Tuulilasi

Jaguar Land Roverilta uusi kaksoiskytkinvaihteisto – tukea jopa Britannian hallitukseltaJaguar Land Roverilta uusi kaksoiskytkinvaihteisto – tukea jopa Britannian hallitukselta

JLR on esitellyt uudet Ingenium-bensiinimoottorit sekä tuoreen 8-portaisen kaksoiskytkinvaihteiston.
Teksti Max Lange

Ingenium on Jaguar Land Roverin vuonna 2015 esitelty moottoriperhe. Tuolloin merkki julkisti ensimmäiset Ingenium-dieselmoottorit, jotka ovat löytäneet tiensä mm. Jaguar XE:n ja XF:n keulalle. Seuraavaksi vuorossa ovat bensiiniturbomoottorit.

Ingenium-moottorit ovat kehitetty alusta alkaen modulaarisuus mielessä. Jokainen sylinteri on kooltaan aina 500 cc ja niitä voidaan lisätä tai vähentää moottorin tehontarpeen mukaan. Ensimmäiset bensiinikäyttöiset Ingenium-moottorit tulevat markkinoille vuonna 2017.

JLR kutsuu uutta kahdeksanportaista kaksoiskytkinvaihteistoaan Transcendiksi. Vaihteiston kehitystyössä on panostettu siihen, että se olisi mahdollisimman kevyt. JLR:n mukaan vaihteisto painaa noin 20 kg vähemmän kuin vastaava 8-pykäläinen automaattivaihteisto.

Transcendin välitykset ovat myös harvinaisen laajat. Vaihteiston pienimmät välitykset on suunniteltu maastokäyttöön, mutta suuremmilla pykälillä päästään taloudellisesti tai urheilullisesti maantiellä. Transcend-vaihteistot sopivat pitkittäin asennettuihin moottoreihin sekä taka- että nelivetoisissa malleissa.

Mielenkiintoista on myös, että vaihteiston kehitystyötä on tukenut Britannian hallitus. Ohjelman tavoitteena on luoda uudelleen brittiläistä vaihteistoteollisuutta ja mainostaa brittiläistä hybriditeknologiaosaamista.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 13.9.2016