Image

Jäätelö – ihmisen paras ystävä

Suomalaiset rakastavat jäätelöä, muitakin makuja kuin suklaata ja vaniljaa.
Kuvat Timo Pyykkö

Aikamatka tötterössä: siltä kesän ensimmäinen jäätelö tuntuu. Sen syöminen vie lapsuuteen kuin Proustin madeleineleivos. Jäätelö on kepeän ilon symboli, vähemmän syntinen kuin suklaa, kuohuviiniä viattomampi.

Jäätelöä on syöty jo tuhansia vuosia. Suomessa sitä alettiin valmistettiin kotikäyttöön 1800-luvun säätyläispiireissä, kartanoissa ja pappiloissa. Vähitellen yläluokan jälkiruoka suli koko kansan arkiherkuksi. Nykyään me suomalaiset kuulumme jäätelönsyönnin globaaliin kärkikastiin: syömme jäätelöä vuosittain noin 14 litraa henkeä kohden. Tätä korkeampiin lukuihin yltää koko maailmassa ainoastaan Yhdysvallat, Australia ja Uusi-Seelanti. Syömme siis enemmän jäätelöä kuin vaikkapa italialaiset, vaikka heillä on jopa jäätelöön erikoistunut yliopisto.

Yksi syy tähän lienee suomalaisten vilpittömyys. Jäätelönsyönnissä on, kuten sanottu, jotain lapsenomaista. Ei voi ottaa itseään kovin vakavasti, kun nuoleskelee pastellinväristä herkkupalloa puistossa. Monessa maassa olisi mahdoton kuvitella presidenttiä tai pääministeriä julkisella paikalla syömässä jäätelöä – meillä moinen on arkipäivää. Jopa 97 prosenttia suomalaisista kertoo pitävänsä jäätelöstä. Yhtenäiskulttuuri on kuitenkin siinä mielessä murtunut, että kaikki eivät enää halua vaniljaa tai suklaata. Pakasteallas on aikansa arvotiivistymä. Nykyään sieltä löytyy niin vegaani-, artesaani- kuin proteiinijäätelöäkin.

Myös makujen kirjo on laaja. Vielä vuosi­tuhannen vaihteessa esimerkiksi muna & pekoni -jäätelö kuulosti eksoottiselta. Se oli yksi Fat Duck -ravintolassa tarjotuista ruokalajeista, jotka tekivät Heston Blumenthalista Heston Blumenthalin. Mutta nykyään suomalaisissakin ruokakaupoissa myydään muun muassa tatti-, kuusi- ja aurajuustojäätelöä.

Kun jäätelöpakkauksen ottaa pakastimesta, se tuntuu aluksi turhauttavan kovalta. Pidä jäätelökauhaa tai isoa lusikkaa hetki tulikuuman veden alla, niin saat kauhottua kylmän herkun lautasellesi helposti.

Kaikkein paras paikka syödä ei kuitenkaan löydy kotoa, eikä koko maapallolta. Se on nimittäin avaruus. Ei ole sattumaa, että monet astronautit ovat twiitanneet itsestään kuvia, joissa he nauttivat, kyllä, nimenomaan jäätelöä. Siinä missä muruiksi hajoava ruoka on avaruusaluksella vaarallista (leijailevat murut voivat nimittäin rikkoa herkkiä laitteita), painovoimattomuus vain parantaa jäätelönsyöntiolosuhteita. Sillä vaikka jäätelö avaruudessakin sulaa, se ei valu.

Ravintola-arvio: Jäätelöbaari Kitty's Milkshake Bar Isossa Omenassa on iso muki nostalgiaa

Peanut Snickerdoodle vai Mudslide Brownie? Tai ehkä kuitenkin klassinen French Vanilla, tietysti kermavaahdolla ja kirsikalla? Kolmas­luokkalaisen otsa rypistyy, eikä ihme. Tehtävä on vaikea: valita houkuttelevin jäätelöpirtelö yli 20 vaihtoehdon joukosta.

Kymmenen minuutin pohtimisen jälkeen kolmehenkinen testiryhmämme on valmis. Tilauslistalle pääsevät suklaata, minttua ja vaniljaa sekoittava Cool Mint, kesällä ajankohtainen Strawberry Shortcake sekä vegaaninen Cherry Bomb.

Kitty’s Milkshake Bar aloitti toimintansa vuonna 2016 Hietalahden hallissa, mutta nykyään pirtelöitä sekoitellaan Espoon Iso Omena -kauppakeskuksessa. Kitty’s kutsuu itseään ”Suomen ensimmäiseksi pirtelöbaariksi”. Se on vähintäänkin harhaanjohtavaa. Vuosina 1936–1972 Valion baarit tarjosivat Suomessa kautta maan amerikkalaistyylisiä jäätelöpirtelöitä. Kitty’s ei kuitenkaan huomioi kotimaista taustaa, vaan omistajat leikittelevät 1950-luvun jenkkiestetiikalla. Seinällä on vanhoja amerikkalaisia rekisterikilpiä ja pilapiirroksia. Kaiuttimista raikaa vanha elokuvamusiikki, ja pastellinsävyinen baaritiski on kuin suoraan vanhoista leffoista sekin.

Kitty’sin listalla on kermaisia jäätelöpirtelöitä ja ice floateja, jossa jäätelöpallo leijuu limonadin seassa. Juomien tyyli on amerikkalaisen överi ja leikittelevä: isot annokset koristellaan kermavaahdolla, keksinpaloilla ja makeisilla. Vegaanivaihtoehtoja on useita. Kolmen pirtelön perusteella ne pärjäävät maun puolesta vähintäänkin kohtuullisesti. Paras kolmesta tilaamastamme juomasta on kuitenkin Strawberry Shortcake. Mansikkajäätelöpirtelö mansikkakastikkeen ja sokerikakun kanssa kuulostaa pakahduttavan makealta, mutta kokonaisuus on yllättävän raikas. Juoma maistuu hieman samalta kuin itse poimituista marjoista tehty mansikkasurvos kerman kanssa.

Kauniin vaaleanvihreä Cool Mint taas on kuin After Eight lasissa, eli kovasti mintun ystävän mieleen. Vegaanisessa kirsikkapommissa maistuu pieni keinotekoinen vivahde, mutta ärjy kirsikka-aromi onnistuu peittämään sen yllättävän hyvin.

Jäätelöpirtelön konsepti on kuitenkin ongelmallinen – erityisesti, kun se tarjotaan oluttuopin kokoisesta mukista. Kun jäätelö yhdistyy muihin makeisiin lisukkeisiin, on kokonaisuus amerikkalaisin ilmauksin sanottuna overwhelming. Kaksi ensimmäistä imaisua ovat taivaallisia, mutta sen jälkeen huippuhetki on ohi. Kitty’s Milkshake Bar on kuitenkin konseptina hauska ja makean ystävälle kesäretken arvoinen kohde.

Venla Rossi

Kitty's Milkshake Bar, Piispansilta 11, Espoo

Julkaistu: 21.8.2019
Kommentoi »