Apu

Jääkaapillasi voidaan tulevaisuudessa käydä poissaollessasi

Jääkaapillasi voidaan tulevaisuudessa käydä poissaollessasi
Kokeiluhankkeessa Postin kuljettaja käy täyttämässä kodin jääkaapin.
Julkaistu: 3.12.2019

Tampereella on käynnissä kokeilu, jossa lähetti tuo kaupasta ruoat kotiin ilman, että siellä on ketään niitä vastaanottamassa. Asiakaskokemuksia keräävässä hankkeessa ovat mukana Tampereen yliopiston AIDOMUS-hankkeen tutkijat, Pirkanmaan Osuuskauppa, VTS-kodit ja Posti.

Asiakas tilaa ruoat kaupan verkkopalvelusta, ja Posti tuo kylmäkuljetuksen perille sovittuna aikana. Kuljettaja saa oven älylukon auki matkapuhelimellaan. Eteisessä häntä on vastassa valaisin, jonka sensori käynnistää suorinta tietä jääkaapille tapahtuvan toimituksen videokuvauksen. Myös kuljettajan rintapielessä oleva älypuhelin tallentaa tämän jokaisen askeleen videolle. Jääkaappimagneetilta näyttävä monisensori kertoo täsmälleen, milloin jääkapin ovi liikahtaa.

Kuva- ja äänitallenteet varmistavat turvallisuuden, ja niitä käytetään myös tutkimustarkoituksiin koneoppimisen kehittämisessä.

Kahdeksassa kodissa neljän kuukauden ajan tehtävä kokeilu etsii tehokasta ja ympäristölle ystävällistä tapaa tuotteiden kuljetukseen. Jos saman alueen ostokset tuotaisiin esimerkiksi yhdellä pakettiautolla kaupasta koteihin, ei jokaisen perheen tarvitsisi ajaa erikseen markettiin.

Soveltaen

1. Helsingin yliopiston tutkijat kehittävät tekoälyalgoritmiin perustuvaa sovellusta, jolla matkapuhelimella otetusta valokuvasta saa muokattua äärimmäisen tarkan hyperspektrikuvan. Tällaisella kuvalla voi esimerkiksi tunnistaa lääkeväärennöksen tai se voi kertoa, onko avokado kypsä syötäväksi.

2. Jyväskylän yliopiston MyJYU- eli ”Maiju”-mobiilisovellus tuo helpotusta opiskelijoiden arkeen. Se tarjoaa opiskelijan opintokalenterin, kampuskartan, opiskelijaa koskevat uutiset ja tapahtumat sekä tiedot IT-päivityksistä. Sieltä voi tarkistaa ravintoloiden lounaslistat ja ruokien ainesosat.

3. Diabeetikoiden kehittämä mySugr-sovellus auttaa päivittäistä veren sokeritasapainon seurantaa. Se voi myös auttaa tunnistamaan alkavan diabeteksen. Ilmainen sovellus toimii yhdessä erimerkkisten verensokerimittareiden kanssa. Suomessa on noin 400000 tyypin 1 ja tyypin 2 diabeetikkoa. 

Yhdeksänvuotias ihmepoika

Laurent Simons, 9, valmistuu joulukuussa sähkötekniikan kandidaatiksi Eindhovenin teknillisestä yliopistosta, kertoo CNN. Yliopisto-opintoja belgialaispojalla on tuolloin takana yhdeksän kuukautta. Laurent aikoo jatkaa tohtoriksi asti ja opiskella siinä sivussa ”hieman lääketiedettä”.

Eri huippuyliopistot kilpailevat lapsinerosta, jota opettajat kuvaavat ”yksinkertaisesti poikkeukselliseksi”. Laurentin vanhemmat yrittävät tasapainoilla pojan tavallisen lapsuuden ja huippusuoritusten välillä. Laurentin älykkyysosamäärä on ainakin 145. Se oli hänen tekemänsä testin yläraja.

Kommentoi »