
Yli 1 600 palestanalaista vankia on ollut viisitoista päivää syömälakoissa eri puolilla Israelia sijaitsevissa vankiloissa. Kansainvälinen lehdistö ei ole tilannetta noteerannut, palestiinalainen media sitäkin enemmän. Tilanteesta on uutisoitu lyhyesti myös Israelin tiedotusvälineissä.
- Vangit ovat miehiä, naisia, alaikäisiä nuoria, 14-16-vuotiaita. Monet heistä istuvat vankiloissa tekaistuista syistä. Syitä Israel perustelee turvallisuudella, kertoo Apu-lehdelle Palestiinan parlamentin jäsen, Yhdysvalloissa sijaitsevasta Standfordin yliopistosta aikoinaan valmistunut 63-vuotias tohtori Mustafa Barghouthi.
Hän istuu symboliset rautakahleet käsissään Ramallahin kaupungissa järjestetyssä vankien omaisten mielenosoituksessa. Väkeä on paikalla paljon, äitejä, vaimoja, lapsia. Meteli on korvia huumaava, musiikki soi kovaäänisistä täysillä kunnes kuorma-auton lavalla oleva mies alkaa selostaa tilannetta.
- Omaiset ryhtyvät syömälakkoon torstaina, jollei tilannetta saadaan muuten ratkeamaan. Olosuhteet vankiloissa ovat epäinhimilliset, mutta syömälakkolaisia ei ole ryhdytty vielä pakkoruokkimaan.
Kaoottinen tilanne riistäytyy melkein käsistä, kun paikalle ajaa ambulanssi. Sen ovet avataan, väki rynnistää ambulanssin ympärille. Sisällä on samana aamuna kuolleen naisen ruumis. Hänen kerrotaan olevan vankilassa istuvan pojan äiti.
Ambulanssin lähdettyä väkijoukko aloittaa mielenosoitusmarssin YK:n Ramallahissa sijaitsevalle toimistolle.
Kun ilta-aurinko laskee Jerusalemin vanhan kaupungin muurin taakse, juutalaiset vaeltavat Länsi-Jerusalemin puolella sijaitsevaan Teddy Park -puistoon. Israelin 69. itsenäisyyspäivä on toinen toukokuuta, mutta ensimmäinen toukokuuta alkavat juhlallisuudet.
Yom HaAtzmaut -muistojuhlaa vietetään Israelin sodissa kaatuneiden kunniaksi, ja liput ovat juutalaisten kaupunginosissa puolitangossa.
Puistossa on paikalla perheitä, paljon nuoria ja lapsia. Kolmen teini-ikäisen tytön porukka on maalannut poskiinsa Israelin liput, he ovat juhlatunnelmasta innoissaan.
- Päivä on meille tärkeä. Sotilaat turvasivat Israelin itsenäisyyden, sanoo puiston portailla seisova pariskunta.
Jaetun maan todellisuudella on kahdet kasvot.
teksti Liisa Talvitie, kuva Timo Pyykkö