Jagr katkaisi Leijonien tien
Puheenaiheet
Jagr katkaisi Leijonien tien
Suomen pelit jääkiekon MM-kisoissa päättyivät puolivälierässä pahemmin kärjistämättä kolmeen asiaan: ensimmäisen erän arkailuun hyökkäyspelissä, Pekka Rinteen kehnompaan päivään ja satakiloiseen seinään nimeltä Jaromir Jagr. Myös tuomaritoiminta nousi jälleen esiin.
14.5.2015
 |
Apu

- En tiedä, mitä nyt tapahtuu. En yhtään. Pitää ainakin mennä pelaajien luo, pelaajien lähelle, ja kiittää heitä. Olen ylpeä joukkueesta, vaikka nyt kävi näin.

Leijonavalmentaja Kari Jalosen olemus 3-5-puolivälierätappion jälkeen oli pökertyneen oloinen, eikä hän halunnut lähteä tarkempiin analyyseihin. Putoaminen tähtiä vilisevälle isäntämaalle ei ole suuri häpeä, mutta Suomelta odotetaan aina mitalia.

Liekö ottelun tärkeys ja Tshekin alkurynnistykseen varautuminen vaikuttanut, mutta Suomi oli avauserän pahasti telineissä. Peli meni lähinnä sen katselemiseksi, mitä vastustaja tekee, eikä Jan Kovarin (2+1) avausmaali helpottanut tilannetta. Tilanne sai alkunsa, kun Martin Erat pääsi kulmassa karkuun läpi ottelun vaikeuksissa vauhdin ja sijoittumisen kanssa olleelta puolustaja Atte Ohtamaalta.

- Ensimmäisessä erässä oltiin vaisuja, etenkin hyökkäyspelistä puuttui meidän pelillemme ominainen aggressiivisuus ja suoraviivaisuus. Toisessa erässä päästiin kyytiin mukaan, mutta näissä matseissa kaikki on niin pienestä kiinni, myönsi kapteeni Jussi Jokinen (1+1).

- Muuten pelisuunnitelma toimi, mutta keskialue vuoti turhan paljon. Tshekki pääsi liian monta kertaa vyöryttämään siitä sekä rintamana että kääntämään vastahyökkäyksiin. Ehkä meidän olisi myös pitänyt paineistaa niiden pakkeja kovemmin, Jokinen sanoi.

On kurjaa sanoa, että Suomen maalissa Pekka Rinteen heikoin peli oli viimeinen, mutta se on fakta. Sekä Kovarin avausmaali että ikinuoren tshekkitähden Jaromir Jagrin, 43, voittoosuma livahtivat muuten akrobaattisuorituksiin venyneelle Rinteelle helposti.

Toki Jagr on edelleen erittäin vaikea pideltävä, kun hän pääsee suojaamaan kiekkoa vauhdissa ja koko 190-senttisen vartensa voimin, ja maailmanluokan maalintekijä – mutta puoliksi vanhanaikainen kiepautus meni maaliin Rinteen kainalosta. Tilannetta edelsi Janne Pesosen virhe; Jagr nappasi kiekon ennen kuin Pesonen tuskin ehti tajuta, mitä tapahtui.

- Olimme pahoissa vaikeuksissa toisessa erässä, mutta Jagrin tasoitus ja varsinkin huikea yksilösuoritus neljännessä maalissa muuttivat pelin luonteen. Sen jälkeen oli selvää, että viemme tämän, kuittasi tshekkiluotsi Vladimir Ruzicka - joka on itsekin pelannut Jagrin kanssa maajoukkueessa.

Joskus maalipaikkoja ei kuitenkaan tarvita kuin yksi, että osuu – Suomellekaan. Tuomo Ruudun röyhkeä kiskaisu Petri Kontiolan laukauksen paluukiekkoon ei olisi voinut tulla parempaan saumaan reilut kaksi minuuttia ennen avauserän loppua.

Kari Jalonen oli nostanut työteliään kahden suunnan laiturin Ossi Louhivaaran Kontiolan ketjuun mitä ilmeisemmin siksi, että puolikuntoisen ja jatkuvasti pelin ulkopuolelle ajautuvan sentterin ketjun haluttiin ratkaisuvastuun sijaan ainakin varmistavan oman pään puhtaana pysymisen.

Kontiola oli esillä myös Suomelta hylätyssä maalissa, joka sai Kari Jalosen avautumaan poikkeuksellisen kärkkäästi tuomaritoiminnasta. Juuso Hietasen osuma hylättiin, koska tuomarit katsoivat tshekkipakin maalin edessä blokanneen Kontiolan syyllistyneen estämiseen.

- Käsittämättömiä virheitä tälle tasolle. Ensin jäi viheltämättä Eratin korkea maila (Joonas) Kemppaisen naamaan, sitten vietiin selvä maali ja Jagrin kolmannessa maalissa huidottiin Rinnettä. Ei mitään pois Tshekiltä, mutta kyllä tuomarit auttoivat tänään kaveria. Kärsimme vääryyttä kolmessa ottelussa, ei sellaista kestä mikään joukkue, Jalonen vuodatti.

Pahimmat höyrynsä purettuaan Jalonen tosin korosti, että voittajaa venäläistuomarit eivät ratkaisseet.

- Tshekki olisi vienyt tämän omin avuinkin. On samantekevää, mistä maasta tuomarit tulevat, kunhan osaavat hommansa. Enkä halua leimatua tuomareista itkijäksi, Jalonen muotoili.

Omasta asemastaan hän ei ollut huolissaan; useamman korkeaprofiilisen luotsin (Hannu Aravirta, Erkka Westerlund, Raimo Summanen, Jukka Jalonen) jotkut MM-kisat ovat päättyneet puolivälieriin.

Kokonaisuutena Leijonien kisoista plussalle jäi suoraviivaisempi, fyysisempi peliote ja korkeampi intensiteetti, josta hyötyivät etenkin Kemppaisen, Esa Lindellin ja Aleksander Barkovin kaltaiset uudet nimet.

Tshekki jatkaa turnaustaan kohtaamalla välierässä kivikovan Kanadan. Toinen välieräpari on Venäjä-USA.

Lue lisää Leijonien suorituksen taustoista, syistä ja seurauksista sekä MM-kisojen ratkaisuista ensi viikon Avusta.

Kommentoi »