Tuulilasi

Jalankulkija! Autoilija kiittää, kun toimit näin pimeällä

1

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään keskiviikkona 1.10.
Kuvat Petri Mulari, A-lehtien kuva-arkisto

Heijastinpäivän kautta Liikenneturva muistuttaa, että viimeistään nyt on aika kiinnittää heijastin. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toinen suomalainen käyttää heijastinta.

Liikenneturvan vuonna 2013 toteuttamissa seurannoissa ilmeni, että taajama-alueella heijastin on käytössä joka toisella kävelijällä. Heijastimen käyttö on pysynyt samalla tasolla edellisvuoteen verrattuna.

”Heijastinkausi alkaa iltojen pimetessä ja jatkuu kevääseen. Heijastinta käyttämällä tuodaan sitä kipeästi tarvittavaa lisänäkyvyyttä myös vuoden pimeimpään aikaan", toteaa turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara Liikenneturvasta.

"Heijastimen hyöty on kiistaton. Kaukovaloilla kulkevan auton kuljettaja havaitsee heijastimen kanssa liikkuvan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan.”

Heijastin koetaan hyödylliseksi, mutta sitä ei käytetä

Vaikka puolet jättävät heijastimen taskun pohjalle, Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan heijastimen tarpeellisuus kuitenkin tiedostetaan.

Lähes kaikki kyselyyn vastanneista 1 353 henkilöstä myöntävät heijastimen olevan tarpeen myös valaistuilla kaduilla liikuttaessa pimeän aikaan.

Valtaosa (96 %) haluaisi myös läheisensä käyttävän heijastinta pimeään aikaan liikkuessaan.

Heijastimesta saa parhaimman hyödyn irti, kun sen kiinnittää oikein:

  1. Anna sen heilua. Riippuva heijastin kannattaa kiinnittää polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan.
  2. Roikota ranteesta. Ranne tai kyynärvarsi on hyvä paikka stretch- tai jousiheijastimelle.
  3. Parempi överit kuin vajarit. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan.
  4. Ole moniulotteinen. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 29.9.2014