrainan takaisin valtaamilla alueilla monet kroonisista sairauksista kärsivät potilaat olivat joutuneet olemaan ilman hoitoa kuukausien ajan.

Syyksi rajoituksille järjestö mainitsee terveydenhuoltolaitosten tuhoutumisen, liikkumisrajoitukset ja venäläismiehittäjien arvaamattoman käytöksen. Potilaat ovat myös kertoneet, että jäljelle jääneitä hoitolaitoksia ja apteekkeja on ryöstetty, eivätkä venäläisvaltaajat ole varmistaneet lääkkeiden saantia.

”Joissakin kaupungeissa ja kylissä, joissa työskentelemme, tuho oli täydellistä. Ukrainan 1 000 kilometrin pituisella rintamalinjalla jotkin alueet on yksinkertaisesti pyyhitty kartalta.”

Christopher Stokes, Lääkärit Ilman Rajoja

Venäläiset tuhosivat sairaaloita, kauppoja ja kouluja

Koko Ukrainan konfliktin ajan maassa toiminut Lääkärit Ilman Rajoja ei ole päässyt Venäjän valtaamille alueille, vaan järjestö on arvioinut niiden tilannetta vasta venäläisten vetäytymisen jälkeen. Raportin mukaan työntekijöiden havaitsema näky on ollut varsin lohduton.

– Avustustyöntekijämme ovat nähneet kotien, kauppojen, leikkikenttien, koulujen ja sairaaloiden tuhoutuvan raunioiksi. Joissakin kaupungeissa ja kylissä, joissa työskentelemme, tuho oli täydellistä. Ukrainan 1 000 kilometrin pituisella rintamalinjalla jotkin alueet on yksinkertaisesti pyyhitty kartalta, kertoo Ukrainan työtä järjestössä johtava Christopher Stokes.

Pitkään sota-alueilla työskennellyt Stokes kertoo tiedotteessa nähneensä harvassa paikassa samanlaista jälkeä kuin nyt Itä-Ukrainassa.

– On ehkä vain yksi tai kaksi tapausta, joissa olen nähnyt samanlaista tuhoa – ne ovat Mosulin tai Groznyn kaltaisia paikkoja.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii kaikkia sodan osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja velvollisuutta suojella siviilejä ja siviili-infrastruktuuria sekä varmistaa elintärkeiden lääkkeiden ja tarvikkeiden esteetön saanti. Sairaalat ja muut terveydenhuoltolaitokset eivät saa koskaan olla iskujen kohteita, järjestö painottaa.

Kommentoi »