Tuulilasi

Jaguar rynnistää Teslan apajille – uusi I-Pace tuotannossa 2018


Jaguar on julkistanut Los Angelesin autonäyttelyssä uuden I-Pace-konseptiauton, joka on brittiläisen kissamerkin ensimmäinen täysin täyssähköinen malli.
Teksti Max Lange
Kuvat Jaguar

Tyylikkään näköisen konseptiauton muodot tulevat Jaguarin mukaan olemaan hyvin lähellä vuoden päästä esiteltävän tuotantoversion muotoja. Jaguarin muotoilutiimi Ian Callumin johdolla on halunnut luoda tyylikkään auton, joka hyödyntää sähkötekniikan auton rakenteeseen tuomia etuja.

Ulkoisilta mitoiltaan I-Pace on lyhyempi ja matalampi kuin merkin tuore katumaasturi F-Pace. Siitäkin huolimatta Jaguar on onnistunut saamaan sähköautoon F-Pacea paremmat tilat matkustajille. I-Pacen tavaratila vetää 530 litraa, mutta auton keulassa konepellin alla sijaitsee toinen pienempi tavaratila.

Teknisesti Jaguarin sähköautouutuus haastaa Teslan monella eri mittarilla. Kyseessä on erittäin suorituskykyinen auto, sillä sen sähkömoottorit tuottavat 400 hevosvoimaa ja kiihdytys 0–100 km/h sujuu noin neljässä sekunnissa. I-Pace on myös nelivetoinen, sillä sen sähkömoottorit sijaitsevat sekä etu- että taka-akselilla.

Myöskään toimintamatkasta ei Jaguarin uutuuden menestys jääne kiinni. Jaguarin mukaan auton akuston kapasiteetti on 90 kWh, mikä on verrattavissa nykyisiin Tesloihin. Toimintamatkaa I-Pacelle Jaguar lupaileekin noin 500 km. Suuri akusto tarkoittaa myös sitä, että I-Pace ei ole mikään keijukainen – sen paino huitelee yli kahdessa tonnissa!

Jaguarin tulevan sähköauton hinnat eivät ole vielä selvillä, mutta Jaguarin edustajan mukaan auton hinta asettuu noin 10–15 prosenttia vastaavan Jaguar F-Pacen yläpuolelle. Hinnaltaan Jaguarin uutuus on myös linjassa nykyisten Teslojen kanssa.

I-Pacen tuotantomalli esitellään siis vuoden 2017 loppupuolella ja markkinoille se saapuu vuoden 2018 aikana.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 15.11.2016